Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa

Hankesuunnitteluryhmä suosittelee kunnalle, että kunta toteuttaisi Rajamäen koulukampuksen peruskorjaamalla Kuntolan ja rakentamalla uudisrakennusosan sen viereen. Liikuntatilat, kirjasto ja nuorisotila sijoitettaisiin ryhmän ehdotuksessa Rajakaaren henkeä noudattelevaan uudisrakennukseen. Havainnekuva / Arkkitehtitoimisto Harris Kjisik

Riikka Laine

Kunta on teettänyt samaan aikaan lukion hankesuunnitelmien kanssa myös Seitsemän veljeksen koulun ja Rajakaaren hankesuunnitelmat, koska Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus on kiinteä osa lukiokysymystä. Tarkoitus on, että Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus ratkaistaan samassa valtuuston kokouksessa kuin lukion kohtalo.

Tuoreissa hankesuunnitelmissa Rajamäen koulukampuksen tulevaisuudesta on esitetty neljä eri vaihtoehtoa.

Kaikista edullisin vaihtoehto A on minimivaihtoehto, jossa peruskorjattavaan Kuntolaan liitettäisiin uudisrakennusosa 6.–9.vuosiluokan oppilaita varten. Lisäksi kirjasto, nuorisotilat ja liikuntatilat sijoitettaisiin peruskorjattavaan Rajakaareen.

Vaihtoehto B:ssä peruskorjattavaan Kuntolaan liitettäisiin uudisrakennusosa. Uudisrakennuksen koko määräytyisi sen mukaan, toimisiko tiloissa vain vuosiluokat 6.–9. vai myös lukion toimipiste tai peräti yhdistetty lukio. Lisäksi kirjasto, nuorisotilat ja liikuntatilat sijoitettaisiin uuteen Rajakaaren erillisrakennukseen.

Vaihtoehto C on puolestaan Seitsemän veljeksen superkoulun ja Rajakaaren kylätalon muodostama kokonaisuus. Tässä mallissa vanhan Seitsemän veljeksen koulun ja Kuntolan paikalle rakennettaisiin uudisrakennuksena Seitsemän veljeksen superkoulu, joka liitettäisiin peruskorjattuun tai vaihtoehtoisesti uudelleen rakennettuun Rajakaareen. Kouluun sijoittuisivat 6.–9. luokkien opetustilat, uusi liikuntahalli sekä koko Nurmijärven lukion tilat. Rajakaaren kansantaloon sijoittuisivat taideaineiden opetustilat, kirjasto ja nuorisotilat.

Vaihtoehto D on puolestaan rakentaa vanhan Seitsemän veljeksen koulun ja Kuntolan paikalle uudisrakennuksena Seitsemän veljeksen koulu, johon sijoittuisivat 6.–9. luokkien opetustilat ja Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen tilat. Tässä vaihtoehdossa Kuntola purettaisiin ja alue hyödynnettäisiin laajana piha-alueena, johon urheilukenttä liittyy. Liikunnan opetukseen käytettäisiin uudisrakennuksena toteutettavan Rajakaaren liikuntatiloja.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan vaihtoehdoissa on haluttu sijoittaa alakoulun kuudesluokka yläkoulun yhteyteen, jotta se poistaisi painetta Rajamäen alakouluista, joissa on nyt isoja ryhmäkokoja.

– Näin saataisiin alakoulujen puolelle lisätiloja käyttöön.

Vaihtoehdon A rakentamisen kustannusarvio on n. 26,5 Me, vaihtoehdon B 35,6 Me, vaihtoehdon C 43 Me ja vaihtoehdon D 35,6 Me. Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan kunta tarkentaa kuitenkin vielä kokonaiskustannusarvioita ja tekee kokonaisvaikutusten arviointia ennen päätöksentekoa.

Hankesuunnitelmassa suositellaan B vaihtoehdon toteutusta. Suunnitelman mukaan siinä vaihtoehdossa saataisiin mm. parhaat synergiahyödyt, jos lukio ja yläkoulu voivat hyödyntää samoja tiloja. Hankesuunnitelmissa myös muistutetaan, että jos vanhoja rakennuksia lähdetään korjaamaan, niin on edelleen riski, että teknisiä puutteita ei saada korjattua ja niihin liittyvät ongelmat toistuvat.

– Haluamme nyt kuulla kommentteja eri taholta, jotta voimme arvioida vaihtoehtoja mahdollisimman monipuolisesti – eikä vähiten taloustilanne huomioiden. Investointien määrä on ylittänyt viime vuosina moninkertaisesti terveen talouden rajat, mutta meidän on pakko kuitenkin jotain tehdä, sillä suuri joukko lapsia ja nuoria joutuu opiskelemaan tällä hetkellä väistötiloissa, kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

– Tavoitteena on, että meillä on elokuussa päätökset Rajamäen koulukampuksen ja lukion tulevaisuudesta, niin pääsemme sen jälkeen etenemään muun palveluverkon kanssa, Lehtonen kertoo.

Hankesuunnitelmiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.nurmijarvi.fi.

Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään

Lukion ja Rajamäen koulupalvelut ensin käsittelyyn – näin Nurmijärven palveluverkkotyö etenee

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 4. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 5. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 2. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 3. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Pääkirjoitus: Palautuuko lukioratkaisu lähtöruutuun?
 6. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 7. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 8. Lupiineja hävitetään Tiiran rannalta talkoilla – kaikki tervetulleita mukaan
 9. Lukion väistötilat valmistuvat Rajamäelle vauhdilla – "Kova tahtotila saada väistötilat valmiiksi koulun alkuun"
 10. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Ympäristötoimialalle hallinnon asiantuntija – vastaa mm. asioiden valmistelusta ja viestinnästä
 14. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 15. Taksiautoilija varoittaa huijareista – sängystään herätetty autoilija jäi ilman rahoja, poliisi tutkii myös omaisuusrikosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.