Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija

Julkisrahoitteiseen koronatestiin päässeiden osuus kaikista testin tarpeessa olleista yksityisten sote-palveluntuottajien työntekijöistä. Hali ry

Minna Harmaala

Vaikka THL on kehottanut kaikkia vähänkin oireilevia koronatestiin, edes kaikki testausta tarvitsevia sosiaali- ja terveysalalla työskentelevia ei testata. Viidessä sairaanhoitopiirissä yksityisen sektorin sote-työntekijöistä testauksen tarpeessa olevista on päässyt julkisrahoitteiseen testiin alle 30 prosenttia. Keskimäärin testiin on päässyt kaksi kolmesta testin tarpeessa olleesta yksityisen sektorin sote-työntekijästä.

Tiedot ovat peräisin Hyvinvointiala Hali ry:n kyselystä. Kyselyllä selvitettiin, miten suuri osa koronatestin tarpeessa olevista yksityisten sote-palveluntuottajien työntekijöistä pääsi julkisrahoitteiseen testiin.

Heikoimmin pärjänneet sairaanhoitopiirit ovat Vaasan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Esimerkillisesti sen sijaan on toimittu Keski-Pohjanmaalla (Soite), Kymenlaaksossa (Kymsote), Lapissa (LSHP), Länsi-Pohjassa (LPSHP) ja Pohjois-Karjalassa (Siun sote), joissa kaikkien vastanneiden Halin jäsenten testaustarpeessa olleet työntekijät ovat päässeet testeihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) sijoittuu Halin kyselyssä keskikastiin.

– Sote-henkilöstön testaaminen on nyt laitettava kuntoon. On huolestuttavaa, ettei edes riskiryhmien kanssa toimivia työntekijöitä testata nopeasti. Karanteenien aikaisten sijaisten palkkaamisesta syntyy myös mittavat lisäkustannukset työnantajille ja sitä kautta viime kädessä veronmaksajille. Monet ongelmat olisivat vältettävissä oikea-aikaisella testaamisella, sanoo tiedotteessa Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Hali ry:n mukaan Suomen onnistuminen ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida” -strategiassa edellyttää koko ketjun toimimista erityisesti riskiryhmien parissa työskentelevän sote-henkilöstön osalta. Kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä ei kuitenkaan ole mukana edes strategian ensimmäisessä vaiheessa eli testaamisessa, Halin tiedotteessa kritisoidaan.

On huolestuttavaa, ettei edes riskiryhmien kanssa toimivia työntekijöitä testata nopeasti.

Toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas, Hali ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 2. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 3. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 4. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 5. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.