Veera, Risto ja Arttu juhlivat lauantaina valkolakkejaan pienesti – rehtorit onnittelevat kaikkia sankariylioppilaita

Koulut: Lukioista valmistuu reilut 200 ylioppilasta – koronasta huolimatta.

Ylioppilaat Risto Laisi, Arttu Korolainen ja Veera Tarkiainen juhlistavat tänään valmistumistaan.

Riikka Laine

Grillailua läheisten kanssa tai kakkukahveja perheen kesken. Isot ylioppilasjuhlat ovat nyt vaihtuneet pieniin juhlatilaisuuksiin lähimpien kesken.

Arkadian yhteislyseosta valmistuva Veera Tarkiainen ja Nurmijärven lukiosta valmistuva Risto Laisi myöntävät olevansa vähän harmissaan siitä, etteivät pääsee kurssitovereidensa kanssa valmistujaisia virallisena päivänä juhlistamaan, mutta molemmat aikovat lauantaina juhlistaa valkolakkia läheistensä kanssa sen jälkeen, kun ovat ensin osallistuneet koulun etälakitukseen.

– Harmittaahan se, kun ei pääsee yhdessä lukiokavereiden kanssa juhlistamaan päivää, mutta onneksi sitten elokuussa on yhteinen juhlapäivä tiedossa, Laisi sanoo.

Niin Nurmijärven lukio kuin Arkadian yhteislyseo ovat molemmat suunnitelleet siirtävänsä kevään ylioppilasjuhlat elokuulle ja tarvittaessa joulukuulle asti. Lauantaina on luvassa vain etäseremonia tuoreille ylioppilaille.

Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteestä valmistuva Arttu Korolainen kertoo, että hänelle tilanne sopii paremmin kuin hyvin, sillä hän ei välitä isommista ihmisjoukoista ja varsinkaan esillä olosta.

Korolainen oli koulunsa primus kirjoittaen puhtaat laudaturin paperit. Laudatur tuli syksyllä englannista, biologiasta ja kemiasta ja keväällä matematiikasta, äidinkielestä ja fysiikasta.

Korolaisen pääsi suoraan todistuksensa perusteella Helsingin yliopistoon lukemaan fysiikkaa ja tulevaisuuden tähtäimenä on teoreetikon ura.

– Jälkikäteen on jäänyt vähän harmittamaan, että hain Rajamäelle lukioon, sillä pienessä tavallisessa lukiossa on joutunut käymään paljon kursseja, joilla en tee mitään. Vaihtoehtona oli hakea luonnontiedelukioon tai IB-linjalle, mutta valitsin Rajamäen, kun se oli lähellä ja helppo vaihtoehto, eikä aikaa ole tarvinnut käyttää matkustamiseen. Jälkikäteen ajateltuna erikoislukiossa olisi voinut keskittyä enemmän kiinnostaviin kursseihin, vaikka toisaalta tavoite laudaturin papereista täyttyi täälläkin, Kiljavalla asuva Korolainen pohtii.

Hän on kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että Rajamäellä on hyvä olla lukio.

– Jos Nurmijärvellä olisi vain yksi lukio, niin toisen taajaman oppilaat lähtisivät varmasti muualle, kun lukio ei enää olisikaan niin lähellä, Korolainen sanoo.

Myös Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteestä valmistunut Risto Laisi on kahden lukiotoimipisteen kannalla.

Hänen mielestään on hienoa, kun lukio on niin pieni, että opettajat tuntevat oppilaat ja tietävät jokaisen vahvuudet ja heikkoudet ja pystyvät tukemaan opiskelijoita juuri kunkin tarvitsemalla tavalla.

– Jos Kirkonkylässä ei olisi ollut lukiota, niin en olisi kyllä pohtinut muita Nurmijärven lukioita vaihtoehtona. Olisin varmaankin suunnannut Mercuriaan Vantaalle, kirkonkyläläinen kertoo.

Kaikkineen hänelle jäi todella positiivinen kuva lukiostaan.

– Lukion ja yläkoulun tilat on hyvin jaettu ja opetus on pääsääntöisesti tosi hyvälaatuista.

– Vaikka siirryimme yläkoulun puolelta, niin lukiossa on ollut ihan eri henki ja vastuuta ja luottamusta on osoitettu paljon enemmän.

– Olemme tehneet oppilaskunnassakin koko ajan enemmän yhteistyötä Rajamäen toimipisteen kanssa, ja se on toiminut koko ajan paremmin, Laisi kertoo.

Laisilla suunnitelmat koulun jälkeen ovat vähän erilaiset kuin Korolaisella, sillä hän on juuri tehnyt työsopimuksen Lassila & Tikanojan kanssa.

– En viitsinyt hakea mihinkään nyt, kun 90 % otettiin sisään todistuksen perusteella, niin minun papereillani ei hakemisessa olisi ollut järkeä.

– Mutta keväällä on tarkoitus lähteä vuodeksi armeijaan ja sen jälkeen sitten pääsykokeiden kautta tähtään tradenomiksi. Se on varmasti hyvä pohja, kun en vielä ihan tarkkaan tiedä, mitä haluan tehdä.

Työntäyteinen kesä on edessään myös Arkadiasta valmistuneella Veera Tarkiaisella. Hän toimii kesällä marjanmyyjänä, kun sen sijaan viime kesä meni ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.

Tarkiainen sanookin nyt, että oli hyvä, että aloitti kirjoituksiin valmistautumisen ajoissa, niin edes keväällä iskenyt koronatilanne ei pystynyt sekoittamaan ajatuksia kesken kirjoitusten.

Klaukkalalainen kirjoitti keväällä kaikkiaan neljä ainetta, ja näistä kemian ja fysiikan yo-kokeita jouduttiin aikaistamaan viikolla koronan vuoksi.

– Ei tullut onneksi paniikkia, että aika loppuu, kun olin aloittanut valmistautumisen hyvissä ajoin. Enkä usko, että korona lopulta vaikutti arvosanoihini, matematiikasta ja fysiikasta eximiat sekä äidinkielestä, englannista, kemiasta ja biologiasta laudaturit kirjoittanut Tarkiainen kertoo.

Hän sanookin olevansa oikein tyytyväinen lopputulokseen, sillä todistus toi hänelle myös paikan Aalto-yliopistossa bioinformaatioteknologian linjalta.

Vaikeuksien kautta voittoon

Nurmijärven lukioista valmistuu tänä viikonloppuna yhteensä noin 200 nuorta.

Niin Nurmijärven lukion rehtori Heidi Handolin-Kiilo kuin Arkadian yhteislyseon rehtori Akseli Salmi kertovat olevansa ylpeitä poikkeuksellisena keväänä ylioppilaskirjoitukset maaliin saattaneista nuorista – ja toki myös koulun henkilökunnasta.

– Takana oleva poikkeuksellinen kevät kulminoituu mielestäni ajatukseen ”vaikeuksien kautta voittoon – per aspera ad astra”.

– Tilanteen kehityttyä ylioppilaskirjoitusten aikana muutimme kevään suunnitelmia hyvin nopealla aikataululla tulevasta varsinaisesti tietämättöminä ja haasteita oli melkoisesti selvitettävänä. Kokonaisuudessaan haasteet voitettiin hyvällä ylioppilastutkintomenestyksellä uskomattomien opiskelijoiden ja äärimmilleen venyneiden opettajien sekä henkilökunnan ansiosta. Tänä keväänä valmistuvat ylioppilaat ovat hyvä esimerkki siitä, että asenne todella ratkaisee ja positiivisessa yhteisöllisyydessä on voimaa, Handolin-Kiilo sanoo.

Salmi haluaa onnitella mitä lämpimimmin uusia sankariylioppilaita, jotka mahdollisen sairauden aiheuttamasta pelosta ja ylioppilaskokeiden aikaistuksesta aiheutuneesta lisästressistä huolimatta saivat ylioppilastutkintonsa upeasti suoritettua.

– Perinteisenä kevätjuhlapäivänä järjestämme etätervehdyksen uusien ylioppilaiden kunniaksi ja toivottavasti elokuussa pääsemme juhlimaan oikein kunnolla. Nämä ylioppilaat ovat juhlansa ansainneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 2. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 3. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 4. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 5. Nuorisovaltuusto toivoo lukion keskittämistä Kirkonkylään – tärkein asia koulutuksen korkea laatu
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.