VTT rakentaa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen – "Esimerkiksi viruksia voidaan mallintaa tarkasti"

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen hankinta on käynnistetty VTT:llä.

Hanke kestää useita vuosia ja maksaa 20–25 miljoonaa euroa. Kvanttitietokoneen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan kumppanuutena, jonka VTT avaa kansainväliselle kilpailutukselle.

VTT:n mukaan kvanttitietokoneiden tuoma teknologinen harppaus – niin kutsuttu kvanttiloikka – mahdollistaa ennennäkemättömän laskentatehon ja nykyisille supertietokoneille mahdottomien ongelmien ratkaisemisen.

Kvanttiteknologia mullistaa useita teollisuuden aloja ja synnyttää uusia, kansallisesti merkittäviä liiketoiminta- ja tutkimusmahdollisuuksia jo lähivuosina, VTT hehkuttaa tiedotteessaan.

VTT:n toimitusjohtajan Antti Vasaran mukaan kvanttilaskennalla on tulevaisuudessa tärkeä rooli sellaisten ongelmien ratkaisemisessa, joihin nykyiset keinot eivät riitä.

– Kvanttitietokone voi mahdollistaa esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkan mallinnuksen tai uusien materiaalien suunnittelun, joka on mahdotonta perinteisillä menetelmillä, Vasara toteaa.

Hankkeen myötä VTT:n tavoitteena on olla maailman johtavia toimijoita kvanttiteknologioissa sekä niiden soveltamisessa.

VTT:llä on pitkä kokemus kvanttiteknologian tutkimuksesta ja huippuosaamista useilta siihen liittyviltä tieteen ja teknologian aloilta, kuten suprajohteista ja kylmäfysiikasta, mikroelektroniikasta ja fotoniikasta.

Kokeellista kvanttiteknologiaa tutkitaan ja kehitetään Espoon Otaniemessä VTT:n ja Aalto-yliopiston Micronova -tutkimuskeskuksessa.

Micronovan puhdastiloissa voidaan jo nyt valmistaa kvanttiteknologioihin perustuvia komponentteja ja tuotteita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut