Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"

Maiju Tapiolinna sanoo, että aloitteen taustalla on myös kuntalaisten tyytymättömyys Keusoteen, ja kun he ovat minut Keusoteen äänestäneet, niin heidän toiveidensa mukaan täytyy silloin mennä.

Riikka Laine

Perussuomalaisten Maiju Tapiolinna jätti viime keskiviikkona kunnanvaltuustolle aloitteen, jossa pyydetään kuntaa selvittämään mahdollista eroa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä. Aloitteessa pyydetään kuntaa selvittämään, onko Nurmijärven kuuluminen Keusoteen kustannustehokkain vaihtoehto vai olisivatko samat palvelut tuotettavissa kunnan omina palveluina edullisemmin ja laadukkaammin.

Keusote on vastannut nurmijärveläisten, hyvinkääläisten, järvenpääläisten, tuusulalaisten, mäntsäläläisten ja pornaislaisten sote-palveluiden järjestämisestä nyt noin 1,5 vuoden ajan.

Nurmijärven ainoana edustajana Keusoten palveluverkkotyöryhmässä istuvan Tapiolinnan mukaan Keusoten johdon toiminta Nurmijärven kunnan sote-palveluiden tuottajana ei ole ollut vakuuttavaa.

– Kustannukset ovat ensinnäkin riistäytyneet käsistä. On toki tiedossa, että säästöjä ei saada hetkessä, vaan pitkällä aikavälillä, muta herää kysymys, että mikä perusterveydenhoidossa on pielessä, kun erikoissairaanhoidon kulut nousevat niin kovasti? Ohjataanko asiakkaita kenties väärin erikoissairaanhoitoon? Tapiolinna miettii.

Hänen mukaansa viimeinen sysäys aloitteeseen oli Keusoten valtuustolle esitelty palveluverkkouudistuksen luonnos, jossa kerrottiin suunniteltavan kolmen tai neljän terveysaseman lakkautusta.

– Oli toki odotettavissa, että seinistä tullaan keskustelemaan, mutta se tapa jolla asia on tuotu esiin, ärsytti itseäni suunnattomasti. Jos tilalle ei ole olemassa korvaavia palveluita, niin miten tarvittavat palvelut voidaan poistaa? Ensin pitää olla dataa käyntimäärien vähentymisestä, ja sitten vasta voidaan asiasta keskustella.

– Tuli itsellekin tyhmä olo, että istun palveluverkkotyöryhmässä, mutta en saa olla tekemässä palveluverkkoa koskevaa työtä, vaan esitys tulee suoraan konsulteilta ja virkamiehiltä valmiina päätösesityksenä meille. Tuli olo kuin olisin vain kumileimasin, eikä se ole oikea tarkoitus.

Tapiolinna kertoo vieneensä Keusoten viranhaltijoille moneen otteeseen terveisiä, että terveysasemien lakkautus ei ole ensisijainen vaihtoehto, mutta silti luonnoksessa lakkautuksia suunniteltiin.

– Se herättää myös epäluottamusta viranhaltijoihin ja siihen, mikä on heidän kykynsä johtaa ja millainen talousosaaminen heillä on, Tapiolinna sanoo ja kertoo saaneensa myös henkilökunnalta viestiä tyytymättömyydestä asioiden hoitoon.

Tapiolinna antaa kritiikkiä myös Keusoten viestinnälle ja palveluiden tasolle. Esimerkiksi puheterapia on "päästetty retuperälle".

– Omaishoitajatkin tekevät käytännössä niin paljon ilmaista työtä, että korvaus ei ole kohtuullinen. Sillä voitaisiin vaikuttaa myös kustannuskehitykseen, Tapiolinna katsoo.

Viestinnässä hän ei ole tyytyväinen siihen, että palveluverkkoasiaan on kysytty asukkaiden näkemyksiä vain verkossa, eikä muilla ole ollut mahdollisuutta kertoa mielipiteitään.

– Kuntalaisia on mm. ihmetyttänyt, miten Helsinki voi kertoa koronatartunnat kaupunginosittain, mutta Keusote pitää sen omana tietonaan. Uskon, että moni haluaisi sen tietää liikkuessaan, kun moni haluaa välttää sairastumista.

– Viestien saaminen kuntalaisten saataville ymmärrettävästi on Keusotessa tosi heikkoa. Pitäisi esimerkiksi selkeästi kertoa, miksi terveysasemat ovat koronan vuoksi kiinni, eikä tietoa pitäisi joutua nyppimään pinseteillä.

Vuodesta 2008 Nurmijärven valtuustossa istunut Tapiolinna myöntää, että on ollut itsekin aikanaan ajamassa Nurmijärven liittymistä Keusoteen, mutta hänen mielestään olisi syytä tarkastella, onko se ollut kunnalle oikea vaihtoehto.

– Kun tilanteet ovat muuttuneet, pitää olla rohkeutta tarkastella asioita uudelleen. Onko tämä meille oikea vaihtoehto kuulua kuntayhtymään vai pitäisikö siirtyä takaisin vanhaan malliin ja tuottaa itse palvelut? Sehän ei selviä kuin laskemalla, mutta jos tämä on taloudellisesti kannattavaa, niin olisin ainakin itse valmis vaatimaan kunnan eroa Keusotesta, Tapiolinna sanoo.

Hän olisi itse valmis myös esittämään epäluottamuslauseen Keusoten johtoa kohtaan, mutta hän ei usko, että Nurmijärven kuntapäättäjiltä löytyy siihen riittävästi kannatusta.

– Tarkoitus on ainakin herätellä Keusoten johtoa. Uskon, että jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin siellä olisi johto vaihtunut jo.

Tapiolinna toivoo, että kunta ottaa nyt aloitteen mahdollisimman pikaisesti käsittelyyn ja selvityksen työnalle. Ennen mahdollisia toimia pitää kunnan vahvistaa omistajaohjaustaan Keusotessa. Nyt kunta ei ole juuri puuttunut nurmijärveläisedustajien toimintaan kuntayhtymässä, mutta Tapiolinnan mukaan se olisi tarpeen.

– Keusotessa päätöksiä ei voida tehdä vain poliittisin mandaatein, vaan niissä pitää kuulla kuntaa ja kuntalaisia. Kunnanhallituksen täytyy vastata siitä, että kunnalla on napakka omistajaohjaus asiassa.

– Palveluverkkoasiaan toivoisin aikalisää. Palveluverkosta päättäminen vaatii paljon pidempää pohdiskelua, mutta tässä kaikki etupainotteisuus puuttuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.