Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kouluissa on nyt remontteja kesken – näin projektit etenevät

Koulut: Kouluarki järjestyy, vaikka monissa kouluissa on remontit kesken.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen myöntää, että peruskoulujen avaamispäätös kahdeksi viikoksi oli heille takaisku.

Tilakeskus oli juuri ehtinyt aloittaa remontteja kouluissa, kun koululaiset olivat etäopetuksessa, ja remontteja kuviteltiin jatkettavan rauhassa syyslukukauden alkuun asti. Könösen mukaan pieniä korjauksia onkin nyt kesken useammassa koulussa, mutta hän kertoo, että työmiehet väistävät sen verran, että opetus saadaan järjestymään.

Merkittävin remontti on kesken Rajamäellä Seitsemän veljeksen koulun käyttämässä Kuntola-rakennuksessa, joka oli lähes "räjäytetty".

– Onneksi rehtori Jyrki Lihr piti Kuntolan sisäilmaremontin jatkumista niin tärkeänä, että saimme sovittua, että Kuntolassa käydään vain ruokailemassa, Könönen kertoo.

Kuntolan remontissa toteutetaan Könösen mukaan uutta toimintatapaa. Nyt tehtävä sisälmakorjaus ei korvaa peruskorjausta, mutta hyödyttää jatkoa.

– Nyt meillä on kaikissa toiminnoissa sisäilmaterveellisyys ensisijainen asia. Sisäilmaterveellisyys menee ohi mukavuudesta, akustiikasta ja kaikesta muusta mahdollisesta. Tätä ajattelua sovelletaan niin korjattaviin kuin uusiin rakennettaviin kohteisiin, Könönen kertoo.

Lihrin mukaan SVK saa opetuksen onnistumaan Kuntolan remontista huolimatta, kun koulu voi hyödyntää kahta pihalla olevaa väistötilaa ja lukion tiloja. Yläkoululaiset voivat käyttää Rajakaaren tiloja, kun lukiolaiset jatkavat etäopetuksessa.

Könönen muistuttaa, että Rajakaari ei ole käyttökiellossa, vaikka kunta esittää sen purkamista huonon sisäilman vuoksi.

– Ihmiset, jotka eivät oireile, voivat hyvin opiskella tiloissa pari viikkoa, Könönen sanoo.

Könönen kertoo, että Rajakaaressa toteutettiin alkuvuodesta sisäilmakorjauksia.

– Kun toimenpiteillä ei saatu positiivisia vaikutuksia, eikä oireilu vähentynyt, niin päätimme, ettemme hukkaa sinne enää yhtään euroa.

– Jos Rajakaarta ei saa purkaa, niin se pitää todella raskaasti peruskorjata. Se pitää räjäyttää lähes atomeiksi, jotta siitä saadaan terveellinen rakennus.

Toinen Rajamäen kohde, jossa remontti on käynnistynyt korona-aikana, on Rajamäen alakoulu. Siellä kunta on aloittanut koulun C-rakennuksen puisen julkisivun korjauksen.

– Siellä viimeksi tänä aamuna juttelimme koulun kanssa, että tehdään nämä pari viikkoa töitä siten, että olemme erityisen huolellisia työturvallisuuden kanssa ja alue rajataan huolellisesti.

Könönen tietää, että monet klaukkalalaiset odottavat kuumeisesti uutisia Urheilupuiston koulusta ja sen korjaustoimenpiteistä.

Könösen mukaan koulussa tehdään pieniä ensivaiheen korjauksia, mutta laajempi korjaussuunnitelma odottaa vielä kustannusarvion valmistumista. Sen jälkeen edessä on päätöskeskustelu siitä, mitä koululle tehdään tulevaisuudessa.

Kunnan investointiohjelmassa koulu esitetty rakennettavaksi uudestaan vuonna 2024, mutta Könösen mukaan tätä pitää vielä pohtia. Alustava kustannusarvio uudelle koululle on investointisuunnitelmassa 16 miljoonaa, joten kyseessä olisi iso raha kunnan budjetissa.

– Jos korjaus taas joudutaan toteuttamaan toimivassa koulussa, niin se pitää hyvin tarkkaan osastoida, sillä koulua pitää korjata niin laajasti. Koko ulkoseinän rakenne ja alemman kerroksen lattia vaativat isoja toimenpiteitä.

– Urheilupuiston koulu on nähdäkseni palveluverkkosuunnitelman haastavin kohde. Moni muu kohteista on hyvin ilmeinen, mutta Urheilupuistossa pitää pohtia tehdäänkö uusi koulu vai ei. Aina on helppo sanoa, että tehdään uusi koulu, mutta jos huomioidaan kunnan taloustilanne, niin on mietittävä, miten asiassa edetään. Toivoisinkin, että lapset ja henkilökunta jaksavat koulussa, että saamme vähän lisätietoa ensin, Könönen sanoo.

Lepsämässä koulun pihalla koululaisia odottaa vielä palaneen koulun rauniot, sillä ne on tarkoitus purkaa kesäkuussa.

Palaneen rakennuksen tilalle mahdollisesti rakennettavasta koulusta ei ole vielä päätöstä, mutta Könösen mukaan se on tarkoitus ratkaista syksyn aikana palveluverkkotyössä.

– Koulusta on palanut ruokasali ja keittiö pois, niin totta kai uusi ruokasali tarvitaan tilalle. Iso päätös on myös, mitä tehdään vuonna 1929 valmistuneen Lepsämän puukoulun kanssa, joka on pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Se on kallis korjata.

Varmaa on se, että ainakin syyslukukauden alusta osa Lepsämän koululaisista jatkaa koulunkäyntiä uusissa tiloissa, kun he siirtyvät Lintumetsään Lepsämän päiväkodin viereisiin saapuneisiin väistötiloihin. Kaksikerroksinen väistötila odottaa nyt Lintumetsässä uusia käyttäjiä, mutta Könösen mukaan pihalle tulee leikkivälineet kesäloman aikana.

– Osa Lepsämän oppilaista jatkaa vielä kevätlukukauden loppuun Monikon väistötiloissa, sillä Lintumetsään ei voida vielä siirtyä, koska siellä ei ole kalusteita, opetuspäällikkö Kati Luostarinen täsmentää.