Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa

Liikenne: ”Lepsämäntien liikennevaloja ei voida korvata kiertoliittymillä.”

Asukkaat kaipaisivat mieluummin sujuvaa liikennettä Lepsämäntielle eikä neljiä liikennevaloja. Jäähallin nurkalta Järvihaantien risteykseen on suunniteltu uuden asuinalueen ja lisääntyvän liikenteen myötä neljiä liikennevaloja. Juha Salonen

Riikka Laine

Lepsämäntien varressa Klaukkalassa asuvat asukkaat eivät ole innostuneet kunnan suunnitelmista sijoittaa liikennevaloja Lepsämäntielle Vanha-Klaukan uuden asuinalueen kohdalle.

Katusuunnitelmassa Lepsämäntielle on suunniteltu neljät uudet liikennevalot jäähallin ja Järvihaantien väliselle osuudelle.

Asukkaiden mukaan liikennevalot pitäisi kuitenkin korvata mieluummin kiertoliittymillä, jotta liikkuminen alueella olisi sujuvaa.

Kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että kunta on saanut Lepsämäntien katusuunnitelmasta useita muistutuksia. Pääasiassa muistutukset ovat käsitelleet suunniteltuja liikennevaloja.

Lehtosen mukaan kunta on kuitenkin edelleen pitämässä kiinni valoista.

– Liikennemäärät Lepsämäntiellä kasvavat tulevaisuudessa ja kadun ylittäminen jalan ei ole tulevaisuudessa enää turvallista ilman liikennevaloja. Asutuksen laajetessa Klaukkalasta Lepsämän suuntaan Lepsämäntien luonne muuttuu maantiestä katumaisemmaksi. Myös tien hallinnollinen status tulee muuttumaan. Ennen Lepsämäntien parantamistoimenpiteiden toteuttamista Lepsämäntiestä tehdään kadunpitopäätös ja tie muuttuu elyn hallinnoimasta maantiestä kunnan hallinnoimaksi ja ylläpitämäksi kaduksi välillä Isosuo-Järvihaantie, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan liikennevalojen korvaaminen kiertoliittymillä ei ole mahdollista, koska kiertoliittymille ei ole asemakaavassa varattu tilaa.

– Esimerkiksi Lepsämäntien-Vanha-Klaukantien eteläisen liittymän kohdalla kiertoliittymälle tarvittava alue on yksityisen omistuksessa ja siellä on käytössä oleva asuinrakennus. Jos liittymään olisi esitetty kiertoliittymää, olisi kyseisen tilan pihajärjestelyt jääneet kiertoliittymän alle. Myös Lepsämäntien–Vanha-Klaukantien pohjoisen liittymän kohdalla on käytössä oleva asuinrakennus, mutta kyseinen tila on kunnan omistuksessa, Lehtonen kuvaa.

Lehtonen muistuttaa, että ihan vielä liikennevaloja ei ole kuitenkaan tulossa, vaan liikennevaloja esitetään toteutettavaksi liittymiin vasta siinä vaiheessa, kun Lepsämäntien liikennemäärät ovat kasvaneet ja tien ylittäminen jalan ei ole enää turvallista ilman liikennevaloja.

– Tavoitteena on, että suunnitelman mukaisesti toimenpiteet on toteutettu maastoon vuoden 2022 loppuun mennessä liikennevaloja lukuun ottamatta. Liikennevaloille toteutettaneen Lepsämäntien urakassa tarvittavat suojaputket ym., mutta itse liikennevalot toteutetaan myöhemmin.

Lehtosen mukaan Lepsämäntien katusuunnitelma pyritään tuomaan teknisen lautakunnan päätettäväksi elokuun kokoukseen.

Osa päättäjistä ehti jo epäillä, että päätös tehtäisiin viranhaltijapäätöksenä, mutta teknisen johtajan mukaan se on tarkoitus päättää lautakunnassa.

– Koronavirustilanteen vuoksi tehdyt päätösvallan delegoinnit voidaan tämän hetkisen käsityksen mukaan purkaa teknisen lautakunnan toukokuun kokouksessa ja tällöin katusuunnitelmien hyväksymisen elokuussa tekee tekninen lautakunta.

Fakta

Katusuunnitelmaehdotuksessa on esitetty vahvistetun asemakaavan mukaisesti Lepsämäntielle kaksi uutta liittymää Vanha-Klaukan asemakaava-alueelle.

Suunnitelmassa esitetään, että molempiin Vanha-Klaukantien liittymiin sekä Järvihaantien ja Töyrypellontien liittymiin toteutetaan vasemmalle kääntyville ajoneuvoille omat kaistat. Lisäksi liikennevaloja on esitetty Järvihaantien, Vanha-Klaukantien ja jäähallin liittymiin tulevaisuuden varauksena.

Alustava kustannusarvio Lepsämäntien parantamisesta on noin 1,5 milj. euroa.

Jouko Lehtosen mukaan katusuunnitelmaehdotuksessa on huomioitu myös Lepsämäntien liikennemäärien kasvu tulevaisuudessa.

– Tässä vaiheessa muita parantamistoimenpiteitä ei ole suunnitteilla Lepsämäntielle välille Isosuo–Järvihaantie.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 6. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 7. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 8. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 9. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 10. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 11. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 12. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 13. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 14. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 15. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 6. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 7. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 11. Mielipide: Rajakaaren säilyttämistä harkittava
 12. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 13. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 14. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 15. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.