Rajamäen tonttikauppaa puidaan hallinto-oikeudessa – valittajien mukaan lastensuojeluyksikkö ei sovi alueelle

Nurmijärven kunnanhallituksen päätöksestä myydä Rajamäen keskustassa sijaitseva tontti Sievi Hyvinvointitilat Oy:lle on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Sievi Hyvinvointitilat Oy:n tarkoituksena on rakentaa Puistotien ja Terveystien kulmauksessa sijaitsevalle tontille tilat vaativan laitoshoidon lastensuojeluyksikölle Kiljavan Majakalle, joka toimii nyt Kiljavan sairaalan alueella.

Valituksen tehneet kuntalaiset vaativat hallinto-oikeutta kumoamaan kunnanhallituksen maaliskuussa tekemän päätöksen pitää voimassa aiemmin syyskuussa 2019 tehty päätös luovuttaa kyseinen tontti Sievi Hyvinvointitilat Oy:lle ja olla hyväksymättä asiasta jätettyjä oikaisuvaatimuksia.

Valittajat pitävät kunnanhallituksen päätöstä lainvastaisena.

Valittajat perustelevat valitustaan muun muassa toiminnan sopimattomuudella alueelle. Heidän mukaansa sijaishuollon yksikön toiminta ei ole yhteensovitettavissa kyseisellä alueella olemassa olevan asutuksen ja muun toiminnan kanssa ja rikkoo edellytykset turvallisille ja viihtyisälle elinympäristölle. Valittajat vetoavat muun muassa siihen, että lähialueella sijaitsee päiväkoteja.

Valittajien mukaan myöskään kaavamerkintä ei mahdollista suunniteltua toimintaa.

Lisäksi valittajat katsovat, että kunnanhallituksen päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

– Kunnanhallitus ei ole ennen päätöstä luovuttaa tonttia kuullut paikallisia asukkaita, eikä toiminnan sijoittamisesta ole tehty minkäänlaista arviota, valituksessa todetaan.

Valituksen mukaan kunnanhallituksen päätös luovuttaa tontti on tehty myös virheellisen tiedon valossa.

– Sekä kunnan kaavoitusvirkamiehille, että kunnan hallitukselle oli annettu tietoa, jonka mukaan Kiljavan Majakan on pakko siirtyä pois nykyisistä vuokratiloista Kiljavan sairaalan tiloissa. Kiljavan sairaalan kiinteistöstä vastaava yhtiö on ollut halukas jatkamaan Kiljavan Majakan vuokrasopimusta, eikä vuokratiloista siirtymisen pakkoa ole ollut olemassa, valituksessa kirjoitetaan.

Valittajat katsovat myös, että luovutettavasta tontista määrätty kauppahinta ei vastaa markkinahintaa. Päätöksentekoa rasittaa valittajien mukaan myös kahden kunnanhallituksen jäsenen mahdollinen esteellisyys päätöksenteossa.

Nurmijärven kunta on antamassa Helsingin hallinto-oikeudelle oman lausuntonsa asiasta. Lausuntoa käsiteltiin 4. toukokuuta kunnanhallituksen kokouksessa. Aiemmassa kunnanhallituksen kokouksessa lausunto palautettiin äänestyksen jälkeen takaisin valmisteltavaksi.

Kunnanhallituksen nyt hyväksymän lausunnon mukaan valitus on hylättävä perusteettomana ja Nurmijärven kunnanhallituksen päätös pysytettävä voimassa.

Kunnan mukaan valituksessa ei ole esitetty lain soveltamiseen liittyviä perusteita eikä juridisia menettelyvirheitä päätöksen kumoamiseksi.

– Nurmijärven kunta ei myöskään ole käyttänyt harkintavaltaansa väärin päättäessään luovuttaa tontin lastensuojelun toimintayksikön sijoittamiseksi, lausunnossa todetaan.

Ainut asia, mistä kunnanhallitus oli eri mieltä, oli opetustoimintaan liittyvä lausunto. Arto Hägg (kok.) olisi halunnut kunnan lausuntoon lisättävän, ettei YS-kaavamerkintä mahdollista opetustoimintaa, miltä osin valitus on aiheellinen. Maiju Tapiolinna (ps.) kannatti Häggin ehdotusta.

Muut kunnanhallituksen jäsenet eivät kuitenkaan olleet lisäyksen kannalla, joten sen vuoksi Hägg ja Tapiolinna päätyivät jättämään asiasta eriävät mielipiteet.

Asukkaat: Emme ole suvaitsemattomia – mielenterveyskuntoutujien asunnoille paras paikka keskustassa, ei kaukainen asuntoalue

Mielipide: Tontin luovutus miljardiyhtiön käyttöön

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut