Kirkollisvero pysyy ennallaan – seuraavana vuonna jopa laskee?

Seurakunnassa on laskettu, että kirkollisveroa voitaisiin mahdollisesti laskea 2018. Mervi Neste

Esko Artell

Seurakunnan tiedottaja Piia Ahtee-Koponen kertoo, että päätös veroprosentin ennallaan pitämisestä syntyi tiistaina kirkkovaltuustossa yksimielisesti, äänestyksittä. Veroprosentti on myös ensi vuonna 1,45.

Mikäli tilanne säilyy ennallaan voitaneen veroa jo laskea vuonna 2018.

Kirkollisveroprosenttia laskettiin 1,5 prosentista 1,45 prosentin tasolle vuonna 2014.

– Seurakuntamme jäsenmäärä on nousussa ja verotuloja kertynee ainakin yhtä suuri summa kuin tänäkin vuonna, noin kuusi miljoonaa euroa. Huomattavia investointeja ei ole näköpiirisissä, joten kirkollisvero voidaan pitää ennallaan. Mikäli tilanne säilyy ennallaan voitaneen veroa jo laskea vuonna 2018, kertoo kirkkoherrra Ari Tuhkanen

Nurmijärvellä kirkollisveroja on kertynyt elokuun loppuun mennessä yhteensä reilut kuusi miljoonaa euroa, joka on 0,7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samana ajankohtana. Yhteisöverojen ”häntiä” on kertynyt 132 518 euroa.

Seurakunnan arvion mukaan tilitetty veromäärä on kuitenkin suurempi, kuin sen kuuluisi olla.

Seurakunta itse arvioi nyt, että kirkollisveroja kertyisi seurakunnalle ensi vuonna noin 150 000–200 000 euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu.

Vuodelle 2018 seurakunta odottaa kuitenkin talouden hienoista piristymistä, ja silloin kirkollisveroa voitaisiin laskea mahdollisesti 1,40:een.

Ensi vuonna seurakunta varaa investointeihin yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa. Vuoteen 2020 ulottuvan investointisuunnitelman kokonaiskustannus on lähes 5 miljonaa euroa.

Suurin investointihanke ensi vuonna on Ison pappilan peruskorjaus, joka ajoittuu kahdelle vuodelle. Lisäksi ensi vuodelle esitetään Kirkonkylän siunauskappelin kylmiötilojen laajentamista sekä hautausmaalle uuden huoltorakennuksen rakentamista.

Moni asia vaikuttaa

Kirkkohallitus toteaa vuoden 2017 talousarvion laadinnan perusteissaan, että seurakuntatalouksille merkityksellistä on jäsenistön määrän kehitys. Jäsenistön määrän huippu oli vuonna 2000. Viidessätoista vuodessa jäsenmäärä on alentunut reilulla kahdeksalla prosentilla.

Vuodeksi 2017 on tulossa useita kirkollisveron määrään vaikuttavia muutoksia. Samaan aikaan julkisen sektorin lomarahoista jätetään maksamatta 30 prosenttia, joka entisestään vähentää verotettavaa tuloa. Palkkoihin ei tule korotuksia. Edellä mainittujen muutosten yhteisvaikutus kirkollisveron määrään on koko kirkon tasolla 44 miljoonaa euroa, joka tarkoittaisi noin viiden prosentin alenemaa vuoden 2015 tasosta. Kirkollisveroa kertynee jatkossa enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.