Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven oppilaskuljetuksista valitus markkinaoikeuteen – kh hylkäsi oikaisuvaatimuksen

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelän hyväksymästä oppilaskuljetuspalveluiden hankintapäätöksestä on tehty oikaisuvaatimus sekä valitus markkinaoikeuteen.

Nurmijärven kunnan hankintapalvelut kilpailutti kunnan sivistystoimialan oppilaskuljetukset sopimuskaudelle 1.8.2020–31.7.2024. Hankinta oli jaettu osiin ja kunnanjohtaja Mäkelä viranhaltijapäätöksenä hyväksymässä kilpailutuksessa koulukuljetuksia valittiin hoitamaan useampi eri yritys.

Oikaisuvaatimuksen asiasta teki itsekin tarjouksen jättänyt, mutta valintojen ulkopuolelle jäänyt HelpBus Oy.

Koulukyydit menevät osittain uusiksi syksyllä – kunta kilpailutti kuljetuksia yli 8 miljoonan edestä

HelpBus Oy:n mukaan hankinnassa meneteltiin julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti.

Yritys katsoo, että hankintayksikkö on muun muassa hyväksynyt tarjousten vertailuun mukaan tarjouksia, jotka sen olisi tullut hylätä tarjouspyynnön vastaisina.

Yritys perustelee väitettään sillä, että tarjouspyynnön mukaan tarjoajien on tullut antaa hinnat kolmen desimaalin tarkkuudella. Iso osa tarjouksen tehneistä ei kuitenkaan HelpBusin tietojen mukaan jättänyt tarjoustaan kolmen desimaalin tarkkuudella, vaan kahden desimaalin tarkkuudella.

– HelpBus katsoo, että tarjoukset, joiden tarjoushinnat on ilmoitettu kahden desimaalin tarkkuudella, ovat tarjouspyynnön vastaisia. Hankintayksikön olisi siten tullut kullakin osa-alueella hylätä tarjouspyynnön vastaiset tarjoukset. Tarjouspyynnön vastaisia tarjouksia ei Hankintayksikön olisi tullut ottaa mukaan tarjousten vertailuun. Tältä osin menettely on ollut hankintasäännösten vastaista, yrityksen valituksessa kirjoitetaan.

Lisäksi yrityksen mukaan tarjouspyyntö on ollut myös muun muassa epäselvä yhteiseurooppalaisen hankinta-asiakirjan (ESPD) käyttämisen, referenssitietojen pyytämisen sekä hankintasopimuksen laajentamista koskevien ehtojen osalta.

– Tarjouspyynnön epäselvyys on johtanut siihen, että sen perusteella ei ole voitu saada hankintalain edellyttämällä tavalla keskenään vertailukelpoisia tarjouksia, valituksessa todetaan.

HelpBus vaatiikin, että hankintapäätös kumotaan, tarjouspyynnön vastaiset tarjoukset poistetaan ja suoritetaan tarjousten vertailu uudestaan tai toissijaisesti ainakin kilpailutetaan hankinta uudelleen.

Nurmijärven kunta puolestaan katsoo, että hinnoitteluun liittyvä valitus on aiheeton eikä hankintayksikkö ei ole tehnyt tässä hankintamenettelyssä virhettä.

– Hintojen muuttuminen kaksidesimaalisiksi pdf-muotoisissa dokumenteissa johtuu tarjousjärjestelmän (Cloudia) ominaisuudesta. Hintojen muuttuminen kaksidesimaalisiksi ei ole muuttanut tarjousten hinnoittelua, eikä siten vaikuttanut tarjoajien asemaan kilpailutuksessa.

– Hintavertailu on suoritettu tarjouspyynnössä kuvatulla tavalla, kunnan markkinaoikeudelle osoittamassa kirjelmässä todetaan.

Nurmijärven kunta katsookin menetelleensä asiassa muutenkin hankintasäännösten mukaisesti eikä kilpailutuksen lopputulosta ole sen takia syytä muuttaa.

Asiaa käsiteltiin viime viikon maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa. Kunnanhallitus päätti yksimielisesti hylätä HelpBus Oy:n oikaisuvaatimuksen ja antaa asiasta vastineen markkinaoikeudelle.

Lisäksi kunnanhallitus päätti hankinnan väliaikaisesta järjestämisestä muutoksenhaun ajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilaskuljetuspalveluista solmitaan väliaikaiset sopimukset, jotka ovat voimassa enintään siihen asti, kun markkinaoikeuden valituksen johdosta antama päätös on laitettu täytäntöön, eli Nurmijärven kunta on tehnyt uuden hankintapäätöksen ja päätös on tullut lainvoimaiseksi.

Väliaikainen sopimus on tarpeen, jotta Nurmijärven kunta voi täyttää lakisääteisen velvollisuutensa järjestää oppilaiden kuljetuspalvelut.