Puutarhajätteen vieminen toisen maalle on kiellettyä – siinä syyllistyy rikokseen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus muistuttaa kuntalaisia siitä, että puutarhajätteen vieminen toisen maalle on kiellettyä.

– Pihoja siistitään ja haravoidaan nyt innokkaasti. Valitettavasti moni kotipuutarhuri päätyy kippaamaan risut ja haravointijätteet lähimetsään tai kuntien ja kaupunkien maille. Se on kuitenkin kiellettyä ja aiheuttaa mm. haitallisten vieraslajien leviämistä, ojien tukkeutumista ja esteettistä haittaa, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tiedotteessa muistutetaan.

Puutarhajätteet toisen maalle vievä syyllistyy myös jätelain roskaamiskiellon rikkomiseen sekä toisen kiinteistön hallinnan loukkaamiseen, josta säädetään rikoslaissa.

Hyvä tapa käsitellä puutarhajätettä on hyötykäyttää ne omalla kiinteistöllä.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus suosittelee, että risut ja haravointijätteet kompostoidaan tai haketetaan omalla kiinteistöllä aina, kun se on mahdollista.

Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena tai katteena hyödynnettävää haketta. Puiden lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja istutuksille.

Ympäristökeskus muistuttaa myös, että puutarhajätteen polttaminen on kielletty taajaan asutulla alueella. Taaja-asutusalueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä myrkyttömiä ja kuivia puutarhajätteitä, mutta silloinkaan poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Siksi polttopaikka tulee valita harkiten ja tarkistaa tuulen voimakkuus ja mahdollinen metsäpalovaroitus ennen polttopuuhiin ryhtymistä.

Lähimetsään viedyt puutarhajätteet voivat aiheuttaa kasvillisuuden rehevöitymistä ja lajiston muuttumista. Erityisesti karujen elinympäristöjen vähäravinteisiin elinoloihin erikoistunut lajisto kärsii rehevöitymisestä. Puutarhajätteiden mukana metsään voi lisäksi levitä haitallisia ja alkuperäiseen luontoomme kuulumattomia vieraslajeja. Monet haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista ovat karanneet puutarhasta juuri kottikärryillä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut