Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saiko puhe syntyvyyden laskusta sen nousuun? – Uudellamaalla odotettavissa vilkas synnytyskesä

Syntyvyys on nousussa Uudellamaalla ja odotettavissa on vilkas synnytyskesä, tiedottaa Hus, jonka alueella synnytysten määrä kasvoi keväällä 7,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tammi–toukokuussa Hus-alueella synnytettiin yhteensä 6 588 kertaa. Vastaavana ajanjaksona vuonna 2019 synnytyksiä hoidettiin 6 131, eli kasvua on viime vuoteen verrattuna 457 synnytyksen verran. HYKS-alueen synnytyssairaaloissa, eli Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa, kokonaiskasvua on 283 synnytyksen verran (5,6 prosenttia).

– Syntyvyyden nousu on ensisijaisesti yhteiskunnallinen ilmiö, jota emme osaa lääketieteen ammattilaisina täysin selittää. Aihe on ollut viime vuosina paljon esillä julkisuudessa. Silläkin voi olla jotain vaikutusta positiiviseen kehitykseen, arvelee Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

– Kokonaissyntyvyyttä on vaikeaa ennakoida, ja luontaista vaihtelua on aina. Kehitys näyttää silti positiiviselta vuosikausia laskeneen synnytysten määrän jälkeen, Heinonen jatkaa.

Kesä on tyypillisesti vilkasta aikaa synnytyssairaaloissa. Yli 80 prosenttia Uudenmaan alueen vauvoista syntyy Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa. Vuonna 2019 Uudellamaalla hoidettiin 15 549 synnytystä, joista 12 727 HYKS-alueella. Husin synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa, sanotaan tiedotteessa.