Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kateissa yli 700 kissaa – miksi lemmikki katoaa?

Talvikelistä huolimatta Suomessa on karkuteillä useita satoja kissoja. Muun muassa Karkurit.fi sivustolla etsitään yli 700 kissaa.

– Kissa on varsinainen livahtelija, joka saattaa poistua asunnosta huomaamatta samalla, kun joku kulkee ovesta, sanoo Kissat.fi -sivuston ylläpitäjä Maija Ankkuri.

– Avoin ulko-ovi, raollaan oleva verkoton ikkuna ja avoin parvekkeen ovi houkuttavat kissaa karkaamaan. Kissa ei osaa arvioida, kuinka korkealla on viides tai seitsemäs kerros. Se hyppää, jos saa tilaisuuden, hän jatkaa.

Kissa saattaa Ankkurin mukaan hylätä kotinsa, jos sinne muuttaa toinen kissa, koira tai uusi ihminen. Se voi myös paeta kiusaavia lapsia tai vierasta kissaa.

Ankkuri tietää, että moni vapaana autossa kulkeva kissa karkaa, kun auton ovi avataan. Moni kissa on karannut myös silloin, kun kantokoppaa on siistitty infopaikalla kesken matkan.

Myös huonosti kiinnitetyt ja löysät valjaat aiheuttavat karkaamisia.

– Jos kissa tarpeeksi rymistää kantokopassa, kopan laidat antavat myöten, etuluukku aukeaa ja kissa karkaa.

Karkuteille lähteneitä kissoja löytyy omista ja vieraista kellaritiloista, pyöräkellareista, autotalleista, vinteiltä ja ulkorakennuksista. Kissa voi myös piiloutua auton moottoritilaan tai sisätiloihin.

Kissoja on Ankkurin mukaan nähty tavaratalojen parkkihalleissa, rautakauppojen ulkovarastoissa ja rakennustyömailla. Myös tallit ja kaatopaikka houkuttavat sitä.

– Onpa joku kissa teljennyt itsensä muuntamokoppiinkin, jonne se on mennyt kaapelikäytävää pitkin, Ankkuri muistelee.

Kissoja eksyy ajotielle ja junaradoille. Ne joutuvat myös petojen saaliiksi. Kissoja varastetaan omaksi ja myyntiin.

Myös ilkeät naapurit ovat kuljettaneet kissoja vieraille paikkakunnille.

– Vapaana liikkuva kissa on täysin suojaton, kun ihmisjoukko juhlii uutta vuotta, juhannusta tai jotain muuta tapahtumaa. Jos näet yksinäisen kissan, tarkistathan netistä, kaivataanko sitä kotona, Ankkuri pyytää.

Päivitetty 13.12. Korjattu kuvateksti.