Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinvoimalautakunta puoltaa lukion keskittämistä Kirkonkylään – Rajamäen lukiotoimipisteen säilyttäminen hävisi äänestyksessä

Nurmijärven kunnan elinvoimalautakunta on sivistyslautakunnan kanssa samaa mieltä siitä, että lukio-opetus tulisi keskittää Kirkonkylään. Lautakunta toteaa, että kunnan elinvoiman näkökulmasta lukiokoulutuksen keskittäminen Kirkonkylään on kokonaisuutena edullisin ratkaisu ja sen vuoksi lautakunta suosittaa hankkeen jatkosuunnittelua tämän pohjalta.

Elinvoimalautakunta antoi oman lausuntonsa lukiopäätösten pohjaksi viime tiistain kokouksessaan.

Elinvoimalautakunta ei ollut asiasta yksimielinen, vaan Sirpa Rantala (kesk.) teki Jyrki Lihrin (kok.) ja Elina Viitalan (ps.) kannattamana kokouksessa muutosesityksen siten, että Nurmijärven lukion Rajamäen toimipisteelle varattaisiin tilat Seitsemän veljeksen koululle rakennettavien tilojen yhteydestä ja hyödynnettäisiin Rajamäen kampuksen monipuolinen toimintaympäristö. Rantalan esitys oli, että Nurmijärven lukio jatkaisi Kirkonkylän toimipisteessä nykyisissä tiloissaan. Rantalan esitys kuitenkin kaatui äänin 6–4–1.

Elinvoimalautakunta päätti näin ollen antaa lausunnon, jossa lautakunta puoltaa kunnallisen lukion säilyttämistä, sillä kunnallinen lukiokoulutus tukee sekä koko kunnan että myös paikallisesti taajaman elinvoimaa ja kehitystä.

Sen sijaan lautakunta katsoo, että väestön ikärakenteen muutos ja oppilasmäärien pieneneminen puoltavat lukion keskittämistä. Keskittämistä perusteltiin myös sillä, että keskitetyssä lukiossa käyttötalouskustannukset ovat jaettua lukiota pienemmät ja myös kurssitarjonta saadaan monipuolisemmaksi ja opintojen suorittamiseen joustavuutta.

Elinvoimalautakunta huomauttaa, että jos lukio keskitetään Kirkonkylään koulumatkat ja -päivät pitenevät noin 1/3 osalla opiskelijoita, mutta keskitettäessä lukio Rajamäkeen koulumatkat ja -päivät pitenevät noin 2/3 osalla opiskelijoita.

Lautakunta myönsi, että keskitetään lukio sitten Rajamäkeen tai Kirkonkylään, niin lukio edistää kyseisen taajaman kehitystä.

Lautakunta ei ole huolissaan Rajamäestä, jos Rajamäki jää ilman lukion toimipistettä, vaan elinvoimalautakunta näkee, että kun Rajamäelle rakennetaan moderni koulukampus, se lisää Rajamäen vetovoimaa ja tätä kautta tonttikysyntää.

– Myös alueen pitovoiman voidaan olettaa parantuvan.

Sen sijaan Kirkonkylän osalta lautakunta uskoo, että lukion keskittäminen Kirkonkylään edistäisi alueen kehitystä sekä lisäisi Kirkonkylän vetovoimaa ja pitovoimaa lapsiperheiden näkökulmasta.

– Kirkonkylä on sijainniltaan keskeisempi kuin Rajamäki kunnan sisäisen ja kuntaan suuntautuvan liikenteen näkökulmasta. Keskitettyjen lukiopalvelujen myötä Kirkonkylästä muodostuisi selkeästi kunnan julkisten ja hallinnollisten palveluiden keskus, lautakunta katsoo.

Seitsemän veljeksen koulun osalta lautakunta totesi, että tilojen tarkoituksenmukaisuuden ja rakentamisen taloudellisuuden näkökulmasta on Rajakaaren ja Seitsemän veljeksen koulun korvaaminen uusilla tiloilla suositeltava vaihtoehto.