Piha: Ammattilaisen vinkeillä puutarhasta saa enemmän irti.

Oletko miettinyt, miksi rikkaruohot irtoavat joskus maasta helpommin ja miksi sato joskus onnistuu paremmin kuin toisina hetkinä?

Nurmijärveläisen Sari Weckströmin mukaan kuun vaiheilla on suuri vaikutus puutarhaan. Toki myös olosuhteilla ja maaperällä on oma vaikutuksensa, mutta Weckströmin mukaan kuukalenterin mukaan puutarhatyöt ajoittamalla voi säästää aikaa ja rahaa ja saada puutarhan näyttämään entistäkin upeammalta.

Weckström tekee itse työkseen puutarhan fengshui-suunnitelmia. Kuun vaiheisiin puutarhanhoidossa hän tutustui fengshui-opinnoissaan.

Maanviljelijöistä ainakin osa viljeli kuun mukaan vielä 1800-luvulla, mutta tehotuotannon myötä se väheni. Nyt luonnonmukaisuuden suosion kasvaessa menetelmä on ruvennut kiinnostamaan puutarhureita enenevässä määrin.

Yli kaksikymmentä vuotta fengshui-oppia hankkinut Weckström auttaa tavallisia kotipuutarhureita jakamalla kuun vaiheiden vaikutuksista tietoutta suositussa puutarhablogissaan ja tarjoamalla syvempää tietoa verkkokurssilla.

Weckström itse seuraa Yläkuun kustantamaa kuukalenteria, ja sieltä kuun eri asennot taipuvat blogiin vinkeiksi puutarhanhoitoon. Sarin puutarhat -blogista löytyy aina kuluvan viikon kalenteri, johon on koottu mm. kastelupäivät, kitkemispäivät, lannoituspäivät – ja monelle tärkeimpänä myös puutarhasta nauttimispäivät.

Vanha sananlasku ”hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä” pitää tässä harvinaisen hyvin paikkansa.

Nurmijärveläinen kertoo alun perin vinkkien lähteneen liikkeelle kastelukalenterista, joka on edelleen monelle blogin seuraajalle tärkeä juttu. Siinä kerrotaan selkeästi sopivat kastelupäivät ja ne päivät, jolloin kasveja ei saa kastella.

– Varsinkin viherkasvien hoidossa kastelun ajoittaminen on tärkeää. Saan paljon palautetta siitä, että kastelupäiviä noudattamalla lukijat ovat saaneet viherkasvit kasvamaan paremmin ja vaikeasti kukkiviakin kasveja on saatu kukkimaan. Älä kastele -päivä on tärkeää myös kertoa, sillä silloin kastelemalla tulee kasveihin mm. helpommin kirvoja, Weckström kertoo.

Weckström on huomannut, että kuun vaiheet vaikuttavat suuresti myös satoon. Jos esimerkiksi perunat istuttaa kasvavan kuun aikaan, niin kasvi kasvattaa pitkät versot, mutta perunaa tulee vähän. Vähenevän kuun aikaan istutettu peruna on usein matala versoltaan, mutta sato on runsas, kun kasvi keskittää energiansa mukuloihin.

– Toki esimerkiksi ammattiviljelijät eivät voi ottaa näitä aina huomioon, kun puhutaan isoista pinta-aloista, mutta tiedän, että moni heistäkin välttelee ainakin niitä päiviä, jotka ovat kuun mukaan huonoimpia kylvöpäiviä.

– Kotipuutarhurin on vielä helpompi näitä toteuttaa, kun kyse on pienistä määristä.

Suuri hyöty kuun vaiheiden mukaan toteutetussa puutarhan hoidossa on ajansäästö. Weckström kertoo, että esimerkiksi rikkaruohot kannattaa kitkeä hyvänä kitkemispäivänä, niin hommaa ei tarvitse tehdä hetken päästä uudestaan. Hän muistuttaa, että se säästää myös rahaa, kun ei tarvitse vuokrata koneita esimerkiksi kurtturuusun hävittämiseen, kun sen saa oikeaan aikaan leikkaamalla hävitettyä.

– Kitkemispäivänä rikkaruohot lähtevät helposti juurineen, ja toisaalta vaikka juuret jäisivät maahankin, niin kun kitkee esimerkiksi vuohenputkia tai kortetta hyvinä kitkemispäivinä, niin kasvi kasvaa takaisin huomattavasti vähemmän, kuin väärään aikaan kitkettäessä.

Mitä Weckström sitten haluaa sanoa niille puutarhureille, jotka miettivät pitäisikö kokeilla puutarhan hoitoa kuun vaiheiden mukaan?

– Tätä kannattaa rohkeasti kokeilla, sillä tässä ei voi mennä pieleen. Kasvit eivät kuole, vaikka niitä hoitaisi väärään aikaan, mutta lopputuloksessa on iso ero, kun tekee työt oikeaan aikaan.

– Vanha sananlasku ”hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä” pitää tässä harvinaisen hyvin paikkansa.

Sari Weckström

Nurmijärveläinen hortonomi ja fengshui-konsultti.

Tekee työkseen pihojen fengshui-suunnitelmia, vetää kursseja ja pitää suosittua Sarin puutarhat blogia.

Vetää syksyllä Nurmijärven Opistossa mm. pihasuunnittelu ja helpot huonekasvit -kurssit.

Lisätietoja kursseista ja blogeista www.puutarhastudio.fi.

Vinkit

Kuun vaiheet puutarhan hoidossa

Uudenkuun aikana nautitaan puutarhasta.

Kasvava kuu on hyvää aikaa kylvää ja istuttaa maanpäälisiä kasveja, kuten kukkia ja tomaatteja. Ei kaaleja, sillä vähenevällä kuulla kaaleista saa tiukempia keriä.

Täydenkuun aikaan voi lannoittaa.

Vähenevällä kuulla kylvetään ja istutetaan maanalaisia kasveja, kuten juureksia. Tästä on muutama poikkeus. Myös lannoitus on hyvä tehdä tällöin ja rikkaruohojen kitkeminen, sillä vähenevän kuun aikana lannoite sitoutuu paremmin maan huokosiin.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut