Suurin osa karanneista vasikoista saatu kiinni – muutama vielä vapaana luonnossa

Kuvituskuva. Arkisto/Anne Lahnajärvi

Riikka Laine

Suurin osa Nurmijärven Uudestakylästä karanneista vasikoista on saatu kiinni.

Karkuteillä on kuitenkin edelleen kolme vasikkaa, joiden arvellaan nyt liikkuvan yksinään metsässä.

Kaikkiaan karkuun pääsi viime keskiviikkona noin neljäkymmentä vasikkaa.

Vasikoiden omistaja Marjut Lumme kertoo, että joitain havaintoja nyt karkuteillä olevista vasikoista on tehty, mutta tarkkaa tietoa niiden suunnasta ei ole. Suurin osa löydetyistä vasikoista on liikkunut Kulomäen alueella, mutta kauimmaisin on löydetty Raalan kartanon pihasta. Sinne on linnuntietä matkaa Uudestakylästä reilut kuusi kilometriä ja välissä on mm. vilkasliikenteinen Hämeenlinnanväylä.

Lumme muistuttaa, että autoilijoiden kannattaakin edelleen olla varuillaan lähialueella liikkuessa, sillä vasikat voivat poukkoilla tielle sattuessaan samaan tapaan kuin hirvet ja peurat.

Jos vasikoita sattuu huomaamaan, niin Lumme toivoo yhteydenottoa suoraa hänelle.

– Toiveena olisi soittaa mahdollisimman pian havainnoin tehtyään meille, jotta pääsemme mahdollisimman pian tarkistamaan havainnon.

Lumpeen mukaan pikainen yhteydenotto on tärkeää, ja jos on suinkin mahdollista, niin hän toivoo havainnon tehneen jäävän seuraamaan, mihin päin eläin mahdollisesti jatkaa matkaansa.

– Eläimen kohdatessaan sille voi jutella rauhassa ja muutenkin käyttäytyä rauhassa, mutta ei kannata yrittää niiden kiinniottoa, sillä ne eivät todennäköisesti anna vieraalle ihmiselle kiinni, vaan voivat päinvastoin pöllääntyä ja villiintyä yrityksestä lisää.

Lumpeen mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä vasikat sai keskiviikkona iltapäivällä laitumeltaan karkaamaan. Epäily on, että vasikat säikähtivät jotain petoeläintä.

– Jotain ne säikähtivät ihan kauheasti. Lauma juoksi ihan mattona aidan läpi silmät pullistuneina ja sieraimet suurina.

– Eihän vasikoilla sillä lailla mitään hätää luonnossa ole, kun niillä on ruokaa ja vettä, mutta jos ne on pitkään luonnossa, niin ne voivat päästää villiintymään.

– Vähän huolissaan tässä on myös siitä, ettei eläimille ole sattunut mitään. Nyt kaikki löydetyt ovat onneksi olleet kunnossa, mutta toivottavasti saadaan loputkin kunnossa kotiin, Marjut Lumme sanoo.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut