Nurmijärven hoitokodeissa tiukkoja rajoitteita ja uusia, normiarkeakin parantavia käytänteitä

Hoivakotien yhteistiloissa on nyt hiljaista, sillä asukkaita on kehoitettu pysyttelemään omissa huoneissaan. Kuvituskuva. Kimmo Kirves

Taina Joutsen

Koronakeväällä on ollut suuria vaikutuksia ikäihmisten hoivakotien arkeen. Vierailut päättyivät poikkeuksetta maaliskuun 18. päivän tienoilla. Yhteisten tilojen käyttöä on minimoitu, ja asukkaat ovat pysytelleet enimmäkseen huoneissaan.

Soittokierros useampaan nurmijärveläiseen hoivakotiin kertoo silti myös positiivisista asioista; uusista käytänteistä, joita aiotaan jatkaa rajoitusten päätyttyä, tsemppiviesteistä henkilökunnalle ja herkku- ja kukkalähetyksistä.

Kaikista hoivakodeista kerrottiin myös, että saattohoitotilanteissa omaisen läsnäolo on pystytty järjestämään.

– Kun yhteistiloja ei käytetä, hoivakodilla on levollinen ja seesteinen tunnelma. Käytösoireiden määrä on vähentynyt, kertoo hoivakodinjohtaja Niina Hellsten Attendo Aleksiinasta Kirkonkylältä.

Hän on verrannut tämän vuoden huhtikuun ulkoilun, aktiviteettien ja omahoitajahetkien määrää viime vuoden huhtikuuhun. Vertailussa on mukana koko yksikkö.

– Tämän vuoden huhtikuussa esimerkiksi ulkoiluja on kirjattu 34, vuosi sitten 25. Myös omahoitajahetkien ja aktiviteettien määrä on kasvanut selvästi, Hellsten kertoo.

Hänellä on myös oma arvionsa siitä, kuinka tällaiseen tilanteeseen on päästy.

– Koska tunnelma on rauhallinen ja seesteinen, luontaisen levottomuuden käsittelyyn ei kulu aikaa. Kaikki niin sanottu ylimääräinen on karsittu pois, hoitoneuvotteluja ei ole ja koulutukset ovat etänä. Olemme myös tietoisesti panostaneet siihen, että asukkaiden toimintakyky ja arjen mielekkyys olisi mahdollisimman hyvä. Lisäksi yksikössä on hyvät resurssit, eikä koronatartuntoja ole ollut.

Aleksiinassa onkin Hellstenin mukaan keskusteltu työryhmän kesken siitä, ettei siellä ehkä palata samanlaiseen arkeen kuin ennen korona-aikaa. Myös omaiset ovat tukeneet ajatusta.

Nurmijärven Onnenkimpale ry:n ryhmäkodeissa Klaukkalassa ja Kirkonkylällä otettiin ennen äitienpäiväviikonloppua käyttöön lasinläpitapaamiset, joissa asukas ja omainen istuvat omilla puolillaan ja juttelevat puhelimen kautta.

– Kyllä siellä äitienpäiväviikonloppuna oli melkoinen trafiikki, palvelutalojen johtaja Eeva Laine-Hasan kertoo.

Vaikka vierailut ryhmäkoteihin on kielletty, ja asukkaat oleskelevat pääasiassa omissa huoneissaan, palvelutaloja ei ole kokonaan suljettu.

– Meillä asuu ihmisiä myös vuokralla, ja he ovat saaneet ottaa oman harkintansa mukaan omaisia vastaan esimerkiksi kauppakasseja tuomaan.

Laine-Hasan kuvaa korona-aikaa työntekijöille henkisesti raskaaksi.

– Koko ajan pitää tarkkailla ja olla herkillä, jos jollakin on oireita. Yhteen hiileen kuitenkin puhalletaan ja joustetaan. Olemme yhdessä sopineet, että nyt ei käytetä ulkopuolisia keikkalaisia, vaan tehdään tarpeen vaatiessa pidempiä vuoroja. En voi muuta kuin kiittää sitoutunutta henkilöstöämme.

– Alku oli hakemista, stressaavaakin. Nyt kun alkushokki on eletty, tästä on tulossa uusi normaali, kertoo hoivakodin johtaja Minna Aittakallio Attendo Venlasta Klaukkalasta.

– Täytyy sanoa, että tämä on sujunut yllättävän hyvin. Suurimmalla osalla meidän asukkaista on keskivaikea tai vaikea muistihäiriö. Ajateltiin, että mitähän tästä tulee, hän jatkaa.

Aittakallion mukaan yksikkö saa omaisilta hyvää palautetta aktiivisesta tiedottamisesta.

– Yhteydenpito meiltä päin on aktiivisempaa kuin normaalisti, ja laitamme omaisille valokuvia esimerkiksi siitä kun olemme ulkoilemassa.

– Omaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti. Meillä on yhtenäinen tahtotila siitä, että yritämme pitää hauraat asukkaat turvassa, hän jatkaa.

– Korona on muuttanut hoivakotiemme arkea. Esimerkiksi ruokailutilanteissa on huomioitava etäisyydet ja muut turvatoimet, kertoo yksikönjohtaja Sirpa Laukala Esperi Caren Hoivakoti Aaposta Kirkonkylästä.

Hänen mukaansa hoivakodin lämminhenkisyys ja toimivat ohjeet ovat kuitenkin helpottaneet koronarajoitusten toteuttamista.

– Olemme panostaneet arjen laatuun ja pyrkineet pitämään mielialan korkealla poikkeusoloista huolimatta.

Myös Aapoon korona-aika on tuonut käytänteitä, joiden toivotaan muuttuvan pysyviksi.

– Yhteydenpito omaisiin on lisääntynyt ja tiiviimmät hoitosuhteet asukkaisiin ja yhteydenotot asukkaiden läheisiin ovat tulleet viikoittaiseksi, jopa päivittäiseksi.

Päivitetyt ohjeet

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköiden toimintaohjeita viime perjantaina.

Ohjeen mukaan vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä ovat edelleen pääsääntöisesti kiellettyjä.

Tapauskohtaisesti harkiten oireettomien läheisten tulee kuitenkin voida vierailla vakavasti sairaiden asiakkaiden, joiden tila on kriittinen ja saattohoidossa olevien asiakkaiden luona turvallisella tavalla.

Ohjeissa kannustetaan myös toimintakäytänteisiin, jotka mahdollistavat muillekin asukkaille/potilaille läheisten tapaamisen kasvokkain toimintayksiköiden järjestämässä turvallisessa ympäristössä.

Uuden ohjeen mukaan myös ryhmätoiminnan ja koko yksikön yhteisen ruokailun sijaan voidaan toimintaa uudelleen järjestämällä asiakkaiden päivän sisältöjä toteuttaa esimerkiksi muutaman hengen ryhmissä turvaväleistä huolehtien.

Ohjeissa kannustetaan myös ulkoilun järjestämiseen eri muodoissaan. Myös läheisten tapaamisia voidaan yhdistää ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.

Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja kuten fysio- ja toimintaterapiapalveluja.

Vierailukielto ei koske myöskään vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia. Lähde: STM

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 6. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 7. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 8. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 9. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 12. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 13. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 14. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 15. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 6. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 7. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 11. Mielipide: Rajakaaren säilyttämistä harkittava
 12. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 13. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 14. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 15. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.