Kiken on pian kolmekymppinen – vuonohevostamma herkuttelee syntymäpäivänään porkkanaraastekakulla

Vuonohevostamma Kiken, suomeksi mielitietty, odottelee Vuonotalli Solsikken karsinan viileydessä synttärihaastattelijaa. Kiken täyttää 30 vuotta 29. kesäkuuta.

Viereiseen karsinaan seuraksi on jäänyt Kikenin 18-vuotias poika Sigurd, jonka äiti pitää edelleen tiukassa kurissa.

– Kiken on vahvaluonteinen laumanjohtaja, joka pitää poikansa Herran nuhteessa ja päättää yhä kummalta heinäkasalta syö, kertoo Liisa Kaitala, jonka elämään vuonismamma on kuulunut pian 22 vuoden ajan. Kiken oli 8-vuotias, kun Kaitalan äiti ja Vuonotalli Solsikken perustaja Kirsti Lajunen hankki sen perheeseen.

Kiken on ensimmäisiä Suomessa syntyneitä vuonohevosia. Tamma itse on synnyttänyt Sigurdin lisäksi neljä varsaa. Sulhasia on välillä jouduttu etsimään Ruotsia ja Norjaa myöten, kun Suomesta ei ole löytynyt sopivaa.

– On se melkoinen riiuumatka, yli tuhat kilometriä suuntaansa trailerissa, Kaitala nauraa.

Paitsi äiti, Kiken on ollut varsinainen uranainen, jonka pitkän elämän varrelle on mahtunut monenlaista. Ensin se toimi oman perheen harrastehevosena, kisasi ja menestyi sekä este- että koulukisoissa ja käyttöajossa, teki metsätöitä ja ajelutti hääpareja. Messukeskuksessakin tamma on esiintynyt. Kiken on osallistunut myös lukuisiin hevosnäyttelyihin, ja se on kantakirjattu I-palkinnolla.

Vuonotalli Solsikken toiminnan käynnistyttyä Kiken on tehnyt pitkän uran tuntihevosena.

– Se on todella luotettava tuntihevonen, ja se on toiminut monen nurmijärveläislapsen ensimmäisenä ratsuna, Kaitala kertoo.

Viime talvesta lähtien tamma on kuitenkin elänyt oloneuvoksena.

– Kikenillä on ollut aina vahva halu ja tarve tehdä hommia, Siksi eläköitymisestä päättäminen on vaatinut ihmiseltä vastuuta ja hevosenlukutaitoa, Liisa Kaitala pohtii.

Ikä ei juuri Kikeniä paina. Ilme on yhä kirkas ja jalat paremmassa kunnossa kuin monella nuorella hevosella. Hampaat alkavat kuitenkin olla lopussa, mutta se ei ole aiheuttanut porkkanoista yli kaiken pitävälle ikärouvalle ainoastaan harmia.

– Kikenillä on ollut aina taipumusta lihomiseen, ja siksi se on ollut lähes koko ikänsä dieetillä. Pari viimeistä vuotta se on kuitenkin saanut syödä erikoisherkkuja.

Syntymäpäivänään Kiken varustautuu norjalaisiin näyttelysuitsiinsa ja syötävään seppeleeseen ja herkuttelee porkkanaraastekakulla.

Entäpä se elämän kohokohta?

– Kiken on hyvin itsetietoinen ja vahvaluonteinen. Kisoissa se on esiintynyt arvonsa tuntevasti, mutta sanoisin, että elämänsä onnellisimmat hetket se on viettänyt pienen varsan äitinä. Silloin olen nähnyt sen ilmeen pehmenevän.

Lisätietoa Vuonotalli Solsikkestä: www.solsikke.fi. Myös Facebookissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut