Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"

Kuvituskuva. Sami Kuusivirta/Arkisto

Minna Harmaala

Suomessa on taas alkanut hengityssuojainten ja suojavaatteiden valmistus terveydenhuollon tarpeisiin, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Aiemmin on kerrottu, että tuotanto alkaa toukokuun aikana, joten aikataulu on pitänyt.

Kolme yritystä on aloittanut kirurgisten suu-nenäsuojusten ja kasvomaskien valmistuksen tällä viikolla. Nämä yritykset ovat Filterpak Oy, Lifa Air Oy ja Teho Filter Oy. Suojatakkien ja -esiliinojen valmistus on alkanut jo aiemmin.

Ensi viikolla Suomessa aletaan valmistaa myös hengityksensuojaimia terveydenhuollon käyttöön. Hengityksensuojainten valmistusta ovat aloittamassa muun muassa Screentec Oy, SJT-Investment Group Oy ja Eagle Filters Oy. Terveydenhuollon käyttöön kotimaiset hengityssuojat tulevat hyväksyttyjen testien jälkeen.

Tuotanto on alkanut ripeästi, sillä TEM käynnisti suojamateriaalin kotimaiseen valmistukseen tähtäävän hankkeen vasta maalis-huhtikuun vaihteessa.

– Haluan kiittää yrityksiä, jotka poikkeuksellisen lyhyessä ajassa ovat pystyneet käynnistämään kotimaisen suojavälinetuotannon. Saavutus on osoitus siitä reagointinopeudesta, jolla suomalaiset yritykset pystyvät vastaamaan muuttuviin tilanteisiin ja uudenlaisiin tarpeisiin, elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa TEMin tiedotteessa.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) viime viikolla esittämän arvion mukaan kirurgisten suu-nenäsuojusten kulutus sairaaloissa on tällä hetkellä 450 000 kappaletta vuorokaudessa. Muun sosiaali- ja terveydenhuollon puolella tarve on lähes saman suuruinen, joten yhteenlaskettu tarve on lähes miljoona kappaletta vuorokaudessa. Hengityksensuojainten eli FFP2- ja FFP3-suojainten käyttötarvearvio on 22 000–62 000 ja suojavaatteiden 100 000–150 000 kappaletta vuorokaudessa.

– Jos kapasiteetti saadaan täysimääräisesti käyttöön, kotimaisen valmistuksen pitäisi jo yksinään kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet sekä suu-nenäsuojusten että hengityksensuojainten osalta. Myös suojavaatteissa meillä on edellytykset merkittävään kotimaiseen tuotantoon, arvioi työministeri Tuula Haatainen TEMin tiedotteessa.

Suojavisiirien ja -vaatteiden valmistus on käynnistynyt jo huhtikuussa. Sairaanhoitopiirit ovat tilanneet kotimaisilta valmistajilta visiirejä ja yksittäisiä suojatakki- ja -esiliinaeriä, mutta sairaanhoitopiirit eivät ole tehneet suojavaatevalmistajien kanssa pitkäaikaisia toimitussopimuksia. HVK neuvottelee parhaillaan kotimaisten valmistajien kanssa suojavaatteiden toimituksista.

Sosiaali- ja terveysministeriö teki Huoltovarmuuskeskukselle viime viikolla hankintaesityksen, joka ministeriön mukaan tarjoaa HVK:lle aiempaa paremmat edellytykset tehdä suojamateriaalien hankintoja kotimaisilta yrityksiltä.

– Kotimaiseen suojavälinetuotantoon on kiinnitettävä huomiota myös koronakriisin jälkeen, kun tuotteiden kysyntä palaa kriisiä edeltäneelle tasolle. Suomella täytyy olla tulevaisuudessa vastaavissa kriiseissä omaa kansallista suojavälinetuotantoa jo kriisin alkuvaiheessa. Kyse on pidemmän aikavälin huoltovarmuusajattelusta. Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään. Tämä on asia, joka on huoltovarmuuden näkökulmasta ratkaistava pysyvällä ja kestävällä tavalla, ministeri Haatainen arvioi tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 2. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 3. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 4. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 5. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.