Suunnitelma lukiorakennuksesta pääkirjaston yhteyteen kuopattiin – "Maapinta-ala ei ole riittävä"

Lukio: Nurmijärven muutaman vuoden takainen suunnitelma rakentaa lukiorakennus Nurmijärven pääkirjaston yhteyteen Kirkonkylään on kuopattu.

Kirkonkylässä on tutkittu kahta tonttivaihtoehtoa, joista hankesuunnitelmaa tehnyt kunnan puitesopimuskumppani Arkkitehtitoimisto Harris Kjisik päätyi nykyisen Kirkonkylän päiväkodin tontin kannalle. Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärvellä ei enää suunnitella lukiorakennusta Nurmijärven pääkirjaston yhteyteen Kirkonkylälle. Tämä selvisi, kun kunta julkisti toukokuussa palveluverkkotyöhön liittyvän Nurmijärven lukion hankesuunnitelman.

Hankesuunnitelmassa on tutkittu kolmea eri sijoitusvaihtoehtoa kunnalliselle lukiolle: Kirkonkylä, Rajamäki tai toimipiste molemmissa taajamissa.

Kirkonkylän osalta lukion hankesuunnitelman valmistelun yhteydessä arvioitiin yhteensä kuutta eri sijaintivaihtoehtoa. Sijaintivaihtoehdot olivat Nurmijärven kunnan teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan Lukkarin koulu, Toreeninmäki, Helsingintien eteläpuoli / Ojakkalantien länsipuoli, pääkirjasto, Krannilan liikuntapuisto etelä ja Krannilan liikuntapuisto pohjoinen.

– Sijaintivaihtoehtoja on arvioitu maankäytön kehittämisen, kaavatilanteen, maanomistuksen, käytettävissä olevan maapinta-alan, alueen rakennettavuuden, saavutettavuuden, liikenne- ja pysäköintijärjestelyjen sekä muihin toimintoihin kytkettävyyden näkökulmista, Lehtonen selventää.

Kirkonkylän vaihtoehdoista kaksi soveltuvinta esitettiin hankesuunnitelmassa. Ne ovat Krannilan liikuntapuiston eteläinen tontti ja Toreeninmäen tontti eli nykyisen Kirkonkylän päiväkodin tontti terveyskeskuksen vieressä.

Näistä kahdesta vaihtoehdosta Nurmijärven kunnan puitesopimuskumppani Arkkitehtitoimisto Harris Kjisik päätyi Toreeninmäen kannalle muun muassa liikenteellisten yhteyksien ja liikuntapuiston läheisyyden vuoksi.

Vielä muutama vuosi sitten Nurmijärvellä suunniteltiin lukiorakennuksen sijoittamista Nurmijärven pääkirjaston yhteyteen.

Tähän liittyen vuonna 2017 valmistui hankesuunnitelma, joka sisälsi uuden lukion rakentamisen Rajamäen ja Nurmijärven yhteiskoulun lukioiden tilalle sekä kirjastorakennukseen kohdistuvia toimenpiteitä. Noin 22 000 euroa maksaneen hankesuunnitelman toteutti Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.

Lukioasiaa käsiteltiin muun muassa kunnanhallituksessa talousarvion ja taloussuunnitelman ja siihen liittyvien investointihankkeiden yhteydessä lokakuussa 2018. Kunnanhallitus hyväksyi äänestyksen 5–6 jälkeen esityksen siitä, että Kirkonkylän lukio- ja kirjastohanke toteutettaisiin sivistyslautakunnan aiemman päätöksen mukaisesti. Valtuustossa marraskuussa 2018 päätettiin kuitenkin äänestyksen 24–27 seurauksena, että päätös uuden lukion rakentamisesta tai rakentamatta jättämisestä tehdään palveluverkkosuunnitelman päivityksen ja hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen.

Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan lukiorakennuksen sijoittaminen pääkirjaston yhteyteen ei ole enää vaihtoehto monestakin syystä.

– Lukion sijainti pääkirjaston yhteydessä olisi keskeinen ja hyvin saavutettavissa kunnan alueelta ja toiminnot tukisivat toisiaan, maa on myös kunnan omistuksessa.

– Rakentamiselle käytettävissä oleva maapinta-ala ei ole kuitenkaan riittävä, kulkuyhteyksien järjestäminen katuverkosta tontille on haasteellista ja riittävien pysäköintitilojen järjestäminen on erittäin vaikeaa, Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan hankesuunnitelmassa esitetyt sijaintivaihtoehdot ovat kokonaisuutena arvioituna kyseiseen tarkoitukseen soveltuvampia.

Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään

Näin lukioratkaisu etenee

Touko–heinäkuussa kuntalaiset, lapset ja nuoret, kunnan päättäjät ja sidosryhmät sekä kunnan sivistystoimialan henkilökunta pääsevät osallistumaan lukioratkaisuun ja Rajamäen koulukampukseen osana Me tehdään Nurmijärvi -palveluverkkotyötä.

Nurmijärven kunnan lautakunnat antavat asiasta lausuntonsa kesäkuussa.

Kunnan vaikuttamistoimielimiä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto) sekä kyläasiainneuvottelukuntaa kuullaan niin ikään kesäkuussa.

Kuntalaisille puolestaan avataan Me tehdään Nurmijärvi -nettikysely lukioratkaisusta ja Rajamäen koulukampuksesta kesä–heinäkuussa.

Kunnanhallituksen ja valtuuston on tarkoitus päättää asiasta elokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 2. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 3. Talkooperinne elää Mäntysalossa – Enkun lampi laitettiin kesäkuntoon
 4. Nurmijärven Kodeille valmistui 110 uutta asuntoa – "Muutto oli Nurmijärven isoin aikoihin"
 5. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 10. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 11. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 12. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 13. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Mielipide: Vastaus Erkki Lehtiselle yksityisteistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.