Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Valitus ei lähtökohtaisesti vaikuta hoitosopimusten irtisanomisiin" – yksityistievalitus tulossa kunnan käsittelyyn

Tiet: Kunta valmistelee lausuntoa yksityisteistä hallinto-oikeuteen.

Nurmijärven kunnalla ei ole vielä tiedossa, miten yksityistieasiasta tehty valitus vaikuttaa kunnan yksityisteihin ja alueella uudelleenjärjestäytyneiden tiekuntien avustamiseen.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että lähtökohtaisesti päätöksen täytäntöönpanossa pyritään etenemään suunnitellusti.

Valtuuston huhtikuisesta päätöksestä valitettiin toukokuussa Helsingin hallinto-oikeuteen. Asialla olivat 174 yksityisteiden varrella asuvaa asukasta yhteensä 52 eri tien varresta.

Valitus on annettu kunnalle tiedoksi, ja siihen on pyydetty hallinto-oikeudesta kunnan lausuntoa.

Lehtonen ja kunnanlakimies Sari Forsström kertovat, että kunta tulee toimittamaan lausuntonsa hallinto-oikeudelle, jossa se ottaa kantaa valituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja väitteisiin. Lausunto on valmisteltavana tällä hetkellä kunnanlakimiehellä ja ympäristötoimella.

– Kunnanhallitus käyttää kunnan puhevaltaa näiden lausuntojen antamisessa, joten lausunto käsitellään kunnanhallituksessa elokuussa.

– Oikeuskäsittelyn ollessa kesken lausunnon sisältöä tai muita kannanottoja valitukseen liittyen ei voida kunnan puolesta ennakkoon kommentoida, Lehtonen ja Forsström toteavat.

Valituksessa vaaditaan, että hallinto-oikeus laittaisi Nurmijärven kunnanvaltuuston 22.4.2020 ja kunnanhallituksen 6.5.2019 päätökset toimenpanokieltoon niiltä osin, mikä koskee kunnan hoitovastuulla olleita asemakaavan ulkopuolisia teitä. Lehtonen ja Forsström huomauttavat kuitenkin, että tekninen lautakunta on päättänyt hoitosopimusten lakkauttamisesta jo huhtikuussa 2019, ja hoitosopimusten irtosanominen on sen jälkeen suoritettu tiekunnittain. Valtuusto päätti tämän vuoden huhtikuussa vain avustusjärjestelmän hyväksymisestä ja avustuskriteerien määrittämisestä.

– Hoitosopimusten irtisanominen on kunnan näkemyksen mukaan suoritettu asian- ja lainmukaisesti, myös sopimuksessa olleiden irtisanomisehtojen nojalla. Kunnanhallitus päätti 6.5.2019, että hoitosopimusten irtisanomisaika päättyy viimeistään 1.5.2020 – ja kunta on vastannut vain tähän asti syntyneistä teiden päivittäishoidon velvoitteista.

Miten valitus sitten vaikuttaa jatkossa kunnan hoidossa olleiden teiden hoitoon?

– Tiekunnat ovat olleet ja ovat edelleenkin vastuussa yksityistiensä tienpidosta ja siten myös hoitamisen järjestämisestä. Valituksen vireilläolo ei lähtökohtaisesti vaikuta siihen, että hoitosopimukset on irtisanottu. Kuntalain 143 pykälän nojalla kunnan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Tämä on kuitenkin asia, jota vielä selvitetään ja asia tulee lausunnon ohella kunnanhallituksen päätettäväksi elokuussa, Lehtonen ja Forsström kuvaavat.

Asukkaat ovat kritisoineet sitä, että kunnan hoidossa olleiden teiden hoito lopetettiin kunnan yksipuolisella päätöksellä.

Lehtosen ja Forsströmin mukaan kun kyse on ko. tiekuntien ja kunnan välisten yksityisoikeudellisten sopimusten irtisanomisesta, kumpikin sopimusosapuoli voi irtisanoa sopimuksensa harkintansa mukaisesti.

Miten kommentoisitte väitettä siitä, että valtuuston päätös on ristiriidassa kuntaliiton ohjeiden kanssa?

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että Nurmijärven kunnan menettelyssä ei ole ollut ristiriitaa yksityistielain tai muun lainsäädännön eikä kuntaliiton näkemysten kanssa.