Ensimmäinen esitys julki – lukio keskitetään Kirkonkylään ja Rajamäen toimipiste lakkautetaan?

Rajamäeelle ei olisi uudessa sivistyslautakunnalle tehtävässä esityksessä jäämässä lainkaan lukion toimipistettä. Riitta Ketola

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan sivityslautakunnalle esitetään nyt lukio-opetuksen keskittämistä Kirkonkylään Toreeninmäelle rakennettavaan koulurakennukseen.

Sivistyslautakunnan on määrä päättää palveluverkkouudistukseen liittyvästä lausunnostaan torstaina.

Lopullisesti lukion kohtalosta päätetään valtuustossa elokuussa.

Ennen valtuuston päätöksentekoa jokainen lautakunta antaa kommenttinsa asiaan.

Sivistyslautakunta on ensimmäinen lautakunta, jossa ainakin esitys on, että lautakunta asettuisi Kirkonkylään rakennettavan lukion kannalle. Asia on myös tiistaina illalla asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan käsittelyssä, mutta asran ei ainakaan esitetä asettuvan selkeästi minkään yksittäisen vaihtoehdon taakse.

Sivistyslautakunnalle asiaa valmistelleiden sivistysjohtaja Tiina Hirvosen ja teknisen johtajan Jouko Lehtosen valmistelemaa esitystä perustellaan sillä, että lukiokoulutuksen toiminnan keskittäminen yhteen toimipisteeseen tuo toiminnallisia ja pedagogisia etuja sekä sujuvuutta tukipalvelujen saatavuuteen.

Esityksen mukaan mm. keskittäminen yhteen toimipisteeseen mahdollistaa laajemman ja monipuolisemman kurssitarjonnan valinnaisuuden näkökulmasta, henkilökunnan paremman hyödyntämisen opetuksen antamiseen ja opiskeluun liittyvät tukipalvelut (koulusihteeri- ja erityisopetuspalvelut) ovat paremmin opiskelijoiden saatavilla. Yhdessä lukiorakennuksessa on myös mahdollista joustavammin toteuttaa lukiokoulutusta.

Lukion sijoittamista Kirkonkylään perustellaan sillä, että Kirkonkylän sijainti on keskeisempi saavutettavuudeltaan suhteessa koko kuntaan ja tämän hetken ja tulevaisuuden opiskelijamäärät painottunevat Kirkonkylään. Ensi syksyn lukion opiskelijoista on hakenut ensisijaisista hakijoista kirkonkylään 93 ja Rajamäkeen 45. Juuri päättyneenä lukuvuonna Kirkonkylän toimipisteessä oli opiskelijoita 261 ja Rajamäen toimipisteessä 156.

Esityksessä kerrotaan, että lukion sijoittamisella Kirkonkylään uudisrakennukseen olisi vaikutuksia myös muihin palveluverkkoratkaisuihin. Jos Nurmijärven Yhteiskoulun tilat vapautuisivat nykyiseltä lukiolta kokonaan perusopetuksen käyttöön, perusopetusta voitaisiin järjestellä Kirkonkylässä koulujen kesken nykyisten tilojen puitteissa ja luopua joistakin tiloista.

Jos Kirkonkylän kuudensien luokkien opetus siirretään Nurmijärven Yhteiskoulun tiloihin, vapautuu Lukkarin ja Maaniitun kouluissa tilaa.

Kirkonkylän alueen esiopetuksen oppilaat mahtuisivat puolestaan koulutiloihin, jolloin Kirkonkylään ei tarvitsisi rakentaa uutta päiväkotia nykyisen Kirkonkylän päiväkodin tilalle.

Uusien järjestelyjen myötä voitaisiin myös luopua Kivenpuiston koulun lisätiloiksi hankittavista tilaelementeistä sekä nykyisestä opetustilasta ns. Salkolan talossa (Keskustie 1), kun Lukkarin koulun tiloja voitaisiin ottaa Kivenpuiston koulun käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.