Nurmijärvellä ilahduttiin terveysasemien säilymisestä – "Uudistuksia palveluntuottamisessa tulevaisuudessa toki tarvitaan"

Klaukkalan terveyskeskuksen lakkautusta ei tulla esittämään kesäkuussa päättäjille. Esko Artell

Riikka Laine

Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty (kok.) sanoo, että Keusoten torstaina julkaisema uusi palveluverkkolinjaus on kunnan näkökulmasta toivottu muutos. Keusote ilmoitti viime viikon lopussa luopuvansa terveysasemien lakkautussuunnitelmista. Sen sijaan, että Keusoten virkamiehet lähtisivät palveluverkon kehittämisessään liikkeelle seinien vähentämisestä, niin kuntayhtymä aikoo lähivuosina ensin kehittää sähköisiä ja kotiin vietäviä palveluita sekä liikkuvia palveluita.

Räty kertoo, että Keusoten virkamiehet päätyivät muuttamaan suunnitelmiaan juuri sen takia, että mm. luottamushenkilöt, kuntalaiset ja kunnanjohtaja ovat ilmaisseet kantansa terveysasemien lakkautusta vastaan.

– Keusoten palveluverkkosuunnitelmaan on otettu kantaa viimeisten viikkojen aikana aktiivisesti Nurmijärvellä niin kuntalaisten, Keusoten hallituksen, valtuuston jäsenten sekä kunnanjohtajien neuvottelukunnan toimesta. Kantaa ovat myös ottaneet ja viestittäneet eteenpäin Nurmijärven Keusoten ja Husin luottamushenkilöt sekä kunnanjohtaja yhteisessä palaverissa sekä Nurmijärven kunnanhallitus kokouksissaan. Keusoten palveluverkkosuunnitelma on kehittynyt keskustelujen ansioista tämän hetkiseen ehdotukseen, jossa mennään palveluiden kehittäminen edellä eikä toteuttamista aloiteta terveysasemien sulkemisella, Räty kertoo.

Rädyn mukaan tämän hetkiseen esitykseen palveluverkkosuunnitelman kehittämisestä on ainakin Keusoten nurmijärveläisten luottamushenkilöiden helppo yhtyä.

– Tämä tuli myös Keusoten ja Husin luottamushenkilöiden sekä kunnanjohtajan palaverissa esiin.

Keusote on aiemmin kertonut, että Nurmijärven kunnanhallitukselle ja valtuustolle tullaan esittelemään 1.6. Keusoten palveluverkkosuunnitelman esitystä ja perusteluita.

– Tämän jälkeen kunnanhallituksen kokouksessa voimme päättää Nurmijärven kunnan yhteisestä linjasta Keusoten palveluverkkosuunnitelman osalta, Räty sanoo.

Räty muistuttaa, että Keusoten palveluverkkotyö on kyllä tarpeen, sillä sote-menot ovat nousseet yleisesti kunnissa viimeisinä vuosina.

– Niiden osuus ja vaikutus julkisen talouden kestävyysvajeeseen on kasvanut ja talouden tasapaino kunnissa on heikentynyt. Näin on käynyt myös Nurmijärven kunnalle sekä muille Keusoten kunnille.

– Nurmijärvi liittyi aikoinaan Keusoteen laajempien hartioiden toivossa, kun sote-menot kasvoivat ja yhteiskunnassa havahduttiin ikäihmisten suhteellisen määrän kasvamiseen ja siten lisääntyneisiin sote-kustannuksiin. Reilun vuoden Keusote on tuottanut omana toimintana meille nurmijärveläisille sote-palvelut, mutta olemme vielä alkutaipaleella sote-palveluiden tuottamisen uudistamisessa ja taloudellisessa toteuttamisessa. Sote-palveluiden tuottamista vaikeuttaa talouden lisäksi henkilökunnan rekrytoinnin haasteet. Muun muassa näihin haasteisiin Keusoten palveluverkon tulisi vastata, Räty sanoo.

Rädyn mukaan palveluverkko palvelee kuntalaisia tarkoituksenmukaisella tavalla ainakin tällä hetkellä.

– Näkemykseni on, että nykyinen palveluverkko palvelee kuntaa tarkoituksenmukaisella tavalla ainakin tällä hetkellä.

– Kuntalaisten etu on, että ensin kehitetään uusia palveluita toimiviksi ja mahdollistetaan kuntalaisille uusien palveluiden käyttöönotto ja totutteleminen niiden käyttöön. Vasta sen jälkeen voidaan lähteä miettimään, onko Keusoten alueella liikaa terveysasemia palveluntarpeeseen nähden?

Räty myöntää, että uudistuksia palveluntuottamisessa tulevaisuudessa toki tarvitaan, etteivät lisääntyvä sote-palveluiden tarve nosta kuluja liian korkeiksi suhteessa verotuloihin ja valtionosuuksiin.

– Nurmijärven kunnan pitää pystyä myös rahoittamaan tasokas varhaiskasvatus, koulutuspalvelut sekä ehkäiseviä hyvinvointipalveluita ilman suuria verojen tai maksujen korotuksia. Nurmijärvellä pitää olla myös mahdollisuus kehittää mm. kunnallistekniikkaa ja tiestöä sekä mahdollistaa asuntotuotantoa. Keusoten palveluiden kehittäminen sekä sote-menojen vakauttaminen ovat elintärkeitä Nurmijärven kunnan kehittämiselle sekä kuntalaisten palvelutason ylläpitämiseksi myös tulevaisuudessa, kunnanhallituksen puheenjohtaja katsoo.

Näin asia etenee

Keusoten johto esitteli yhtymävaltuustolle palveluverkkotyön luonnosta 7.5. Vaihtoehtoja esiteltiin kaksi. Terveysasemien osalta vaihtoehdossa 1 Keusote olisi luopunut Rajamäen, Kellokosken ja Jokelan terveysasemista ja vaihtoehdossa 2 näiden kolmen edellä mainitun lisäksi joko Klaukkalan tai Pornaisten terveysasemasta. Tarkoitus oli korvata terveysasemat sähköisillä ja liikkuvilla palveluilla.

Hallintopäällikkö Sannamari Nousiainen kertoo, että Keusote päätyi valmistelemaan vielä kolmannen vaihtoehdon käytyään vuoropuhelua sekä palveluverkkohankkeen poliittisen ohjausryhmän, yhtymähallituksen ja -valtuuston sekä kunnanjohtajien kanssa.

Nousiaisen mukaan Keusoten virkamiehet tulevat esittämään yhtymähallitukselle tätä kolmatta vaihtoehtoa, jossa terveysasemia ei lakkauteta.

Varsinaiset päätökset asiasta tehdään yhtymähallituksessa 16.6. ja yhtymävaltuustossa ensi syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hammashoitolan henkilökunta altistui koronalle Hyvinkäällä – rajamäkeläisiäkin asiakkaina
 2. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 3. Museoautot taas liikkellä – Wanhojen Masiinojen Nurmijärvi-ajo ajetaan torstaina
 4. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 5. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 6. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 7. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 8. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 9. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä
 10. Nurmijärvelle luvassa helteinen viikonloppu – heinäkuussa ei kertaakaan yhtä lämmintä
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Pyöräsuunnistukset SM-kisat ensikertaa Rajamäellä – maastossa liikkujia pyydetään huomioimaan kisaajat
 13. Mielipide: Kestävän kehityksen lukio
 14. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 15. Kesä ilman uusia koronatartuntoja – Nurmijärvi ainut Keusote-kunta, jossa tartunnat eivät ole lisääntyneet kesällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.