Pekka Luukkolasta tohtori – "taas käännekohdassa"

Pekka Luukkolan "Flight" -teoksessa on tuttua hämyisyyttä ja tenhoa. Pekka Luukkola

Esko Artell

Nurmijärvi-taustainen Pekka Luukkola on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Valokuvan laatua käsittelevän väitöstutkimuksen nimi on Laadun taika. Tutkimukseen liittyy myös kuvateos Maiseman aika. Kirjat sisältävät yhteensä yli 300 sivua, ja Luukkola on vastannut kuvien ja tekstien ohella myös kirjojen taitosta ja typografiasta.

– Työhön sisältyi kolme taiteellista osaa eli valokuvanäyttelyä, jotka olivat esillä Tampereen taidemuseossa, Taidekeskus Retretissä ja Galleria Heinossa Helsingissä, Luukkola kertoo.

Luukkola valmisti työn aikana yhteensä yli 70 kookasta teosta. Niitä huomioitiin työn kuluessa muun muassa Fotofinlandia- ja Ars Fennica -kilpailussa. Teoksia ovat hankkineet kokoelmiinsa noin kymmenen keskeistä suomalaista taidemuseota kuten Kiasma, Helsingin taidemuseo ja valtion taidekokoelma.

Uransa aikana monia palkittuja maisemakuvateoksia tehnyt Luukkola kiinnostui valokuvan laatuun liittyvistä kysymyksistä jo ensimmäisen kirjansa yhteydessä. Mustavalkoinen ”Kultajoki” valittiinkin kirjavalioksi ilmestymisvuotenaan (1998). Saman palkinnon saanut Matka Suomeen oli eräänlainen käännekohta; teos ylsi kymmeneen painokseen ja johdatti Luukkolan kiinnostuksen entistä enemmän taiteen pariin. Yhteensä Luukkola on nyt ehtinyt tehdä kuusi omaa kirjaa, jotka kaikki ovat olleet melko kokonaisvaltaisia projekteja.

– Työmäärä on ollut joka kirjassa ehkä viisinkertainen siihen nähden, että olisin ottanut pelkät kuvat, Luukkola mainitsee.

Vuonna 1968 syntynyt Luukkola on ehtinyt tehdä monipuolisen uran useilla elämän alueilla. Nuoruusvuosinaan Nurmijärvellä hän kilpaili aktiivisesti yleisurheilussa, jolta ajalta on muistoja yli 500 palkintoa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Rajamäen lukiosta ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1995.

Viimeiset pari vuotta Luukkola on ollut vapaa valokuvaaja, tutkija ja yrittäjä.

– Se sopii minulle, koska olen lähes koko ikäni tehnyt hommia aamusta iltaan tai yöhön. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä osin avoimia:

– Ehkä ollaan taas jonkinlaisessa käännekohdassa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut