Kolme liikenneturvallisuuskohdetta kuntoon – sijaitsevat Alasorvantiellä, Mäntytiellä ja Uotilan koulutiellä

Liikenne: Tänä vuonna toteutetaan kolme liikenneturvallisuuskohdetta. Ne sijaitsevat Alasorvantiellä, Mäntytiellä ja Uotilan koulutiellä.

Kunnan toiveissa olisi parantaa Uotilan koulutietä kuvassa näkyvällä kohtaa. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunta on toteuttamassa kolme kohdetta liikenneturvallisuusmäärärahoista tämän vuoden aikana. Tekninen lautakunta hyväksyi kohteet edellisessä kokouksessaan.

Tämän hetken suunnitelman mukaan yksi toteutettavista kohteista on Uotilan koulutien parantaminen Uotilan koulun kohdalla. Kohteen kustannusarvio on 170 000 euroa.

Uotilan koulun kohdalla on tarkoituksena parantaa koululaisten liikenneturvallisuutta ja toteuttaa suunnitteluohjeiden mukaiset uudet linja-autopysäkit, odotustilat pysäkeille matkustajille sekä jalankulkuyhteydet Uotilan koulutien pysäkeille koulun kohdalla.

Nurmijärven kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemen mukaan kunnassa on tehty periaatepäätös siitä, että linja-autot eivät saa tulla koulujen tonteille jättämään oppilaita pois kyydistä tai ottamaan heitä kyytiin vaan esimerkiksi tässä tapauksessa linja-autot jättävät oppilaat Uotilan koulutien varressa oleville pysäkeille.

– Uotilan koulutien nykyiset linja-autopysäkit koulun kohdalla eivät millään muotoa täytä tämän päivän pysäkkiohjeiden mitoitusvaatimuksia. Lisäksi pysäkeillä ei ole suunnitteluohjeiden vaatimia odotustiloja matkustajille ja pysäkeille ei ole kunnollisia jalankulkuyhteyksiä, Korteniemi selventää tilannetta.

Korteniemen mukaan kunnassa on laadittu Uotilan koulutielle parannussuunnitelma, jossa edellä kuvatut asiat on esitetty parannettavaksi.

–  Hankkeen kustannusarvio kuulostaa suurelta, mutta tietä joudutaan siirtämään lyhyellä matkalla koulun tontin suuntaan, jotta Perttulan suunnan pysäkille saadaan toteutettua asianmukainen odotustila matkustajille, suunnitteluohjeiden mukainen pysäkki sekä jalankulkuyhteys pysäkille.

Koska Uotilan koulutie on yksityistie, hankkeen toteuttaminen edellyttää työlupien saamista kiinteistön omistajilta ja tiekunnalta.

Vaihtoehtoisena hankkeena Uotilan koulutien parantamiselle on Kangastien parantaminen Röykän alakoulun läheisyydessä.

Toinen tämän hetken suunnitelman mukaan toteutettava hanke sijaitsee Mäntytiellä. Mäntytielle on tarkoituksena tehdä jalankulku- ja pyörätie välille Kaikupolku–Kaikurinne, jos katusuunnitelman muutos etenee suunnitellusti. Lisäksi tehdään liikennemerkkimuutoksia ja yksi uusi valaisinpylväs Kaikurinteen ja Mäntytien risteykseen uuden suojatien kohdalle.

Lisäksi Lepsämäntielle tulee kaksi nopeusnäyttötaulua Kuonomäentien ja Lepsämäntien liittymään Lintumetsän väistötilojen kohdalle.

– Toimenpiteet liittyvät Lintumetsän päiväkodin yhteyteen rakennettuun kouluun ja koululaisten turvalliseen kulkemiseen Lepsämäntien–Kuonomäentien risteyksessä olevilta pysäkeiltä, Korteniemi kertoo.

Kustannusarvio on noin 33 000 euroa.

Kolmas toteutettava liikenneturvallisuuskohde on Kirkonkylässä sijaitsevan Alasorvantien suojatie ja jalankulkuyhteys Kaivotien liittymässä. Sen kustannusarvio on 12 000 euroa.

Suunnitelmissa on tehdä suojatie Alasorvantien yli Kaivotien liittymään ja jalankulkuyhteys Kaivotien suuntaan sekä Alasorvantielle linja-autopysäkkimuutoksia.

Vuoden 2020 kunnallistekniikan rakentamisohjelmassa on varattu liikenneturvallisuuden parantamiseen määrärahaa 215 000 euroa.

Näiden lisäksi kunnallistekniikan rakentamisohjelmassa on varattu erikseen määrärahaa yleisten teiden jalankulku- ja pyöräteiden suunnitteluun ja rakentamiseen yhteensä 400 000 euroa. Tähän liittyen on käynnistetty Klaukkalantien katuosuuden jalankulku- ja pyöräilyväylän rakennussuunnitelman laatiminen välille Kirkkotie – ohikulkutien liittymä. Kustannusarvio on 150 000 euroa.

– Jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamiseen on varattu rahaa siten, että hankkeen toteuttaminen käynnistyisi 2021.

Vuoden 2021 rakentamisohjelma lukitaan ensi tammikuussa.

Uudenmaan ely-keskus ei ole vielä ilmoittanut, käynnistetäänkö Lopentien maantieosuuden jalankulku- ja pyöräilyväylän rakennussuunnitelman laatiminen tämän vuoden aikana. Kunta on kuitenkin varannut rahaa myös maantieosuuden, eli ohikulkutien liittymän ja Nummenpääntien välisen jalankulku- ja pyöräilyväylän, rakennussuunnitelman laatimiseen, jos työ käynnistyy.

Lisäksi ely-keskus on käynnistänyt Lahnuksentien jalankulku- ja pyöräilyväylän rakennussuunnitelman laatimisen yhteistyössä Espoon kaupungin ja Nurmijärven kunnan kanssa. Nurmijärven osuus on noin 50 000 euroa.

Lisäksi kunnassa on suunnitteilla käynnistää syksyllä jalankulku- ja pyöräilyverkoston ja ulkoilureitistön hankesuunnitelman päivitys. Tämän kustannusarvio on noin 30 000 euroa.

Myös Ylitilantien suojatiesaarekejärjestelyiden toteuttamiseen Rinnetien ja Ylikunnarinmutkan liittymissä on myös varattu erikseen määrärahaa kuluvalle vuodelle. Kustannusarvio on noin 190 000 euroa.

Lisäksi on varattu määrärahaa Kiljavantien valaistuksen rakentamiseen välille Kyläjoentie–Röykänrinne. Kustannusarvio on noin 161 500 euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut