Nurmijärven väestönkasvu kääntyi laskuun – "perhesyyt vievät takaisin tuttuihin maisemiin"

Runsas poismuutto on kääntänyt väkiluvun muutoksen laskusuuntaan.

Riikka Laine

– Kyllähän syksyn ennakkoväkitilastot ovat karua luettavaa, mutta uskon, että tässä notkahduksessa on kyse lyhytaikaisesta ilmiöstä, kunnan erikoissuunnittelija Risto Nikunlaakso sanoo.

Nikunlaakso viittaa Tilastokeskuksen ennakkoväkilukuun, joka kertoo Nurmijärven asukasluvun kääntyneen viimeisimpinä kuukausina laskusuuntaan.

Heinäkuussa Nurmijärvellä oli 42 139 asukasta, mutta syyskuussa väkiluku oli 42 041. Lokakuussa tilanne parani hieman, sillä lokakuun ennakkoväkiluku oli 42 050.

– Nettomuuttotappio johtuu suuresta poismuutosta. Sisäänmuutto oli syyskuussa itse asiassa samalla tasolla tai jopa korkeampi kuin kuin syksyllä 2013, 2014 ja 2015. Nurmijärvellä poismuutto koskee erityisesti opiskeluikäisiä nuoria, ja oma arvaukseni on, että jostain syystä tänä vuonna nuoria on muuttanut aiempaa enemmän pois kunnasta, Nikunlaakso sanoo.

Kehitysjohtaja Aarno Kononen arvioi, että taustalla voi olla nuorempien ikäluokkien muuttuneet arvostukset mm. saavutettavuuden ja kaupunkimaisemman elämäntavan suhteen.

Nikunlaakso ja Kononen myöntävät, että kunnan on nyt pohdittava, miksi väestönkasvu on pidemmällä aikavälillä vaimennut yhden prosentin vuosikasvun tasolle tai sen alle, ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Vetovoimaan pitää satsata.

–Kunnassa on kyllä havaittu, että kunnan vetovoimaan pitää satsata, ja asia on nostettu yhdeksi kunnan strategiseksi kärkihankkeeksi. Toisaalta pitää huomioida, että lähivuosina asuntorakentamisen odotetaan voimistuvan, kun mm. Krannilaan, Viirinlaaksoon ja Ali-Tilkkaan alkaa nousta uusia kerrostaloja, Nikunlaakso muistuttaa.

Nikunlaakso ja Kononen uskovat myös, että loppuvuonna tilanne kääntyy vielä paremmaksi, eikä vuosi jää kokonaisuudessaan niin tappiolliseksi.

– Loppuvuodesta väestönkasvu on yleensä hieman voimistunut, ja tänä vuonna asuntorakentamista on ollut sen verran hyvin, että uskon väestönkasvua loppuvuodesta vielä tulevan.

– Kunnassa on tarkoitus myös päivittää maankäytön kehityskuvaa uudella valtuustokaudella ja voi olla, että myös väestönkasvutavoitetta pitää arvioida uudelleen muuttuneiden lähtökohtien perusteella. Väestösuunnite tehdään vuosittain talousarvion yhteydessä.

Maahanmuuttajat toivat kasvua

Kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Nurmijärvellä on syntynyt 328 vauvaa (viime vuonna samassa ajassa 356). Henkensä on menettänyt 164 nurmijärveläistä (175).

Nurmijärvelle on muuttanut 1646 uutta kuntalaista (1694).

Pois on muuttanut 1766 kuntalaista (1551).

Asukaslukua ovat kasvattaneet maahanmuuttajat, joita on tullut 103 (8). Risto Nikunlaakson mukaan osan tästä selittää kunnan päätös ottaa vastaan 73 pakolaista tänä vuonna.

–Maahanmuutolla on merkittävä vaikutus koko Helsingin seudun, erityisesti Helsingin, muuttovoittoon ja väestönkasvuun, ja maahanmuutto on Nurmijärvelläkin ollut jatkuvassa kasvussa. Tähän asti maahanmuuton kasvu on ollut maltillista, mutta ehkä kasvu on voimistumassa, Nikunlaakso arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 2. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 3. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 4. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 5. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.