Krannin isäntäväki uskoo lähiviljaan – "kaura ei turhaan kovassa nosteessa"

Harrastus muuttui ammattimaiseksi myllytuotteiden myynniksi.

Krannin tilan jauhojen tie pellolta ruokapöytään on pitkä ja siihen liittyy paljon käsityötä. Anne Lukana (vas.) on palkannut osapäiväiseksi avukseen Virve Degerlundin. Taina Joutsen

Taina Joutsen

Krannin tilan nuoret yrittäjät Olli Lukkarinen ja Anne Lukana halusivat tietää, miltä oman tilan viljasta tehty puuro ja leipä maistuvat. Niinpä he jauhattivat omaan käyttöönsä tilalla viljeltyä viljaa Töllin Myllyssä Nummi-Pusulassa.

Reilut kaksi vuotta sitten alkanut harrastus on muuttunut vähitellen ammattimaiseksi myllytuotteiden myynniksi. Alkuvuodesta 2017 toimintaa varten perustetaan Krannin tila -niminen yritys. Toiminnan mottoina ovat tuoreus, maku ja laatu.

– Kaura on suosituin tuotteemme ja panostamme siihen, sillä se ei ole turhaan kovassa nosteessa, tilan emäntä Anne Lukana sanoo.

Hän on terveystieteiden maisteri ja tekee Turun yliopistolle alaan liittyvää väitöskirjaa.

Tilalla viljellään kahta kauralajiketta. Rockysta saadaan isompia ja perinteisempiä, pehmeän makuisia hiutaleita. Mattyn hiutaleet taas ovat pienempiä ja rikkinäisempiä ja maku makeampi.

– Mattysta tulee sileämpää puuroa, joten se voi sopia paremmin lapsiperheelle, Lukana vinkkaa.

Ohrasuurimoita Lukana käyttää riisin kotimaisena vaihtoehtona esimerkiksi kanaruokien kanssa.

– Niistä saa myös jumalaisen hyvän uunipuuron, ja niiden terveysvaikutus on sama kuin kauran.

Krannin tilan viljatuotteita myydään 1–4 kilon pusseissa. Tarjolla on myös kaura- ja ohrapuuroaineksia annospussissa. Ne sopivat yhden hengen talouksiin ja lahjapakkauksiin. Pussin kyljessä on puuron valmistusohjeet. Tuotteita saa myös asiakkaan toivomassa annoskoossa.

– Teemme koko ajan tuotekehittelyä ja kuuntelemme asiakkaita. Parhaillaan yritämme kehittää täydellistä karjalanpiirakkajauhoa kotiseutuneuvos ja piirakkamestari Aira Viitaniemen kanssa, Lukana kertoo.

Krannin tila

Krannin tila on perustettu vuonna 1724. Se sijaitsee Lepsämässä.

Tila on sen nykyisen isännän Olli Lukkarisen kotitila. Se on ollut samassa suvussa usean sukupolven ajan.

Tilan emäntä Anne Lukana on loppilaisen maalaistalon tytär.

Isäntäväki hoitaa tilaa sivutoimisesti.

Tilan tuotteita myydään Reko ruokapiireissä, Kirkonkylän K-supermarketissa ja Klaukkalan Maalaispuodissa sekä muun muassa Jumbon ja Kannelmäen Prismojen Maalaistoreilla.

Lisätiedot: http://www.krannintila.fiwww.facebook.fi/krannintila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.