Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään

Koulut: Kunta julkaisi lukioiden tulevaisuutta pohjustavat hankesuunnitelmat.

Nurmijärven lukio toimii nykyisin Kirkonkylässä Nurmijärven Yhteiskoulun kanssa samoissa tiloissa (kuvassa) ja Rajamäellä Seitsemän veljeksen koulun välittömässä läheisyydessä. Rakennuskustannuksiltaan halvin vaihtoehto on jatkaa kahdessa toimipisteessä, mutta käyttökustannuksiltaan halvempi olisi keskitetty lukio. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunta on julkaissut perjantaina kotisivuillaan uunituoreet Nurmijärven lukion, Seitsemän veljeksen koulun ja Rajakaaren hankesuunnitelmat.

Suunnitelmissa on tutkittu tulevien palveluverkkopäätösten pohjaksi erilaisia vaihtoehtoja, hankkeiden laajuutta, tarvittavia kaavamuutoksia, aikataulua ja kustannuksia.

Suunnitelmista selviää, että rakennuskustannuksiltaan halvin vaihtoehto lukio-opetuksen toteuttamiseen olisi jatkaa lukio-opetuksen tarjoamista kahdessa toimipisteessä, mutta toimintakustannuksiltaan halvin vaihtoehto olisi keskittää lukio-opetus Rajamäelle. Toisaalta lukion sijoittamista kirkonkylään puoltaa parempi saavutettavuus.

Nurmijärven lukio yhdistettiin vuoden alussa hallinnollisesti yhdeksi lukioksi, mutta opetusta on jatkettu niin Kirkonkylässä kuin Rajamäellä. Valtuuston on määrä päättää lukion tulevaisuuden toimipaikasta tai toimipaikoista elokuussa.

Lukion hankesuunnitelman mukaan rakennuskustannuksiltaan halvin vaihtoehto on 10,6 Me. Tässä vaihtoehdossa jatkettaisiin opetusta Nurmijärven Yhteiskoulun tiloissa ja rakennettaisiin Rajamäelle uudet tilat. Tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen muistuttaa, että Rajamäelle uusia opetukseen tarkoitettuja tiloja tarvitaan joka tapauksessa, koska lukio-opetus jatkuu sisäilmaongelmien takia väistötiloissa ensi syksynä.

– Tässä halvimmassa vaihtoehdossa on toki huomioitava se, ettei kustannusarvio sisällä NYK:n peruskorjausta, Könönen huomauttaa.

Hankesuunnitelmassakin kerrotaan, että NYK:n tilat soveltuvat heikosti nykyoppimisympäristöiksi toisen asteen oppilaitoksen lukiokoulutukseen tällä hetkellä ja pienet tilat eivät ole muuntumiskykyisiä nykyaikaisiin ja tulevaisuuden pedagogisiin ratkaisuihin.

Jos lukio rakennetaan puolestaan vain Rajamäelle, niin kustannusarvio sille olisi 11,9 Me.

– Tässä on toki huomioitava se, että kustannusarvio ei sisällä liikuntatiloja, koska ne on laskettu yläkoulun hankesuunnitelmaan.

Jos lukio tehtäisiin puolestaan Kirkonkylään Toreeninmäelle nykyisen Kirkonkylän päiväkodin paikalle, niin kustannusarvio olisi 16,1 Me. Tähän kustannukseen sisältyy myös liikuntahalli.

Könönen kertoo, että hankesuunnitelmaa tehnyt kunnan puitesopimuskumppani Arkkitehtitoimisto Harris Kjisik tarkasteli kaikkiaan neljää eri vaihtoehtoa Kirkonkylälle sijoittuvalle lukiolle, mutta päätyi Toreeninmäen kannalle liikenteellisten yhteyksien ja liikuntapuiston läheisyyden vuoksi.

– Jos lukio puolestaan tehdään osittain tai kokonaisena Rajamäelle, niin luonnollinen paikka sille on koulukampusalueella, Könönen sanoo.

Könönen, tekninen johtaja Jouko Lehtonen ja sivistysjohtaja Tiina Hirvonen muistuttavat, että nämä kustannusarviot kattavat vain rakennus- ja kiinteistökustannukset. Toiminnan pyörittämisen kustannukset on huomioitava erikseen. Hirvosen mukaan esimerkiksi käyttötalouskustannuksissa voitaisiin säästää vuositasolla 100 000 euroa, jos lukio toimisi yhdessä paikassa.

Hankesuunnitelmassa on laskettu, että käyttötalouskustannuksiltaan Rajamäen lukio tulisi 113 000 euroa nykyistä mallia halvemmaksi vuositasolla ja Kirkonkylään keskitetyn lukion käyttötalouskustannukset olisivat vuodessa 94 100 euroa nykymallia pienemmät.

Kunnan johtavat viranhaltijat eivät ota vielä tässä vaiheessa kantaa siihen, mikä vaihtoehdoista on heidän mielestään paras tai minkä vaihtoehdon toteutusta he tulevat päättäjille esittämään. Nyt sivistystoimen henkilökunta ja oppilaat saavat kommentoida hankesuunnitelmia omasta näkökulmastaan. Sen jälkeen lautakunnat antavat lausuntonsa sekä asiasta sekä kunta kuulee vanhusneuvoston, vammaisneuvoston, nuorisovaltuuston ja kyläasianneuvottelukunnan näkemykset. Kuntalaisilla on mahdollisuus kommentoida hankesuunnitelmia kesä-heinäkuussa.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että vasta kaikkien kuulemisten jälkeen valmistellaan esitys kunnanhallitukselle. Kunnanhallituksen on määrä käsitellä asiaa elokuun alkupuolella ja valtuuston on tarkoitus ratkaista lukion ja Rajamäen koulukampuksen kohtalo 26.8.

Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa

Kumpi on parempi, keskitetty vai hajautettu lukio?

Kustannusten lisäksi palveluverkkotyössä arvioidaan lukion rakentamista myös toiminnallisesta näkövinkkelistä.

Keskitetyn lukion edut olisivat hankesuunnitelman mukaan mm. suurempi kurssitarjontamahdollisuus, opetuksen kustannustehokkuus henkilöstöresurssien ja kehittämisen näkökulmasta ja laajemmat mahdollisuudet toteuttaa esimerkiksi oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia.

Jos lukiolle rakennetaan uudet muuntautumiskykyiset modernit oppimistilat kumpaan tahansa taajamaan, niitä voisi puolestaan hyödyntää monipuolisesti yksilöohjauksessa, pienryhmätyöskentelyssä ja samalla ne mahdollistaisivat myös tarvittaessa suuret ryhmäkoot ja suuret tilaisuudet.

Haasteena keskitettävässä lukiossa olisi puolestaan mm. opiskelijoiden liikkuvuus taajamien välillä ja suurien ryhmäkokojen tuomat haasteet.

Rajamäelle keskitetyn lukion edut olisivat hankesuunnitelman mukaan siinä, että nivelvaiheessa yhteistyötä voitaisiin tehdä peruskoulun kanssa ja mm. auditoriotiloja ja ruokailutiloja voisivat hyödyntää yläkoululaiset kuin lukiolaiset. Toisaalta toisen asteen ja perusopetuksen toimiminen samoissa tiloissa voisi tuoda myös haasteita.

Kirkonkylään tehtävä lukio huomioisi puolestaan myös Nurmijärven ulkopuolelta tulevat opiskelijat.

Hajautetun lukion hyviksi puoliksi luetellaan hankesuunnitelmassa se, että pienemmissä toimipisteissä yksilön rooli korostuu ja toimipisteet ovat helpommin saavutettavissa eri puolilta kuntaa.

Hyviksi puoliksi luetaan myös nivelvaiheen huomioimismahdollisuudet yhteistyössä peruskoulun kanssa.

Hajautetun lukion haasteeksi luetellaan mm. se, että Kirkonkylän (NYK:n rakennus) tilat soveltuvat heikosti nykyoppimisympäristöiksi toisen asteen oppilaitoksen lukiokoulutukseen ja ne eivät ole muuntumiskykyisiä nykyaikaisiin ja tulevaisuuden pedagogisiin ratkaisuihin. Myös kurssitarjonta on suppeampaa kuin yhdessä toimipaikassa toimittaessa, jolloin opetuksen kustannustehokkuus henkilöstöresurssien ja kehittämisen näkökulmasta on haastavampaa. Toisen asteen ja perusopetuksen toimiminen samoissa tiloissa tuo myös haasteita ja toimipisteiden väliset ryhmäkoot ovat epätasa-arvoisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 7. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 14. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 15. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.