Yksinäisille ikäihmisille oma soittorinki Nurmijärvellä – "Ihminen kaipaa toista ihmistä"

Yksinäisyyden tunne on kipeä tunne monille. Minna Mänttäri

Nurmijärven seurakunta on perustanut osana kunnan kanssa tehtävää vapaaehtoistoimintaa uuden yksinäisten ikäihmisten soittoringin.

Maaliskuussa seurakunta perusti ikäihmisille päivystyspuhelimen, josta saa keskustelu-, sekä kauppa- ja apteekkiapua. Sen lisäksi kunta ryhtyi soittamaan kaikille yli 80-vuotiaille kuntalaisille ja seurakunta aloitti soittamaan yli 70-vuotiaille seurakuntalaisille kysyäkseen, miten he selviytyvät poikkeusolosuhteissa.

– Yhtenä osana puheluja on kartoitettu, kokeeko ihminen yksinäisyyttä ja haluaisiko hän, että vapaaehtoinen soittaa hänelle. Tätä kautta olemme kartoittaneet yksinäisiä ikäihmisiä, ja perustaneet nyt heitä varten oman soittoringin, Nurmijärven seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mari Hämäläinen kertoo.

Soittorinkiin on saatu mukaan noin 20 vapaaehtoista. Jokaiselle juttukaveria kaipaavalle nimetään oma vapaaehtoinen, jonka kanssa sovitaan viikottainen soittoaika.

– Tällä varmistetaan myös se, että ikäihminen osaa odottaa puhelua ja varmistuu siitä, että soittaja on oikealla asialla.

Hämäläisen mukaan ikäihminen voi itse päättää puhelun sisällön.

– Tarkoitus on keskustella siitä, mistä ikäihminen haluaa.

Hämäläinen pitää yksinäisiin yhteydessä oloa tärkeänä, sillä korona-aika on lisännyt yksinäisyyttä.

– Ihminen kaipaa toista ihmistä, ja uskon puheluiden vähentävän yksinäisyyttää. Ei se korvaa kasvokkaista tapaamista, mutta voi auttaa vaikeassa tilanteessa, kun yli 70-vuotiaiden tulee välttää lähikontakteja.

Ajatuksena on jatkaa soittorinkiä korona-ajan loppuun saakka.

– Myöhemmin tämä voi toki olla jatkossa täydentävänä apuna kasvokkaisten tapaamisten ohella.

Jos koet yksinäisyyttä ja kaipaat juttukaveria, niin otathan yhteyttä Mari Hämäläiseen p. 0444220524.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut