Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uotilasta löytyi kivikautinen asuinpaikka – koekaivausryhmä löysi yli 4000 vuotta vanhoja esineitä

Ympäristö: Museoviraston koekaivausryhmä saapui tutkimaan historiallisen ajan kylätonttia.

Museoviraston koekaivausryhmä on ahertanut viime viikot Uotilassa tutkimassa Airikkalantien lähistöllä sijaitsevaa historiallisen ajan kylätonttia.

Arkeologisten kaivausten aikana paikalta on löytynyt historiallisen ajan asutusjäännösten lisäksi ennestään tuntematon kivikautinen, nuorakeraaminen asuinpaikka, kertoo koekaivausryhmän tutkija Jan-Erik Nyman.

– Teimme jo viime vuonna koekaivauksia ja totesimme, että paikalla ollut maakellari tulisi tutkia paremmin, Nyman kertoo ja jatkaa maakellarin olevan todennäköisesti 1800–1900-luvun taitteesta.

– Tänä vuonna jatkoimme tutkimuksia ja yhtäkkiä alkoikin löytyä kivikautta. Siitä ei ollut viitteitä aikaisemmin, hän kertoo.

Kivikautisesta ajasta kertovat paikalta löytyneet saviastioiden palat ja kiviesineet.

– Olemme löytäneet myös yhden lähes ehjän kivitaltan.

Kyseiset esineet ovat Nymanin mukaan yli 4 000 vuotta vanhoja. Myöhemmin tarkoituksena on tehdä hiilestä ja luunpalasta radiohiiliajoitus, jonka perusteella ikä varmistuu muutaman sadan vuoden tarkkuudella.

Nymanin tietojen mukaan vastaavia kivikautisia asuinpaikkoja ei ole Nurmijärveltä aiemmin löydetty.

– Yksittäisiä irtolöytöjä on tehty aiemminkin, muun muassa vasarakirveitä, mutta tietääkseni asuinpaikkoja ei ole aikaisemmin kaivettu.

Museoviraston koekaivausryhmä on tehnyt tutkimusta Uotilassa, koska paikalle aiotaan rakentaa uusi omakotitalo.

Viisihenkinen ryhmä on ollut paikalla kaksi viikkoa ja tutkinut noin 10x50 metriä olevalla alueella.

Tutkimusta tehdään kaivamalla ohuita, noin viiden senttimetrin kerroksia maata kerralla alaspäin. Maa-aines seulotaan ja kaikki löydökset dokumentoidaan.

Koekaivausryhmän työt ovat ohi tämän viikon jälkeen. Sen jälkeen alue vapautuu rakentajien käyttöön. Löydökset eivät estä rakentamista.

Uotilan löydökset päätyvät myöhemmin kansallismuseon kokoelmiin.