Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi

Koronaepidemia tulee näkymään Nurmijärven kunnan taloudessa tänä vuonna merkittävästi.

Alun perin vuoden 2020 piti olla noin 6,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta ensimmäisen vuosineljänneksen ennusteiden perusteella vuosi on kääntymässä noin 8,3 Me alijäämäiseksi.

Vain ensimmäinen vuosineljännes on pystytty kulkemaan talousarvion mukaisesti, mutta loppuvuoden tilinpäätösennustetta kunta on joutunut rukkaamaan merkittävästi alkuperäisestä.

– Ennustetta heikentävät koronasta johtuva verotulojen lasku, kunnan toimintatuottojen lasku sekä sotebudjetin ennusteen nostaminen edellisen vuoden tilinpäätöstasoon, kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoi viime keskiviikkona valtuustolle.

Samalla Mäkelä muistutti, että virus ei suinkaan ole vielä ohi, vaan epidemia jatkuu edelleen.

Kunta on arvioinut tuoreessa tilinpäätösennusteessaan, että palvelutuotannon nettomenoja kuvaava toimintakate heikentyy alkuperäisestä talousarviosta noin 7,7 Me.

Tätä selittää muun muassa koronan vaikutukset toimintatuottoihin ja -kuluihin. Valtuusto joutui esimerkiksi hyväksymään sivistys- ja hyvinvointipalveluiden toimintakatteeseen 484 364 euron heikennyksen. Tämä johtui siitä, että varhaiskasvatuksen maksutuotot ovat vähentyneet koronan vuoksi ja lisäksi kunta joutuu maksamaan avustuksia, kun vanhemmat ottivat yksityisessä varhaiskasvatuksessa olleita lapsiaan kotihoitoon poikkeustilan aikana.

Talorakennushankkeisiin valtuusto myönsi määrärahamuutoksia yhteensä -840 000 euroa pitkälti sen vuoksi, että tilakeskuksen henkilöstövajeesta johtuen monen projektin aloitusta on jouduttu siirtämään.

Mm. pitkäaikaisosastojen muutostöitä, Professorintien kiinteistöjen pysäköintiä ja Kiljavan saunojen jätevesihanketta siirretään eteenpäin ja Rajakaaren korjaustyöt on keskeytetty. Kuntolan remonttiin varattiin talousarviomuutoksessa puolestaan lisää rahaa, mutta hankesuunnitelmista saatiin puolestaan nipistettyä.

Toimialojen osavuosikatsauksissa toki muistutetaan, että tässä vaiheessa tehtiin ainoastaan ne muutokset, joiden määrärahavaikutus on selvillä. Monessa kohdassa kerrotaan, että koronan vaikutuksia on vielä varhaista arvioida ja siksi tilinpäätösennustetta tarkennetaan seuraavissa osavuosikatsauksissa.

Kuluvan vuoden talousarvion osalta varsinkin sosiaali- ja terveyspalvelujen budjettiin kohdistuu merkittävä korotuspaine, sillä budjetti alittaa edellisvuoden tilinpäätöstason noin 7,3 Me. Ennusteessa sote-menot on tässä vaiheessa nostettu edellisvuoden tilinpäätöstasolle, joka selittää siis valtaosan arvioidusta toimintakatteen heikentymisestä.

Lisäksi ennusteessa on kunnan oman palvelutuotannon osalta huomioitu muun muassa noin 0,4 Me nousupaine Kelan työmarkkinatuen kuntaosuuksissa sekä maan myynti- ja vuokratuottojen lasku 0,5 Me. Tuottojen lasku johtuu siitä, että alkuvuonna ei ole myyty yhtään kerros-, rivitalo- tai yritystonttia ja omakotitontitkin ovat liikkuneet tavoiteltua heikommin.

Ihan pelkkiä lisäkuluja korona ei ole toki kunnalle tuonut, vaan säästöjä on tullut esim. koulukuljetuksista ja joukkoliikenteestä.

– Kaikkiaan koronan arvioidaan laskevan verotulojamme yhteensä noin 13,2 Me. Verotulojen laskua selittää muun muassa lomautukset, irtisanomiset, yritysten liikevoittojen supistuminen ja muu yleinen taloudellisen aktiviteetin hidastuminen, Mäkelä kertoo.

Samalla hän muistuttaa, että veronmaksulykkäysten kompensaationa on kunnan valtionosuudet toki nousemassa alkuperäisestä talousarviosta noin 4,4 Me.

– Toisaalta vastaava osuus vähennetään vuoden 2021 valtionosuuksista, jolloin kompensaatiolla ei ole kunnan taloutta elvyttävää vaikutusta.

Mäkelä muistuttaa lopuksi, että ennusteeseen sisältyy vielä merkittäviä epävarmuuksia, sillä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän ja HUS:n osavuosikatsaukset valmistuvat toukokuun lopulla.

– Myös Kuntaliiton huhtikuussa antama verotuloennuste on epävarma, sillä esimerkiksi koronan rajoitustoimien kansataloudellisten vaikutusten ennakkoarviointi on nopeasti muuttuvassa tilanteessa erittäin haastavaa.