Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää

Moni nuori jää tänä vuonna ilman kesätyöpaikkaa, sillä kesätyöpaikkojen määrä on romahtanut viimevuotiseen verrattuna, tiedottaa Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK.

Järjestön kyselyssä vain 56 prosenttia SAK:laisista luottamusmiehistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Vuonna 2019 luku oli 71 prosenttia.

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho pitää luottamushenkilöille tehdyn kyselyn tulosta äärimmäisen huolestuttavana.

– Oli ennakoitavissa, että kesätyöntekijöitä palkataan tänä kesänä aiempaa vähemmän, mutta näin roima pudotus yllätti. Suurella määrällä nuoria jää nyt ensi kosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta, Rasinaho harmittelee tiedotteessa.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi toukokuussa 875 luottamushenkilöä

Kesätyöpaikkoja on kyselyn mukaan aiempaa vähemmän kaikilla aloilla. Suurin pudotus on kuitenkin odotetusti yksityisillä palvelualoilla, joilla kesätyöpaikat ovat vähentyneet noin viidenneksellä (19%) edellisvuoteen verrattuna. Niilläkin työpaikoilla, joihin kesätyöntekijöitä otetaan, heitä palkataan lähes puolet vähemmän (48%) kuin edellisvuonna.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 27 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on koronapandemian vuoksi jouduttu perumaan jo aiemmin sovittuja kesätyöpalkkauksia. Erityisesti näin on käynyt julkisella sektorilla (33%) ja yksityisillä palvelualoilla (31%).

Kirsi Rasinaho kannustaa nuoria kuitenkin edelleen aktiivisuuteen.

– Esimerkiksi palvelualoilla yritykset voivat vielä tehdä viime hetken rekrytointipäätöksiä, kun ravintolat, kahvilat ja huvipuistot avaavat ovensa kesäkuussa, Rasinaho sanoo tiedotteessa.