Taidetta ja 80 vuotta – nurmijärveläisen Eira Savolaisen näyttely Galleria Villessä

Eira Savolaisen käsindreijattu Liemikulho on tehty 1990-luvulla.

toimitus

Galleria Villessä Nurmijärvellä on avautunut Eira Savolaisen retrospektiivinen 80-vuotisjuhlanäyttely.

Pitkän uran tehneen taideteollisen taiteen puolella työskennelleen nurmijärveläisen tuotanto on laaja. Galleria Villessä nähtävässä näyttelyssä on esillä ainoastaan keraamisia astioita 80- ja 90-luvuilta hänen oman ateljeensa kaudelta.

– Mutta näyttely on muuta kuin arkisia astioita. Se on ylistys kauneudelle. Astioista leijuvat sudenkorennot kukkien ja lehvien keskellä. Arkisuus on muuttunut juhlaksi, Savolainen kuvaa.

Eira Savolaisen työt ovat dekoratiivisia. Hän täyttää koko astian pinnan rönsyilevällä maalauksella, usein myös sisältä. Värimaailma on hillitty, rauhoittavan vihreä, toisinaan jopa utuinen kuin akvarelli. Se onkin taiteilijan toinen maailma.

– Olen esteetikko. Työskentelyni taustalla on pyrkimys kauneuteen ja samaa tunnelmaa olen pyrkinyt välittämään astioitteni käyttäjille.

Yli vuotta Nurmijärvellä asunut Savolainen on erikoistunut lasitteen alaiseen sivellin tekniikkaan. Menetelmä on teknisesti vaativa. Poltetulle savipinnalle tehdyn maalauksen päälle poltetaan lasite. Tällöin maalaus tulee näkyviin lopullisessa sävyssään ja värit loistavat kirkkaina.

Savolainen maalaa vapaalla kädellä ja suurella siveltimellä runsaasti, rehevästi ja nopeasti tai hän piirtää siveltimellä. Jälki on luistavaa, suurpirteistä, jopa rentoa ja helpon näköistä. Menetelmä kuitenkin vaatii varmaa käden hallintaa ja luistavaa tekniikka.

Savolainen kehitti lasitteenalaisesta värinkäytöstä omaan tyyliin soveltuvan version. Hän onkin yksi harvoista suomalaiskeraamikoista, jotka ovat käyttäneet sivellinmaalausta ja tätä vanhaa menetelmää runsasmuotoisena omassa tuotannossaan.

– Koristeellisuus ei ole ollut kriitikoiden suosiossa. Siksi vain harva keraamikko on rohjennut tälle linjalle. Yleensä keramiikan pintakuviointi tehdään lasitteilla tai muulla helpommalla menetelmällä.

– Minulla ei ole ollut kärsivällisyyttä työskennellä standardien mukaan. Siksi työni ovat monimuotoisia, Savolainen sanoo.

Galleria Villessä nähtävässä juhlanäyttelyssä suurin osa töistä on käsindreijattuja, lukuun ottamatta ruokalautasia ja kuppeja.

Näyttelyyn on koottu esineitä eri tuotesarjoista. Esillä on myös näyttäviä uniikkeja vateja.

Koska näyttelytila on kuitenkin rajallinen, on keraamiset veistokset jätetty pois näyttelystä.

Eira Savolaisen keramiikkanäyttely Galleria Villessä 28.7. asti. Avoinna ma-to klo 10–20, pe klo 10–16, la suljettu. Osoite Punamullantie 1, Nurmijärvi.

Pitkä ura

Eira Savolainen oli perustamassa Nurmijärven Taideyhdistystä 70-luvun lopulla ja hän toimi pitkään sen puheenjohtajana. Savolainen on valittu yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi.

Savolaisen kädenjälki näkyi myös toimintansa lopettaneessa keramiikka-ateljeessa Savitorpassa. Savitorpan toiminnan loputtua perusti oman Sävysavi-ateljeen.

Lopetti keramiikkatyöskentelyn jo yli kymmenen vuotta sitten ja sulki ateljeensa, mutta on edelleen mukana näyttelyissä kuvataiteen puolella. Töitä on esillä kesällä mm. Keravan kartanon kesänäyttelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 2. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 3. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 4. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 5. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.