Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käteisen nostot puolittuneet epidemian aikana – kortilla maksetaan yhä enemmän

Kortilla maksaminen käteisen rahan sijaan on saanut lisää vauhtia koronaepidemian aikana.

Käteisnostot automaateista, pankkien konttoreista ja kauppojen kassoilta ovat lähes puolittuneet alkuvuoteen verrattuna, ilmenee osuuspankkien maksukorttitiedoista, tiedottaa OP Ryhmä.

Samaan aikaan maksukorttien käyttö on suhteessa käteiseen kasvanut, ja niiden keskiostos on noussut 25 prosenttia. Tieto koostuu noin 2,5 miljoonan kortin tapahtumatiedoista, mikä kattaa suurimman osan OP:n korteista.

Sosiaalisten kontaktien välttäminen heijastuu myös verkkokauppaan, jossa muut kuin matkustamiseen liittyvät korttiostot ovat kasvaneet kolmanneksen alkuvuodesta.

Verkkokaupoista tilataan aiempaa enemmän ruokaa ja päivittäistavaroita sekä viihdettä, elektroniikkaa, vaatteita, urheilutarvikkeita, sisustustavaroita ja muuta erikoistavaraa.

OP:n maksukorttidatan mukaan kuluttaminen on osin alkanut jo palautua, mikä näkyy esimerkiksi polttoaineissa, ruokakaupoissa ja apteekeissa. Myös puutarha- ja rautakauppaostokset ovat lisääntyneet, mikä on normaali kevään merkki.

Edelleen on silti aloja, joilla elpymisen merkkejä ei näy. Esimerkiksi taksiliikenteen osuus maksukorttitapahtumissa on vähentynyt, eikä nousua ole vielä havaittavissa.

Ulkomailla maksaminen on matkustusrajoitusten takia myös pientä, lukuun ottamatta ulkomaisia verkkokauppaostoksia.