Rajamäen terveysasema pysyy vielä suljettuna – näin sote-pomo perustelee kiinnioloa

Rajamäen terveysaseman pihalla on hiljaista, sillä lääkärin ja hoitajan vastaanotot on keskitetty toistaiseksi Kirkonkylään ja suun terveydenhuolto hoidetaan toistaiseksi Hyvinkään keskushammashoitolassa. Riikka Laine

Riikka Laine

Rajamäen terveysaseman pitkään jatkunut kiinniolo on mietityttänyt paikallisia asukkaita, jotka odottavat kovasti pääsevänsä asioimaan taas omalla lähiterveysasemallaan.

Nurmijärven pienin terveysasema suljettiin 7. huhtikuuta, kun Keusote keskitti hoitajan ja lääkärin vastaanottotoiminnan ja suun terveydenhuollon huhtikuun alussa pienemmiltä terveysasemilta suuremmille koronatilanteen vuoksi. Sen jälkeen perusterveydenhuollon asiakkaat on ohjattu Kirkonkylän terveysasemalle ja suun terveydenhuolto on hoidettu Hyvinkään keskushammashoitolassa.

Keusote tiedotti tällä viikolla, että Rajamäen terveysasema pysyy suljettuna vielä koko heinäkuunkin, ja se avataan näillä näkymin 2.8.

Tismalleen sama tilanne on Tuusulassa Kellokosken ja Jokelan terveysasemilla ja Keusoten pienimmässä osakaskunnassa Pornaisissa.

Keusoten terveyspalveluiden ja sairaanhoidon vs. palvelujohtaja Susanna Pitkänen kertoo, että suljettuna olleiden terveysasemien henkilökuntaa on tarvittu koronan vuoksi käynnistettyihin uusiin palveluihin.

– Koronaviruksen aiheuttama pandemia mullisti kevään aikana terveysasemien toimintaa. Epidemian haltuun ottamiseksi kuntayhtymässä laajennettiin merkittävästi infektio- ja tartuntatautiyksikön toimintaa ja käynnistettiin uusina toimintoja mm. koronahoitopuhelinpalvelu, korona autokaistanäytteenotto ja erilaiset etäpalvelut. Suunnitelmia ja toteutusta tehtiin yhdessä HUS:n ja Hyvinkään sairaalan kanssa. Uuteen toimintaan tarvittavaa henkilöstöä saatiin myös sulkemalla Rajamäki ja muut Keusoten alueen pienet terveysasemat, Pitkänen kertoo.

Vaikka epidemiatilanne näyttää tällä erää selkeitä lieventymisen merkkejä, ei Pitkänen voi kuitenkaan vielä luvata pienten terveysasemien avaamista.

– Tarvitsemme epidemian hallintaan ja mahdollisen uudelleen pahenemisen vuoksi edelleen normaalitilanteesta poikkeavia toimintoja mm. tartunnanjäljitys- ja koronanäytteenottotyössä.

– Henkilöstön riittävyyden takaamiseksi pieniä terveysasemia ei avatakaan muutamiksi viikoiksi ennen kesäkautta, jotta henkilöstö riittää palvelemaan asukkaita epidemian vaatimissa lisätöissä ja jotta henkilöstö pääsee itse ansaituille vuosilomille.

– Korona-aikana kehitettyä ja laajennettua etätoimintaa jatketaan ja siten myös suljettujen terveysasemien käyttäjät saavat koko kesän tarvitsemansa terveyspalvelut. Rajamäen terveysasemalla alkaa vastaanottotoiminta kesäsulun jälkeen huomioiden sen hetkinen pandemiatilanne, Pitkänen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut