Ympäristö: Kiertokapulan alueella suunnitellaan perusmaksun käyttöönottoa vuoden 2022 alusta alkaen. Omakotiasukkaille se olisi 32 euroa vuodessa.
Jätelautakunta Kolmenkierron ja Kiertokapula Oy:n toiminta-alueella suunnitellaan jätehuollon perusmaksun käyttöönottoa vuoden 2022 alusta alkaen.
Perusmaksun käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että jatkossa asuinkiinteistöjen jätemaksu koostuisi sekä vuosittain maksettavasta perusmaksusta että kiinteistön jäteastian tyhjennysmaksusta. Omakotitalojen perusmaksu olisi 32, rivi- ja ketjutalojen 22, asuinkerrostalojen 22 ja vapaa-ajan asuntojen 16 euroa vuodessa.
Kiertokapulan mukaan perusmaksu painottuisi omakotiasukkaille, koska he tarvitsevat jäteasemapalveluja keskimäärin enemmän kuin taloyhtiöiden asukkaat.
– Omakotitalojen pihoilta tulee enemmän puutarhajätettä kuin taloyhtiöiden pihoilta huolimatta siitä, että osa omakotiasujista hoitaa risut hakettamalla ja haravointijätteet kompostoimalla, Kiertokapulan palvelupäällikkö Liisa Sivusaari perustelee.
– Omakotiasuja vastaa useimmiten myös itse remonttijätteestään, koska pieniä kunnostustöitä ja maalaamisia ei teetetä ulkopuolisilla. Taloyhtiöissä taas yhtiö saattaa toteuttaa ulkopuolisella yrityksellä suurimman osan remonteista, jolloin yritys hoitaa jätteetkin.
Jätehuollon perusmaksun tarkoituksena on Kiertokapulan mukaan tuottaa kotitalouksille jätehuoltopalveluita, kuten vaarallisten jätteiden keräystä ja käsittelyä sekä kattaa muun muassa jäteneuvonnasta, rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvia kustannuksia.
Perusmaksu mahdollistaisi Kiertokapulan mukaan myös hyötyjätteiden maksuttoman vastaanoton.
Tällä hetkellä kaikki jätehuollon ja siihen liittyvän hallinnon ja asiakaspalvelun, jäteneuvonnan, tiedotuksen ja jätehuollon viranomaistehtävien hoidosta sekä kaatopaikkojen jälkihoidosta aiheutuvat kulut on kustannettu Kiertokapulan yhdyskuntajätteen vastaanottomaksulla.
Kiertokapulan mukaan tämän takia yhdyskuntajätteen vastaanottohintaa on jouduttu jatkuvasti korottamaan. Samalla palvelujen kehittäminen ja alueinvestoinnit ovat jääneet vähäisiksi.
Perusmaksun käyttöönotto alentaisi Kiertokapulan mukaan yhdyskuntajätteen vastaanottohintaa noin 20 prosenttia vuonna 2022.
Kiertokapula perustelee perusmaksun käyttöönottoa myös sillä, että palvelutasoa pystyttäisiin parantamaan. Jätehuollon uusi palvelutaso hyväksyttiin tammikuussa 2020. Palvelutason noston myötä uusia jäteasemia perustettaisiin kolme, entisten kunnanvarikoiden palvelutasoa nostettaisiin uusien asemien tasolle ja lisäksi perustettaisiin yksi isompi pienjäteasema Keski-Uudellemaalle. Myös jäteasemien aukioloaikoja pidennettäisiin.
Perusmaksun käyttöönoton jälkeen asukkailta veloituksetta vastaanotettavien jätteiden määrä nousisi 19 jätelajiin, kun se nyt on seitsemän.
– Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueen infraan puolestaan investoidaan tänä ja ensi vuonna noin puoli miljoona euroa, jotta muun muassa rakennusjätteen käsittelykentät saadaan kunnostettua.
Kuntalaiset pääsevät antamaan perusmaksuesityksestä palautetta Otakantaa.fi-sivustolla. Moni on jo kommentoinut, ettei perusmaksu kannusta lajittelemaan jätteitä.
Sivusaari muistuttaa, että perusmaksulla katetaan myös viranomaisen eli jätelautakunnan palvelut. Viranomaisten palveluita käytetään esimerkiksi silloin, kun pyydetään harvennettua jäteastian tyhjennysväliä
– Kyse ei siis ole pelkästään lajitteluun kannustamisesta, vaan perusmaksu on pääosin tarkoitettu ylläpitämään jätehuollon infraa siten, että se on tarvittaessa asukkaan käytössä. Siksi se on vain vähäisessä määrin porrastettu järjestelmän käyttötarpeeseen.
Hän muistuttaa myös, että jäteastian tyhjennykset ja vastaanottoon vietävät jätteet ovat sidoksissa tuotettavan jätteen määrään ja siihen jokainen voi itse vaikuttaa.
– Jos lajittelee tarkemmin kotona, saa astialleen pidemmän tyhjennysvälin, hän muistuttaa.