Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkjärvelle yksikerroksinen, siirrettävä koulurakennus – "Haettu vanhan ajan kyläkoulun ilmettä"

Opetus: Valkjärven uusi koulurakennus toteutetaan yksikerroksisena, siirrettävänä rakennuksena. Tiloihin tulee muun muassa viisi luokkatilaa ja opettajien tilat.

Tulipalossa tuhoutuneen Valkjärven koulurakennuksen tilalle rakennetaan yksikerroksinen, siirrettävä rakennus. Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen hyväksyi tällä viikolla Valkjärven koulun luonnossuunnitelman.

Uusi koulurakennus on kooltaan 716,30 neliömetriä, ja se sijoittuu tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen paikalle. Siirrettävän rakennuksesta tekee se, että rakennus toteutetaan tilaelementeistä, jotka tehdään tehtaassa ja asennetaan työmaalla. Näin rakentamisprosessi on nopeampi.

– Uusi koulu on himpun verran pienempi kuin tuhoutunut rakennus, puhutaan muutamasta neliöstä.

– Opetustilaa uudessa koulussa on kuitenkin enemmän, koska palaneessa koulussa oli myös asunto. Suunnittelutapa on myös erilainen vuonna 2020 kuin 1922, Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen selventää.

Uuteen rakennukseen tulee muun muassa viisi luokkatilaa, opettajien tilat, välinevarasto, vessoja, aula, ruokasali ja kuumennuskeittiö.

Rakennuksen arkkitehtuurissa aiotaan sovittaa yhteen nykyaikainen rakentaminen ja perinteinen kyläkoulu.

– Siihen haettiin vanhan ajan kyläkoulun ilmettä: muoto, väritys, ikkunat, puuverhous. Kattorakenne on taas matalampi tuotantotekniikan vuoksi.

Tekninen lautakunta päätti helmikuussa, että tulipalossa tuhoutuneelle Valkjärven koululle hankitaan pysyvät tilat. Pysyvien tilojen hankkiminen mahdollistaa täyden vakuutuskorvauksen hyödyntämisen.

Vakuutusyhtiön korvaussumma on alustavasti noin 1,88 miljoonaa euroa, kun koulu rakennetaan uudestaan. Könösen mukaan uuden koulurakennuksen kustannusarvio on suunnilleen tuon verran.

– Tällä hetkellä edetään niin, että vakuutusyhtiö maksaa uuden koulun rakentamisen. Kustannukset täsmentyy, kun saadaan tarjoukset. Joitain pieniä rajapintoja jää todennäköisesti kunnalle maksettavaksi.

Hankkeessa ajanmukaistetaan myös lämmitysmuoto kestävän kehityksen mukaiseksi. Erillisprojektina Nurmijärven kunnan tilakeskus ja Nurmijärven Sähkö Oy tekevät kohteelle maalämpöjärjestelmän kesällä 2021.

Vakuutusyhtiö korvaa ainoastaan kunnan omaisuusvahingot ja työntekijöiden menetettyä omaisuutta.

– Palaneen koulun öljylämmityskeskus oli Nurmijärven Sähkö Oy:n omaisuutta ja kunta osti energiaa Nurmijärven Sähköltä. Uusi maalämpökeskus tulee myös Nurmijärven Sähkön omistukseen ja kunta ostaa energiaa.

– Uuden pysyvän öljylämmitysjärjestelmän toteutus ei olisi tietenkään ollut järkevää jo ympäristösyistäkään, Könönen kertoo.

Päätös: Valkjärven koululle hankitaan pysyvät tilat

Valkjärven koulun rakennustyöt ajoittuvat syksylle 2020. Jo aiemmin kunta tiedotti, oppilaat jatkavat vielä syksyllä opiskelua väistötiloissa Uotilan ja Röykän koulujen tiloissa.

Valkjärven koulun uusi koulurakennus valmistuu tämän hetken tavoitteen mukaan joulukuussa 2020, jolloin se olisi oppilaiden käytössä kevätlukukaudella 2021.

– Tämän hetken tavoite on vielä joulukuussa. Valmistumista seuraa kalustus ja muutto, jonka jälkeen koulutyö voi alkaa.

Könönen myös muistuttaa, että rakentaminen valmisteluineen aiheuttaa sähkö- ja lämpökatkoja nykyiseen liikuntarakennukseen. Lisäksi kohde on kokoajan enemmän tai vähemmän rakennustyömaa eri valmisteluista johtuen.

– Käyttömukavuus ja turvallisuusnäkökohdat huomioiden ei ole siis tarkoituksenmukaista tuoda lapsia koulualueelle vielä tässä vaiheessa. Tämä on kaikkien hyvä ymmärtää ja hyväksyä.

Valkjärven koulurakennus valmistuu kevätlukukaudelle – syksyllä opetus järjestetään Uotilassa ja Röykässä