Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Kodit torjuu koronaa – katalyysipinnoite senioritalo Toimelaan

Nurmijärven kunnan vuokra-asuntoyhtiö Nurmijärven Kodit Oy satsaa nyt pinnoitteeseen, joka tuhoaa mikrobeja ja viruksia kosketuspinnoilta. Kirkonkylässä sijaitsevan Toimela-nimisen kerrostalon yleisten tilojen ja kotihoidon tukikohdan pintoihin ruiskutettiin viime viikolla tällainen katalyysipinnoite.

– Päädyimme tämän talon käsittelemiseen, koska näissä tiloissa on koronaviruksen kannalta kaksi riskialtista toimintoa – ikäihmisten asuminen ja kotihoito, kertoo tekninen isännöitsijä Sakari Elomaa Nurmijärven Kodeista.

– Eihän me tällä päästä eroon koronamaailmasta, mutta on tämä yksi rikka rokassa, hän jatkaa.

Myös Klaukkalassa sijaitsevan Lumikellon tilat, joissa on vastaavanlaista toimintaa kuin Toimelassa, aiotaan Elomaan mukaan käsitellä katalyysipinnoitteella.

Katalyysipinnoitteen takana on Nanoksi Finland Oy-niminen yritys, jonka kotipaikka on Helsinki. Yritys toimii koko maan alueella.

Nanoksia edustava Jukka Laks kertoo katalyysipinnoitteen tehon perustuvan titaanioksidiin. Hänen mukaansa kyse on myrkyttömästä tuotteesta, joka on vaaraton ihmisille ja ympäristölle.

Titaanioksidia käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, ja sitä on muun muassa jäätelössä.

Jukka Laks

– Titaanioksidia käytetään esimerkiksi elintarvikkeissa, ja sitä on muun muassa jäätelössä, hän kertoo.

Katalyysipinnoitteen teho kestää Laksin mukaan noin vuoden ajan. Pienemmissä kohteissa pinnoitteelle tulee hintaa tuhannesta kahteen tuhanteen euroa.

– Pinnoitteen asennustyö kestää parisen tuntia, ja sen kuivumisaika on joitakin minuutteja. Levitetty pinnoituskerros on ohut, eikä se muuta pinnan tuntumaa tai ulkonäköä. Pinnoite sopii lähes kaikille pinnoille, Laks kertoo.

Nanoksin esittelyvideolla kerrotaan katalyysipinnoituksen täydentävän kemiallista desinfiointia. Esittelyvideon mukaan pinnoitteen etuna on, että se desinfioi pintoja jatkuvasti niin kauan kuin valon energiaa on saatavana. Kemiallinen desinfiointi taas on hyvin lyhytaikaista, etenkin jos siihen käytetään haihtuvia kemikaaleja.

Katalyysipinnoitteen toimivuutta ei ole vielä ehditty testata koronaviruksen osalta. Esimerkiksi norovirukseen ja influenssan osalta pinnoitetta on tutkittu, ja sen on todettu tepsivän niihin.

Nanoksilta saatujen tietojen mukaan tutkimukset on suoritettu sertifioiduissa laboratorioissa, mukaan lukien SGS, maailman johtava tarkastus-, testaus- ja varmennusyritys.

Nurmijärvellä katalyysipinnoite on laitettu myös Kirkonkylällä toimiviin K-supermarket Nurmijärven sekä K-Supermarket Kiven tiloihin.

Katalyysipinnoitteen lisäksi Nanoksilla on myös nanopinnoite, jota käytetään esimerkiksi vanhoissa ja uusissa saniteettitiloissa. Nanopinnoitteen tarkoitus on tehdä pinnoista helpommin puhdistettavia.

Nurmijärven kotien Sakari Elomaa tutustuikin ensimmäisenä nanopinnoitteeseen joka on kokeilussa Toimelassa. Elomaan mukaan nanopinnoitetta käytetään mahdollisesti Nurmijärvellä tulevaisuudessa valmistuvissa uudisrakennuksissa.