Nurmijärven kunnan sivistyslautakunta päätti torstaisessa kokouksessaan esittää, että lukiokoulutus järjestettäisiin tulevaisuudessa yhdessä toimipaikassa Nurmijärven Kirkonkylässä uudessa lukiolle rakennetussa koulurakennuksessa Toreeninmäellä. Rajamäen kampuksen osalta esitetään toteutettavaksi Kuntolan peruskorjaus ja Rajakaaren uudisrakennus – kuitenkin siten, että kampuksen yhteyteen ei tehdä lukiolle tiloja.
Lautakunnan jäsenistä vain Riikka Raekannas (kesk.) ja Riina Mattila (kok.) olisivat säilyttäneet lukion Rajamäellä.
Raekannas esitti Mattilan kannattamana, että lukiokoulutusta järjestettäisiin myös tulevaisuudessa hajautetun mallin mukaisesti kahdessa toimipisteessä sekä Nurmijärvellä että Rajamäellä.
Lisäksi hän esitti, että Seitsemän veljeksen koulun rakentamisen yhteydessä varattaisiin siitä tilat myös lukion toimipisteelle.
Esitys hävisi kuitenkin äänin 8–2.
Raekannas jätti päätöksen eriävän mielipiteen.
Raekannas perusteli eriävää mielipidettään mm. sillä, että uudisrakennuksen rakentaminen pelkästään lukion käyttöön on ristiriidassa oppilasennusteiden kanssa.
– Riskejä ei ole huomioitu, eikä vaihtoehtoista käyttöä pohdittu. Lukiokoulutuksen tarkoituksena on lain mukaan tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Heidän tulee ehdottomasti lukiossa opiskellessaan kyetä kohtaamaan eri-ikäisiä ihmisiä samoissakin tiloissa, kuten työelämässäkin kohdataan. Tästä syystä yläaste ja kunnallinen lukio sopivat erinomaisesti yhteen.
Raekannaksen mukaan lukiokoulutusta on kehitettävä olemassa olevia tiloja hyödyntäen ja uusia toimintatapoja miettien. Hän muistuttaa, että työskentely eri ihmisten kanssa jopa eri puolilla maailmaa erilaisin yhä kehittyvin työkaluin on tulevaisuuden lukiolaisten arkea työelämään siirtyessä sekä jo opiskeluaikana.
– Etäopetuksen mahdollisuudet tulevaisuuden lukiokoulutuksen kehittämiseksi on jätetty arvioimatta ja pedagoginen suunnittelu on tehty tämän päivän tarpeisiin. Tulevaisuuden lukio-opiskelu ei ole kiinni rakennuksen seinistä. Kurssitarjottimen ja -valikoiman laajuudesta ei ole tehty riittävää selvitystä siitä, mitkä seikat erityisesti jäisivät toteutumatta kahden toimipisteen mallissa. Ei ole tehty suunnitelmia kurssien ajoitukseen siten, että kurssin voi suorittaa jommassakummassa toimipaikassa tms. Suunnitelmat perustuvat siihen, että opettajien työ helpottuu, jos kaikki oppilaat ovat samassa toimipaikassa, Raekannas kritisoi.
Raekannaksen mukaan lähilukiota tarvitaan myös syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä.
Lisäksi hän sanoo, että rakentamisessa tulee kartoittaa laskelmat moduulirakentamisesta ja rakennusten tulee olla siirrettävissä tulevaisuudessa tarpeen mukaan.
– Myös kuntamme taloustilanne huomioiden uusiin rajattuihin toimintoihin keskittyviin investointeihin tulee suhtautua erittäin kriittisesti. Lausunnossa ei ole tarpeeksi käsitelty talousvaikutuksia, eikä erityisesti koko kunnan alueen tarpeita ajatellen ja millaisia säästövaikutuksia lukiolaisille rakennettava erillinen lukiorakennus vaikuttaisi muualla kunnan alueella. Sillä tilojamme rasittaneet sisäilmaongelmat ovat ikävä tosiasia koko kunnan alueella ja palveluverkosta päätettäessä palasina tulee muistaa, että eteläinen alue on vielä kokonaan ratkaisematta. Siellä asuu ylivoimaisesti suurin osa kuntamme asukkaista, investointipaineet etenkin sisäilmaongelmien kohdalla ovat tosiasia.
– Lukiokoulutuksen järjestäminen ei ole kunnan lakisääteinen tehtävä, toisin kuin perusopetus ja varhaiskasvatus. Lukiopäätös vaikuttaa kaikkien lasten ja nuorten tilanteeseen eteläisen Nurmijärven alueella. Pakollisissa investoinneissa tulee tässä taloustilanteessa sekä priorisoida perusopetus ja varhaiskasvatus että taata kaikille lapsille ja nuorille puhtaat ja terveet oppimistilat koko kunnan alueella, Raekannas sanoo.
Päivitetty klo 9.45: Korjattu kohta, että Seitsemän veljeksen koulun rakentamisen yhteydessä varattaisiin siitä tilat myös lukion toimipisteelle.
Päivitetty klo 10:06: Lisätty tieto Raekannaksen eriävästä mielipiteestä ja sen perustelut.