Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa

Kunta on teettänyt samaan aikaan lukion hankesuunnitelmien kanssa myös Seitsemän veljeksen koulun ja Rajakaaren hankesuunnitelmat, koska Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus on kiinteä osa lukiokysymystä. Tarkoitus on, että Rajamäen koulukampuksen tulevaisuus ratkaistaan samassa valtuuston kokouksessa kuin lukion kohtalo.

Tuoreissa hankesuunnitelmissa Rajamäen koulukampuksen tulevaisuudesta on esitetty neljä eri vaihtoehtoa.

Kaikista edullisin vaihtoehto A on minimivaihtoehto, jossa peruskorjattavaan Kuntolaan liitettäisiin uudisrakennusosa 6.–9.vuosiluokan oppilaita varten. Lisäksi kirjasto, nuorisotilat ja liikuntatilat sijoitettaisiin peruskorjattavaan Rajakaareen.

Vaihtoehto B:ssä peruskorjattavaan Kuntolaan liitettäisiin uudisrakennusosa. Uudisrakennuksen koko määräytyisi sen mukaan, toimisiko tiloissa vain vuosiluokat 6.–9. vai myös lukion toimipiste tai peräti yhdistetty lukio. Lisäksi kirjasto, nuorisotilat ja liikuntatilat sijoitettaisiin uuteen Rajakaaren erillisrakennukseen.

Vaihtoehto C on puolestaan Seitsemän veljeksen superkoulun ja Rajakaaren kylätalon muodostama kokonaisuus. Tässä mallissa vanhan Seitsemän veljeksen koulun ja Kuntolan paikalle rakennettaisiin uudisrakennuksena Seitsemän veljeksen superkoulu, joka liitettäisiin peruskorjattuun tai vaihtoehtoisesti uudelleen rakennettuun Rajakaareen. Kouluun sijoittuisivat 6.–9. luokkien opetustilat, uusi liikuntahalli sekä koko Nurmijärven lukion tilat. Rajakaaren kansantaloon sijoittuisivat taideaineiden opetustilat, kirjasto ja nuorisotilat.

Vaihtoehto D on puolestaan rakentaa vanhan Seitsemän veljeksen koulun ja Kuntolan paikalle uudisrakennuksena Seitsemän veljeksen koulu, johon sijoittuisivat 6.–9. luokkien opetustilat ja Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteen tilat. Tässä vaihtoehdossa Kuntola purettaisiin ja alue hyödynnettäisiin laajana piha-alueena, johon urheilukenttä liittyy. Liikunnan opetukseen käytettäisiin uudisrakennuksena toteutettavan Rajakaaren liikuntatiloja.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan vaihtoehdoissa on haluttu sijoittaa alakoulun kuudesluokka yläkoulun yhteyteen, jotta se poistaisi painetta Rajamäen alakouluista, joissa on nyt isoja ryhmäkokoja.

– Näin saataisiin alakoulujen puolelle lisätiloja käyttöön.

Vaihtoehdon A rakentamisen kustannusarvio on n. 26,5 Me, vaihtoehdon B 35,6 Me, vaihtoehdon C 43 Me ja vaihtoehdon D 35,6 Me. Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan kunta tarkentaa kuitenkin vielä kokonaiskustannusarvioita ja tekee kokonaisvaikutusten arviointia ennen päätöksentekoa.

Hankesuunnitelmassa suositellaan B vaihtoehdon toteutusta. Suunnitelman mukaan siinä vaihtoehdossa saataisiin mm. parhaat synergiahyödyt, jos lukio ja yläkoulu voivat hyödyntää samoja tiloja. Hankesuunnitelmissa myös muistutetaan, että jos vanhoja rakennuksia lähdetään korjaamaan, niin on edelleen riski, että teknisiä puutteita ei saada korjattua ja niihin liittyvät ongelmat toistuvat.

– Haluamme nyt kuulla kommentteja eri taholta, jotta voimme arvioida vaihtoehtoja mahdollisimman monipuolisesti – eikä vähiten taloustilanne huomioiden. Investointien määrä on ylittänyt viime vuosina moninkertaisesti terveen talouden rajat, mutta meidän on pakko kuitenkin jotain tehdä, sillä suuri joukko lapsia ja nuoria joutuu opiskelemaan tällä hetkellä väistötiloissa, kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

– Tavoitteena on, että meillä on elokuussa päätökset Rajamäen koulukampuksen ja lukion tulevaisuudesta, niin pääsemme sen jälkeen etenemään muun palveluverkon kanssa, Lehtonen kertoo.

Hankesuunnitelmiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.nurmijarvi.fi.

Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään

Lukion ja Rajamäen koulupalvelut ensin käsittelyyn – näin Nurmijärven palveluverkkotyö etenee