Nurmijärven järvien vedenlaatu lähes ennallaan – Valkjärven happitilanteelle takapakkia

Valkjärven happitilanne on parina viime vuotena ottanut takapakkia. Tiiranranta Valkjärvellä on peheiden suosima uimaranta. Kuvituskuva. Ulla Yliherne

Taina Joutsen

Raportti Nurmijärven järvien veden laadusta vuosilta 2018–2019 on valmistunut. Raportin on laatinut Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.

– Suuria muutoksia vesien laadussa ei ole tapahtunut. Toisaalta kaksi viime vuotta ovat olleet poikkeuksellisia, lämpimiä ja kuivia, mikä vaikuttaa järvien tilanteeseen, sanoo ympäristösuunnittelija Liisa Garcia Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Hänen mukaansa valmistuneen raportin perusteella ei voikaan vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä järvien tilan kehityksestä.

Uudenmaan ely-keskuksen luokituksessa Sääksjärvi on pysynyt hyvänä, Vaaksjärvi erinomaisena ja Valkjärvi tyydyttävänä. Herustenjärvet eivät ole luokituksessa mukana.

Valkjärven happitilanne oli Liisa Garcian mukaan jo menossa parempaan suuntaan, mutta on nyt ottanut takapakkia.

– Täytyy jatkaa havainnointia ja katsoa, miten tilanne lähtee kehittymään. Suunnitelmissa on pienemmän hapettimen uusiminen, sillä voisi parantaa järven happitilannetta, Garcia sanoo.

Raportista ei voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ympäristösuunnittelija Liisa Garcia

Raportin mukaan Valkjärven isompitehoinen hapetin oli pois päältä heinäkuussa 2018 kuuden ajan. Kesällä 2019 molemmat hapettimet toimivat lyhytaikaisia pysähdyksiä lukuun ottamatta koko kesän.

Valkjärvellä tehtiin happimittauksia kesällä 2018 ja 2019 viikon välein. Valkjärven alusveden vähähappinen jakso kesti 2018 näytteenottojen ja mittausten perusteella koko elokuun ajan ja 2019 heinäkuun puolivälistä vähintään syyskuun alkuun.

Vaikka alusveden happipitoisuus laski varsin alas, sedimentistä ei kuitenkaan näyttäisi vapautuneen merkittäviä määriä fosforia. Sedimentin ravinteiden pidätyskyky onkin parantunut.

Herustenjärvien osalta alusveden happipitoisuus oli raportin mukaan lopputalvella 2019 molemmissa järvissä alhainen. Kesällä 2019 happitilanne pysyi hyvänä.

Pitkän aikavälin tarkastelussa niin Länsi- kuin Itä-Herusenkin kokonaisfosforipitoisuus on laskusuunnassa, vaikka se olikin Länsi-Herusessa loppukesällä 2019 jonkin verran edellisvuosia korkeampi.

Itä-Herusen a-klorofyllipitoisuus oli edellisvuosia matalampi, mutta Länsi-Herusen loppukesän pitoisuus nousi selvästi edellisvuosia korkeammaksi. Pitoisuuden nousuun on voinut vaikuttaa kuormitus, esimerkiksi edellisen talven huuhtouma, tai kesän vähäsateisuuden seurauksena vesi on saattanut kirkastua, ja levää on siksi tullut paljon.

Sääksjärven happitilanne ja kokonaisravinnepitoisuudet pysyttelivät vuosina 2018–2019 edellisvuosien tasolla. Järven a-klorofyllipitoisuus oli varsin alhainen. Sääksjärven vuosien 2018–2019 kasviplanktonnäytteet edustivat erinomaista tai hyvää luokkaa.

Vaaksinjärven kesäaikaiset liukoisen hapen pitoisuudet järven syvänteessä laskevat hyvin alas. Lopputalven näytteenottokerroilla samaa ilmiötä ei ole ollut yhtä selvästi havaittavissa.

Vaaksinjärvelle hapen vähentyminen alusvedessä kerrostuneisuuskausien aikana on normaalia. Alusveden alhainen happipitoisuus näkyy jossain määrin alusveden kokonaisfosforipitoisuuksissa. Vaaksinjärven a-klorofyllipitoisuus on varsin alhainen ja pH-arvo lähellä neutraalia.

Nurmijärven järvet

Näytteenotto

Itä- ja Länsi-Herusesta otetaan neljä näytettä vuodessa parittomina vuosina. Vaaksinjärvestä otetaan neljä näytettä vuodessa parillisina vuosina. 2018 otettiin vesinäytteet Vaaksinjärvestä ja 2019 Herustenjärvistä.

Sääksjärvestä otettiin vuosina 2018–19 vesinäytteet kahdesti vuodessa.

Valkjärvestä otettiin näytteet lopputalvella sekä kolmen viikon välein toukokuusta syyskuun alkuun, yhteensä kuusi kertaa. Valkjärven kesäaikaisen happitilanteen tarkemmaksi selvittämiseksi Pro Valkjärvi -yhdistys mittasi järven syvänteen happipitoisuutta noin viikon välein.

Lähde: Nurmijärven järvien veden laatu 2018–2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 2. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 3. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 4. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 5. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.