Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärven seurakunnalta aluekeskusrekisterin tehtäväksi 1. kesäkuuta alkaen. Muutos tarkoittaa sitä, että jatkossa muun muassa virkatodistuksiin tai sukuselvityksiin liittyen tule kääntyä Vantaan aluekeskusrekisterin puoleen. Aluekeskusrekisteri palvelee myös avioliiton esteiden tutkinnassa.

Aluekeskusrekisteri palvelee puhelimitse (09 8306 345) ma–pe kello 9–15 ja sähköposti vantaa.keskusrekisteri@evl.fi

Muutoksen taustalla on kirkkohallituksen täysistunnon joulukuussa 2018 tekemä linjaus siitä, että vuoden 2022 alusta lukien kirkonkirjojenpidon tehtävien sekä väestökirjanpitoon liittyvien tehtävien tulee olla keskitettyinä aluekeskusrekistereiden tehtäviksi. Keskittäminen mahdollistaa seurakunnan keskittymisen kirkon perustehtävään. Aluekeskusrekisterien tehtävinä ovat jäsenkirjanpito, viranomaistehtävät sekä tietojen luovutus.

Nurmijärven seurakunta liittyy osaksi Vantaan aluekeskusrekisteriä ruuhkia välttääkseen jo kesäkuun 2020 alussa.

Edelliset 400 vuotta kirkonkirjoja eli seurakunnan jäsenrekisteriä on pidetty yllä paikallisseurakunnissa.

Nyt voimaan astuvaa muutosta on edeltänyt jäsenrekisterin ja aiempien käsinkirjoitettujen kirkonkirjojen digitointihanke, jonka myötä kaikki seurakuntien jäsentiedot löytyvät nyt kirkon yhteisestä Kirjuri-palvelusta.

Tavoitteena on, että hankkeen päätyttyä esimerkiksi perunkirjoitukseen tarvittava vainajan sukuselvitys voidaan tilata yhdestä paikasta eikä virkatodistuksia siis tarvitsisi enää pyytää kaikista niistä seurakunnista, joiden alueella vainaja oli elämänsä aikana elänyt.

– Toistaiseksi tämä ei kuitenkaan vielä onnistu digitoinnin ollessa joissakin seurakunnissa vielä kesken, Nurmijärven seurakunnalta kerrotaan.

Seurakuntatoimisto Nurmijärven seurakuntakeskuksessa palvelee yhä kirkollisten toimitusten varauksissa (kaste, häät ja vaikkapa kodin siunaaminen) sekä hoitaa seurakunnan tilojen varaukset. Hautatoimisto palvelee hautajais-, hautapaikka- ja muistotilaisuusasioissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut