Uimavedet pääosin hyvässä kunnossa – Tiiran rannalla epäilty järvisyyhyä

Nurmijärven Sääksjärven ja Tiiran uimarannan uimavedet ovat Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan hyvässä uintikunnossa.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus otti viime viikon lopussa kesän ensimmäiset uimavesinäytteet kaikilta EU-uimarannoilta, eli yli sasan päivittäisen kävijän rannoilta. Samalla mitattiin uimavesien lämpötila. Sääksjärvellä vesi oli 17,2 asteista ja Tiirassa 16,9.

Ympäristökeskuksen tiedotteen mukaan kaikkien viime viikolla testattujen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueen uimavesien mikrobiologinen laatu oli erinomainen.

– Näytteistä tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja Escherichia coli -bakteerit. Rannoilla ei havaittu sinilevää, tiedotteessa kerrotaan.

Sosiaalisessa mediassa kerrotaan sen sijaan, että muutama uimari olisi saanut Tiiran rannalta järvisyyhyoireita.

Terveystarkastaja Pia Gummeruksen mukaan heille ei ole tullut ilmoituksia järvisyyhystä Tiirassa tänä kesänä eikä aiempinakaan kesinä.

Gummeruksen mukaan onkin harmillista, jos syyhyoireita on Tiirasta tullut.

Hän muistuttaa, että syyhyoireita voi yrittää välttää menemällä uimaan laiturin päästä ja käymällä suihkussa tai pyyhkimällä itsensä uinnin jälkeen kunnolla karhealla pyyhkeellä. Tiirassa ei ole suihkua, joten pyyhintä on siksi ainut vaihtoehto.

Lisäksi Gummerus pyytää oireita saaneita ilmoittamaan asiasta paikan päällä rantavahdeille tai ympäristökeskuksen terveystarkastajille sähköpostilla.

Ilmoitus on tärkeää, jotta ympäristökeskus voi yhdessä kunnan kanssa laittaa asiasta tarvittaessa tiedotteita ja ohjeita paikan päälle rannan muita käyttäjiä varten.

Uimavesien vedenlaadusta tiedotetaan uimarantojen ilmoitustauluilla sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. Sinilevähavaintoja voi seurata Järviwikissä osoitteessa www.jarviwiki.fi.

Järvisyyhy

Järvisyyhyn aiheuttaa vesilintujen loinen, mikroskooppisen pieni imumato.

Kyseessä on vaaraton, mutta kiusallinen vaiva, joka kestää yleensä noin viikon verran.

Oireina esiintyy kutiavia näppylöitä.

Imumatojen kiinnittymistä ihoon voi ehkäistä käymällä suihkussa heti uinnin jälkeen ja kuivaamalla ihon hyvin karhealla pyyhkeellä.

Järvisyyhy on yleisintä mutapohjaisilla rannoilla ja rannoilla, joissa esiintyy paljon vesilintuja.

Lähde: Terveyskirjasto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut