Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palojoen saunasuunnistus juhlistaa seitsemän veljeksen juhlavuotta – luvassa kisailua ja sovintojuhla

Tapahtuma: Seitsemän veljeksen juhlavuotta juhlistetaan Palojoella saunasuunnistuksella.

Palojoella vihdat viuhuu ja kiukaat sihisee, kun Aleksis Kiven lapsuuden maisemissa järjestetään 15.8. Seitsemän veljeksen saunasuunnistus.

Tapahtuman tarkoitus on tuoda Seitsemän veljeksen tarinaa tutuksi saunomisen avulla. Suunnistukseen osallistuvien 3–6 hengen joukkueiden on tarkoitus kiertää iltapäivän ja illan aikana kuusi veljesten mukaan nimettyä saunaa. Saunojen alueella on luvassa kisailua Seitsemän veljeksen hengessä ja ilta päättyy yhteiseen ohjelmalliseen sovintojuhlaan nuorisoseurantalolla. Tapahtuma on iloluontoinen, eikä saunoja suinkaan kierretä verenmaku suussa.

Saunamajuri Eero Lounelan mukaan saunoja on tapahtumassa mukana kuusi, koska Simeonilla ei ollut Kiven kirjassakaan omaa saunaa. Tapahtuman juoni myötäilee kuitenkin mahdollisimman monessa kohtaa Kiven tarinaa.

– Tai se on vielä vähän arvoitus, että onko Simeonilla jonkun sortin laavusauna. Hänestä ei koskaan tiedä, ja jotain täytyy pitää yllätyksenä kilpailijoille, Lounela myhäilee.

Lounelan mukaan sen voi kuitenkin luvata, että jokaisella saunalla on luvassa jotain extra-ohjelmaa ja matkanvarrella voi kohdata mm. Kivijuhlien komeljanttereita. Esimeriksi Maikki ja Veka Tervosen ”Laurin saunalla” on saunojilla mahdollisuus tutustua Tervosten kotimuseoon ja kuulla tarinaa tilalta ja suvusta joka on elänyt ja ollut Palojoella jo pitkälti yli 100 vuotta.

– Veka opettaa saunojille mahdollisesti myös vihdantekoa. Katsotaan vähän, miten tämä muotoutuu, sillä moni asia riippuu myös osallistujamäärästä. Suunnitelmissa on, että voimme ottaa mukaan maksimissaan 14 joukkuetta, Lounela sanoo.

Saunasuunnistuksen idea kumpuaa viime vuodelta, jolloin Palojoella järjestettiin ensimmäistä kertaa pienempi muotoinen saunasuunnistus. Siinä osa osallistujista kiersi kaikki saunat ja osa jäi saunomaan vain yhteen paikkaan. Mukana oli väkeä pääasiassa omalta kylältä.

Seitsemän veljeksen julkaisemisen 150-vuotisjuhlavuosi kirvoitti palojokelaiset kuitenkin ajattelemaan, että josko tällä kertaa voitaisiin toteuttaa jotain vähän suurempaa, kun kerta Kiven kotikylässä ollaan. Kun kyläyhdistys sai kunnan osallistuvasta budjetoinnista rahaa hankkeelleen, niin he saivat viimeisen varmistuksen Seitsemän veljeksen saunasuunnistukselle iltajuhlineen.

Tapahtumapäivänä suunnistajat kokoontuvat ensin Palojoen nuorisoseurantalolle, josta noin kello 15 suunnistetaan saunoille.

– Idea on, että yleisö voi seurata joukkueiden tunnelmia saunoilta somen välityksellä nuorisoseurantalolla. Luvassa on myös ohjelmaa lapsille ja suunnitteilla on järjestää yleisöllekin nuorisoseurantalolle saunomismahdollisuus. Myös yleisö voi vierailla saunoilla piipahtamassa, jos haluaa. Toivomme mukaan vielä kiinnostuneita sponsoreita. Jos joku vaikka osaisi tehdä pyllimakkaraa, niin se olisi aika hieno lisä.

– Saunat ovat sellaisella etäisyydellä toisistaan, että välimatkat voi liikkua pyörällä ja jalkaisin. Autot kannattaa jättää kotiin tai Taaborin parkkiin.

– Mieluusti otamme saunojia mukaan muualtakin kuin Palojoelta, mutta ilmoittautuessa kannattaa olla nopea, jotta ehtii mukaan. Ja jos ei ole joukkuetta, niin voi ilmoittautua myös yksin, niin kasaamme joukkueen. Saunominen on kuitenkin parasta yhdessä, Eero Lounela sanoo.

Seitsemän veljeksen saunasuunnistus Palojoella la 15.8. klo 15. Suunnistusjoukkueiden ilmoittautumisia otetaan vastaan 1.8. saakka sähköpostilla erdenoma@gmail.com. Yleisöllä ja suunnistukseen osallistujilla vapaa pääsy. Omat uikkarit ja pyyhkeet mukaan.