Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseutu varautuu kuumuuteen, rankkasateisiin ja koviin tuuliin – ilmastoriskit huomioidaan kaupunkien kasvaessa

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat tiedostaneet tulevien vuosien kuumuuden, kovat tuulet ja kuivuuden ja ovat ryhtyneet varautumaan niihin.

Espoossa katsotaan äärimmäisen kuumuuden olevan yksi merkittävimmistä ilmastoriskeistä tulvien ja rankkasateiden ohella. Ilmastomuutokseen sopeutuminen kasvaa erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa.

Helsingin ilmastoriskit ovat samankaltaisia ja kaupunki nostaa esille myös kovat tuulet ja kuivuuden.

Sosiaali- ja terveystoimen sopeutumista ilmastonmuutokseen on selvitetty Helsingissä ja keskeiseksi kehittämisen kohteeksi on valittu helteisiin varautuminen. Se vaatii kuitenkin vielä uutta tietoa lämpenemisen vaikutuksista.

Ilmaston lämpeneminen ja tulevaisuuden ilmastoriskit huomioidaan koko ajan paremmin pääkaupunkiseudun suunnittelussa ja kaupunkien kasvaessa, toteaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmastoyksikön päällikkö Maaria Parry.

– Erityisesti hulevesien hallintaan ja helteisiin varautumiseen on kiinnitetty enemmän huomiota viime aikoina, Parry sanoo HSY:n tiedotteessa.

Hellepäivät ovat lisääntyneet pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Viime vuosi muistetaan mittaushistorian lämpimimpänä Euroopassa ja Suomessakin vuosi oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi.

Ilmastouutisissa nousivat esiin muun muassa Kalifornian ja Australian maastopalot, Aapeli-myrsky ja Helsingin Rautatientorin metroaseman liikenteen kahdeksi päiväksi pysäyttänyt rankkasade.

Lämpenemisen trendi on siis vahva Suomessakin ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo pääkaupunkiseudulla, HSY toteaa tuoreessa raportissa.

Vaikka kasvihuonekaasupäästöt pystyttäisiin pysäyttämään nyt täysin, osa ilmastonmuutoksen seurauksista on väistämättömiä.

Pääkaupunkiseudulla ollaan monin paikoin edelläkävijöitä ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimissa verrattuna muuhun Suomeen, toteaa HSY:n ilmastoasiantuntija Niina Kautto tiedotteessa.

– Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat jo tehneet tai ovat tekemässä kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman tai sitä vastaavat suunnitelmat osana EU:n kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimusta, Kautto kertoo.

Toimintasuunnitelma sisältää ilmastonmuutoksen riskien ja haavoittuvuuksien kartoituksen sekä sopeutumistoimet.

Sopeutuminen ulottuu alueelle, jossa asuu noin viidesosa Suomen väestöstä.