Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökeissä käy nyt kova viuhuna – ostajia olisi enemmän kuin myyjiä ja lainaa otetaan isolla kouralla

Mökkisesonki alkoi lauhan talven ansiosta poikkeuksellisen aikaisin, ja koronakriisistä huolimatta kauppa on käynyt vilkkaasti.

Vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen haettiin Osuuspankeista lainoja huhtikuussa yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa, tiedottaa OP ryhmä.

Lainamäärät ovat myös viime kevättä suurempia. Vuosi sitten vapaa-ajan asuntoon haettiin keskimäärin 70 000 euroa lainaa, nyt 90 000 euroa.

OP Ryhmän mukaan kysyntä ylittää nyt tarjonnan ja kauppa käy hyvin kaiken hintaisissa mökeissä. Järvien ja meren rannoilla sijaitsevien mökkien hintahaarukka eri puolella Suomea on 150–350 000 euroa.

Korkein keskihinta mökeillä on Uudellamaalla, jossa mökki maksoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä reilut 145 000 euroa.

Varsinais-Suomessa mökin keskihinta oli liki yhtä korkea, 137 000 euroa. Pirkanmaalla mökin sai edullisemmin, keskimäärin noin 86 000 eurolla.

Etelä-Savossa mökkien hinta nousi viime vuodesta peräti 40 prosenttia ja oli tammi-maaliskuussa keskimäärin 106 000 euroa.

– Mökin myyntiä harkitsevien kannattaa huomata, että tänä vuonna moni viettää kesälomansa kotimaassa. Markkinoilla kärsitään nyt tarjonnan puutteesta, eli kesämökkien kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan. Myös kuivan maan mökit kiinnostavat nyt ostajia, sanoo tiedotteessa OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie.

Christien mukaan moni ostaja hakee nyt mökkiä myös siksi, että ajattelee tulevaisuudessa tekevänsä etätöitä mökiltä. Tyypillinen ostaja on keskellä työuraansa eli 40–44 -vuotias.

– Samalla näyttää yllättäen kasvavan myös nuorten ostajien eli 25–29 -vuotiaiden ostajien osuus. Juuri nyt näyttää siltä, että mökkeily on alkanut taas kiinnostaa nuoriakin, Christie arvioi.