Toivo Jaatisen 90-vuotisjuhlanäyttelyssä uusia teoksia

Toivo Jaatisen teos Jää murtuu -

toimitus

Galleria Villessä on avautunut Suomen arvostetuimpiin mitalitaiteilijoihin kuuluvan kuvanveistäjä Toivo Jaatisen 90-vuotisjuhlanäyttely.

Näyttelyssä on esillä taiteilijan itsensä kehittämällä tekniikalla valmistettuja uusia lasitaideteoksia. Näyttely ei ole retrospektiivinen katsaus Jaatisen tuotantoon, sillä korkean iän saavuttanut taiteilija on tehnyt pääosan näyttelytöistä tämän vuoden aikana.

Jaatinen on viime vuosina keskittynyt käyttämään lasia taideteostensa materiaalina. Voidakseen toteuttaa taiteelliset ideansa on hän kehitellyt uudenlaisia teknisiä ratkaisuja lasin muotoiluun. Jaatinen muotoilee teosten mallit hienosta kvartsihiekasta ja käyttää keksimäänsä uudenlaista kipsivalutekniikkaa voidakseen jäljentää tarkasti muottiin kaikki alkuperäismallin sävyt ja herkät viivat. Lopullisen muotin lasiteoksen valmistamiseksi hän tekee tiilimurskan ja kipsin seoksesta.

Jaatinen toimi opettajana Teknillisessä korkeakoulussa, Suomen Taideakatemian koulussa ja Valtion hammasteknikkokoulussa. Vuonna 1964 taiteilija asettui perheineen asumaan Nurmijärvelle.

Jaatisen tuotantoon kuuluu yli 80 mitalin lisäksi julkisia monumentaaliteoksia ja veistoksia, joista Nurmijärvellä sijaitsevat Seitsemän veljeksen tie pääkirjaston edustalla ja Vuorisaarna-reliefi kirkonkylän seurakuntakeskuksessa. Jaatinen palkittiin Pro Finlandia –mitalilla vuonna 2002. Samana vuonna hän sai mitalitaiteen ehkä arvostetuimman palkinnon, American Numismatic Societyn The J. Sanford Saltus- palkinnon ja piti tunnustukseen liittyvän näyttelyn New Yorkissa.

Heijastuksia: Toivo Jaatisen 90-vuotisjuhlanäyttely 22.9. saakka. Osoite Punamullantie 1, Nurmijärvi. Avoinna ma–to kello 10–20, pe kello 10–18, la kello 10–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 2. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 3. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 4. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 5. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.