Nurmijärven Kodit torjuu koronaa – katalyysipinnoite senioritalo Toimelaan

Palvelujohtaja Tuukka Hakkarainen käsittelee senioritalo Toimelan yhtesiä tiloja katalyysipinnoitteella. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven kunnan vuokra-asuntoyhtiö Nurmijärven Kodit Oy satsaa nyt pinnoitteeseen, joka tuhoaa mikrobeja ja viruksia kosketuspinnoilta. Kirkonkylässä sijaitsevan Toimela-nimisen kerrostalon yleisten tilojen ja kotihoidon tukikohdan pintoihin ruiskutettiin viime viikolla tällainen katalyysipinnoite.

– Päädyimme tämän talon käsittelemiseen, koska näissä tiloissa on koronaviruksen kannalta kaksi riskialtista toimintoa – ikäihmisten asuminen ja kotihoito, kertoo tekninen isännöitsijä Sakari Elomaa Nurmijärven Kodeista.

– Eihän me tällä päästä eroon koronamaailmasta, mutta on tämä yksi rikka rokassa, hän jatkaa.

Myös Klaukkalassa sijaitsevan Lumikellon tilat, joissa on vastaavanlaista toimintaa kuin Toimelassa, aiotaan Elomaan mukaan käsitellä katalyysipinnoitteella.

Katalyysipinnoitteen takana on Nanoksi Finland Oy-niminen yritys, jonka kotipaikka on Helsinki. Yritys toimii koko maan alueella.

Nanoksia edustava Jukka Laks kertoo katalyysipinnoitteen tehon perustuvan titaanioksidiin. Hänen mukaansa kyse on myrkyttömästä tuotteesta, joka on vaaraton ihmisille ja ympäristölle.

Titaanioksidia käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, ja sitä on muun muassa jäätelössä.

Jukka Laks

– Titaanioksidia käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, ja sitä on muun muassa jäätelössä, hän kertoo.

Katalyysipinnoitteen teho kestää Laksin mukaan noin vuoden ajan. Pienemmissä kohteissa pinnoitteelle tulee hintaa tuhannesta kahteen tuhanteen euroa.

– Pinnoitteen asennustyö kestää parisen tuntia, ja sen kuivumisaika on joitakin minuutteja. Levitetty pinnoituskerros on ohut, eikä se muuta pinnan tuntumaa tai ulkonäköä. Pinnoite sopii lähes kaikille pinnoille, Laks kertoo.

Nanoksin esittelyvideolla kerrotaan katalyysipinnoituksen täydentävän kemiallista desinfiointia. Esittelyvideon mukaan pinnoitteen etuna on, että se desinfioi pintoja jatkuvasti niin kauan kuin valon energiaa on saatavana. Kemiallinen desinfiointi taas on hyvin lyhytaikaista, etenkin jos siihen käytetään haihtuvia kemikaaleja.

Katalyysipinnoitteen toimivuutta ei ole vielä ehditty testata koronaviruksen osalta. Esimerkiksi norovirukseen ja influenssan osalta pinnoitetta on tutkittu, ja sen on todettu tepsivän niihin.

Nanoksilta saatujen tietojen mukaan tutkimukset on suoritettu sertifioiduissa laboratorioissa, mukaan lukien SGS, maailman johtava tarkastus-, testaus- ja varmennusyritys.

Nurmijärvellä katalyysipinnoite on laitettu myös Kirkonkylällä toimiviin K-supermarket Nurmijärven sekä K-Supermarket Kiven tiloihin.

Katalyysipinnoitteen lisäksi Nanoksilla on myös nanopinnoite, jota käytetään esimerkiksi vanhoissa ja uusissa saniteettitiloissa. Nanopinnoitteen tarkoitus on tehdä pinnoista helpommin puhdistettavia.

Nurmijärven kotien Sakari Elomaa tutustuikin ensimmäisenä nanopinnoitteeseen joka on kokeilussa Toimelassa. Elomaan mukaan nanopinnoitetta käytetään mahdollisesti Nurmijärvellä tulevaisuudessa valmistuvissa uudisrakennuksissa.

Katalyysipinnoite

Kuinka se toimii?

Katalyysipinnoite on titaanioksidiin (TiO2) perustuva pinnoite, joka osallistuu kemialliseen reaktioon, mutta ei ole reaktion alku- tai lopputuote. Siksi pinnoite ei kulu tai häviä prosessissa.

Valon aktivoima pinnoite muodostaa reaktiivisia happiyhdisteitä. Ne ovat erittäin lyhytikäisiä ja reagoivat pinnalla olevien mikrobien ja VOC-yhdisteiden kanssa.

Mikrobit ja VOC-yhdisteet hajoavat, ja samalla reaktiiviset happiyhdisteet neutralisoituvat vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Pinnoitteen aktivoitumista näkyvällä valon aallonpituudella on tehostettu lisäämällä siihen pieniä määriä hopeaa.

Lähde: Nanoksi Finland Oy

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut