Nurmijärven hoitokodeissa tiukkoja rajoitteita ja uusia, normiarkeakin parantavia käytänteitä

Hoivakotien yhteistiloissa on nyt hiljaista, sillä asukkaita on kehoitettu pysyttelemään omissa huoneissaan. Kuvituskuva. Kimmo Kirves
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Koronakeväällä on ollut suuria vaikutuksia ikäihmisten hoivakotien arkeen. Vierailut päättyivät poikkeuksetta maaliskuun 18. päivän tienoilla. Yhteisten tilojen käyttöä on minimoitu, ja asukkaat ovat pysytelleet enimmäkseen huoneissaan.

Soittokierros useampaan nurmijärveläiseen hoivakotiin kertoo silti myös positiivisista asioista; uusista käytänteistä, joita aiotaan jatkaa rajoitusten päätyttyä, tsemppiviesteistä henkilökunnalle ja herkku- ja kukkalähetyksistä.

Kaikista hoivakodeista kerrottiin myös, että saattohoitotilanteissa omaisen läsnäolo on pystytty järjestämään.

– Kun yhteistiloja ei käytetä, hoivakodilla on levollinen ja seesteinen tunnelma. Käytösoireiden määrä on vähentynyt, kertoo hoivakodinjohtaja Niina Hellsten Attendo Aleksiinasta Kirkonkylältä.

Hän on verrannut tämän vuoden huhtikuun ulkoilun, aktiviteettien ja omahoitajahetkien määrää viime vuoden huhtikuuhun. Vertailussa on mukana koko yksikkö.

– Tämän vuoden huhtikuussa esimerkiksi ulkoiluja on kirjattu 34, vuosi sitten 25. Myös omahoitajahetkien ja aktiviteettien määrä on kasvanut selvästi, Hellsten kertoo.

Hänellä on myös oma arvionsa siitä, kuinka tällaiseen tilanteeseen on päästy.

– Koska tunnelma on rauhallinen ja seesteinen, luontaisen levottomuuden käsittelyyn ei kulu aikaa. Kaikki niin sanottu ylimääräinen on karsittu pois, hoitoneuvotteluja ei ole ja koulutukset ovat etänä. Olemme myös tietoisesti panostaneet siihen, että asukkaiden toimintakyky ja arjen mielekkyys olisi mahdollisimman hyvä. Lisäksi yksikössä on hyvät resurssit, eikä koronatartuntoja ole ollut.

Aleksiinassa onkin Hellstenin mukaan keskusteltu työryhmän kesken siitä, ettei siellä ehkä palata samanlaiseen arkeen kuin ennen korona-aikaa. Myös omaiset ovat tukeneet ajatusta.

Nurmijärven Onnenkimpale ry:n ryhmäkodeissa Klaukkalassa ja Kirkonkylällä otettiin ennen äitienpäiväviikonloppua käyttöön lasinläpitapaamiset, joissa asukas ja omainen istuvat omilla puolillaan ja juttelevat puhelimen kautta.

– Kyllä siellä äitienpäiväviikonloppuna oli melkoinen trafiikki, palvelutalojen johtaja Eeva Laine-Hasan kertoo.

Vaikka vierailut ryhmäkoteihin on kielletty, ja asukkaat oleskelevat pääasiassa omissa huoneissaan, palvelutaloja ei ole kokonaan suljettu.

– Meillä asuu ihmisiä myös vuokralla, ja he ovat saaneet ottaa oman harkintansa mukaan omaisia vastaan esimerkiksi kauppakasseja tuomaan.

Laine-Hasan kuvaa korona-aikaa työntekijöille henkisesti raskaaksi.

– Koko ajan pitää tarkkailla ja olla herkillä, jos jollakin on oireita. Yhteen hiileen kuitenkin puhalletaan ja joustetaan. Olemme yhdessä sopineet, että nyt ei käytetä ulkopuolisia keikkalaisia, vaan tehdään tarpeen vaatiessa pidempiä vuoroja. En voi muuta kuin kiittää sitoutunutta henkilöstöämme.

– Alku oli hakemista, stressaavaakin. Nyt kun alkushokki on eletty, tästä on tulossa uusi normaali, kertoo hoivakodin johtaja Minna Aittakallio Attendo Venlasta Klaukkalasta.

– Täytyy sanoa, että tämä on sujunut yllättävän hyvin. Suurimmalla osalla meidän asukkaista on keskivaikea tai vaikea muistihäiriö. Ajateltiin, että mitähän tästä tulee, hän jatkaa.

Aittakallion mukaan yksikkö saa omaisilta hyvää palautetta aktiivisesta tiedottamisesta.

– Yhteydenpito meiltä päin on aktiivisempaa kuin normaalisti, ja laitamme omaisille valokuvia esimerkiksi siitä kun olemme ulkoilemassa.

– Omaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti. Meillä on yhtenäinen tahtotila siitä, että yritämme pitää hauraat asukkaat turvassa, hän jatkaa.

– Korona on muuttanut hoivakotiemme arkea. Esimerkiksi ruokailutilanteissa on huomioitava etäisyydet ja muut turvatoimet, kertoo yksikönjohtaja Sirpa Laukala Esperi Caren Hoivakoti Aaposta Kirkonkylästä.

Hänen mukaansa hoivakodin lämminhenkisyys ja toimivat ohjeet ovat kuitenkin helpottaneet koronarajoitusten toteuttamista.

– Olemme panostaneet arjen laatuun ja pyrkineet pitämään mielialan korkealla poikkeusoloista huolimatta.

Myös Aapoon korona-aika on tuonut käytänteitä, joiden toivotaan muuttuvan pysyviksi.

– Yhteydenpito omaisiin on lisääntynyt ja tiiviimmät hoitosuhteet asukkaisiin ja yhteydenotot asukkaiden läheisiin ovat tulleet viikoittaiseksi, jopa päivittäiseksi.

Päivitetyt ohjeet

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköiden toimintaohjeita viime perjantaina.

Ohjeen mukaan vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä ovat edelleen pääsääntöisesti kiellettyjä.

Tapauskohtaisesti harkiten oireettomien läheisten tulee kuitenkin voida vierailla vakavasti sairaiden asiakkaiden, joiden tila on kriittinen ja saattohoidossa olevien asiakkaiden luona turvallisella tavalla.

Ohjeissa kannustetaan myös toimintakäytänteisiin, jotka mahdollistavat muillekin asukkaille/potilaille läheisten tapaamisen kasvokkain toimintayksiköiden järjestämässä turvallisessa ympäristössä.

Uuden ohjeen mukaan myös ryhmätoiminnan ja koko yksikön yhteisen ruokailun sijaan voidaan toimintaa uudelleen järjestämällä asiakkaiden päivän sisältöjä toteuttaa esimerkiksi muutaman hengen ryhmissä turvaväleistä huolehtien.

Ohjeissa kannustetaan myös ulkoilun järjestämiseen eri muodoissaan. Myös läheisten tapaamisia voidaan yhdistää ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.

Vierailukielto ei koske välttämättömiä kuntoutuspalveluja kuten fysio- ja toimintaterapiapalveluja.

Vierailukielto ei koske myöskään vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia. Lähde: STM

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut