Poliisi muistuttaa: Pelisäännöt sovittava ennen koulujen päätösjuhlia – näin tapahtuu, kun poliisi löytää alaikäisiltä alkoholia

Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Riikka Laine

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että koululaisten perheissä on hyvä keskustella jo hyvissä ajoin ennen viikonloppua pelisäännöistä koulujen päättäjäispäivänä.

Koulut päättyvät ensi lauantaina, mutta kouluilla ei koronapandemian vuoksi juurikaan päättäjäisjuhlia järjestetä. Odotettavissa kuitenkin on, että suosituksista ja rajoituksista huolimatta useat lapset ja nuoret kokoontuvat yhdessä juhlimaan kesäloman alkua.

Poliisin mukaan on tyypillistä on, että päättäjäisten juhlinnassa nuorten päihteidenkäyttö yleistyy ja sen myötä erilaiset onnettomuusriskit kasvavat. Tiedotteessa muistutetaan, että suurin osa lapsista ja nuorista juhlii toki koulujen päättymistä tänäkin keväänä siististi ja ongelmitta.

– Huoltajien on hyvä keskustella lasten ja nuorten kanssa päättäjäisillan juhlintaan liittyvistä riskeistä. Kun pelisäännöt on kotiväen kanssa selkeästi sovittu, juhliminen päihteetöntä ja poikkeusolosuhteiden rajoitukset huomioivaa, ovat tartunta- ja onnettomuusriskitkin pienemmät. On hyvä edelleen tiedostaa, ettei vaara koronaviruksen suhteen ole vielä ohi, eli on syytä olla varovainen ja noudattaa viranomaisten suosituksia ja ohjeita, rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta neuvoo poliisin tiedotteessa.

Koulujen päättymisen valvontaan on varauduttu myös Nurmijärvellä. Nuorten pariin on jalkautumassa niin kunnan nuorisopalveluiden työntekijöitä kuin vapaaehtoisiakin.

Perinteisesti poliisi on suosittanut myös vanhempia tekemään iltalenkkiä nuorten suosimille juhlintapaikoille. Nurmijärvellä nuoret suosivat todennäköisesti Klaukkalassa Monikon ja urheilupuiston läheisyydessä olevia alueita sekä Isoniitun koulun laavupaikkaa, Kauppakeskus Lähteen piha-aluetta lähimaastoineen ja Maaniitun koulun pihaa.

Poliisi toivoo, että ulos juhlimaan lähtevien alaikäisten huoltajat olisivat myös tavoitettavissa puhelimitse ja vastaisivat tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Puhelu voi tulla esimerkiksi poliisilta tai nuorisotyöntekijältä.

– Viime keväänä vanhemmat olivat kiitettävästi tavoitettavissa, vastasivat puheluihin ja hakivat nuoria itse kotiin tapahtumapaikoilta. Toivomme totta kai, että samanlainen hyvä yhteistyö vanhempien kanssa jatkuu myös tänä vuonna, Kauppinen sanoo.

Näin poliisi toimii

Jos poliisi tapaa nuorisojoukon, jolla on alkoholijuomia hallussaan, niin laki ohjeistaa poliisia tarkistamaan nuorten iät ja nimet ja reput.

Jos alle 18-vuotias nuori osoittautuu puolestaan päihtyneeksi ja hänen hallussaan on alkoholia, soitetaan huoltajalle ja pyydetään hakemaan nuori kotiin.

Poliisi kirjaa nuorelle aina rikosilmoituksen alkoholin hallussapidosta nimikkeellä alkoholirikkomus nuorena henkilönä. Yli 15-vuotiaalle seuraa siitä sakko, jonka määrä riippuu hallusta löydettyjen päihteiden määrästä ja vahvuudesta. Jos nuori on alle 15-vuotias eli ei ole rikosoikeudellisesti teostaan vastuussa, hänelle ei voida kirjata sakkoa.

Lisäksi aina tehdään lastensuojeluilmoitus, jos poliisi tapaa alle 18-vuotiaan nuoren hallusta alkoholia tai nuori on päihtynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.