Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi kalalaji jäi hännänhuipuksi ruokakalojen hygieniavertailussa – ykköspaikan nappasi kotikeittiöiden suosikkifisu

Lohen ja kirjolohen hygieeninen laatu oli muita kalalajeja parempi, kun tutkittiin myynnissä olleita tuoreita kaloja. Tuoreena myytävän kuhan laatu sen sijaan oli selvityksessä mukana olleista tuorekaloista huonoin. Kun lohi- ja kirjolohinäytteistä oli hyvälaatuisia liki 70 prosenttia, niin kuhanäytteistä hyvälaatuisia oli vain vajaat 40 prosenttia. Huonolaatuisia lohi- ja kirjolohinäytteistä oli 17 prosenttia, kuhanäytteistä peräti kolmannes.

Viljeltyjen kalojen, joihin lohi ja kirjolohi kuuluvat, laatu oli parempi kuin luonnosta pyydettyjen kalojen. Tulokset ilmenevät pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan kunnissa viime vuonna toteutetusta projektista, jossa tutkittiin tuoreen kalan hygieenistä laatua ja verrattiin tuloksia vuoden 2010 vastaavaan selvitykseen. Myös vuoden 2010 vastaavassa selvityksessä lohi- ja kirjolohinäytteet osoittautuivat mikrobiologiselta laadultaan parhaimmiksi. Tulosten perusteella hygieeninen laatu ei ole parantunut vähittäismyynnissä kymmenessä vuodessa, kerrotaan Helsingin kaupunkiympäristöalan tiedotteessa. Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla myytävän tuoreen kalan hygieenisessä laadussa on siis parannettavaa.

Lue myös: Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista

Yhteensä tutkittiin 135 kalanäytettä, joista 129 otettiin myymälöistä ja kuusi laitoksista. Näytteet tutkittiin laboratoriossa. Myymälöistä otetuista näytteistä 54 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, viidennes välttäviä ja 26 prosenttia huonoja. Huono tai välttävä tulos johtui suurista pilaajabakteereiden määristä.

Yli kolmannes sekä pakatuista että pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti näytteenottohetkellä lakisääteisen lämpötilarajan +2 astetta tai +3 astetta. Lämpötilapoikkeamat olivat tiedotteen mukaan kuitenkin pääasiassa vähäisiä. Näytteeksi otettujen kalojen keskimääräinen säilyvyysaika oli 8,5 vuorokautta. Tuoreen kalan myyntiaikoja ei ole vuoden 2010 jälkeen lyhennetty, vaikka kalalle annettavat säilyvyysajat ovat tulosten perusteella liian pitkiä.

Tiedotteessa sanotaan, että vähittäismyynnissä tulee edelleen kiinnittää huomiota tuoreen kalan säilytyslämpötiloihin ja myyntiaikoihin. On tärkeää, että tiedot pakkaamattoman kalan pyyntipäivästä ja viimeisestä käyttöajankohdasta seuraavat kalaa koko jakeluketjun ajan. Tuoreen kalan säilyvyysaikojen tulee perustua säilyvyystutkimuksiin, ja myyntiaikoja määritettäessä tulisi huomioida, että kalan olisi säilyttävä myös kuluttajan kotijääkaapissa hyvälaatuisena muutaman päivän ajan sen ostamisen jälkeen.

Jos raa’an kalan kuluttaminen sellaisenaan yleistyy entisestään, olisi hyödyllistä tutkia myös Listeria monocytogenes -taudinaiheuttajabakteerin esiintymistä tuoreessa kalassa.

Nappaako 3470 euroa maksava kala? – Helsingissä laittomasti kalastetuista ei vielä ole kirjoitettu laskuja

”Ei ole riittävän hulluja” – Kauppatorin viimeinen kalakauppias taistelee olosuhteita vastaan