Sari Loijaksesta sosiaalineuvos – nurmijärveläisellä vahva asema vammaiskysymyksissä

Nimitys: Tasavallan presidentti myönsi nurmijärveläiselle arvonimen.

Sari Loijaksen kanssa sosiaalineuvoksen arvonimeä juhlistamassa opaskoira Gitta. Näkövammaisten liitto ry

Nurmijärveläiselle Sari Loijakselle on myönnetty sosiaalineuvoksen arvonimi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi arvonimen Loijakselle torstaina 11.6. Näkövammaisten liiton, Ihmisoikeusliiton, Abilis-säätiön, presidentti Tarja Halosen, kansanedustaja Paula Risikon, työelämäprofessori Elli Aaltosen ja Sitran vanhemman neuvonantajan Liisa Hyssälän anomuksen perusteella.

Näkövammaisten liiton (NKL) toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen kertoo, että kun yhteistyötahoja ja suosittelijoita pyydettiin mukaan, niin tahot lähtivät heti mukaan.

– Ei ennättänyt, kuin painaa enteriä viestin suhteen, niin viestiin oli vastattu välittömästi. Tämä mielestäni osoittaa Sarin vahvaa asemaa ja roolia vammaiskysymyksissä, vaikuttamistyössä ja hänen laajaa verkostoaan, Tahvanainen kuvaa.

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatiksi opiskellut Loijas on tehnyt monipuolisen ja tuloksellisen työuran valtionhallinnossa ja järjestöjen johtotehtävissä vammaisten henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi. Hän on toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä neuvottelevana virkamiehenä ja Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteerinä, jossa hänen ensisijaisena tehtävänään oli vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

Loijas on osallistunut lainsäädännön valmistelutyöhön ja lakien soveltamisen ohjaukseen.

Ennen näitä tehtäviä nurmijärveläinen työskenteli Valtakunnallisessa vammaisneuvostossa Euroopan Unionin Helios II -ohjelman Suomen toimintojen koordinaattorina ja sen jälkeen Kynnys ry:ssä Euroopan Unionin rahoittaman kansainvälisen vammaisten työllistämishankkeen Suomen projektipäällikkönä.

NKL:n tiedotteessa kerrotaan, että näiden tehtävien hoitaminen, samoin kuin hänen toimintansa järjestöissä, on edellyttänyt monipuolista kansainvälistä osallistumista ja yhteistyötä. Loijas on mm. osallistunut hallituksen delegaation jäsenenä YK:n vammaissopimusta käsitelleisiin erityisistuntoihin New Yorkissa.

– Kansainvälistä asiantuntemusta ovat myös lisänneet hänen opintomatkansa ja koulutuksensa USA:ssa ja Japanissa, joissa hän perehtyi erityisesti vammaisten ihmisoikeuspolitiikkaan, lainsäädäntöön ja yhdenvertaisuusasioihin.

Ulkoministeriön pyynnöstäLoijas on antanut Suomen vapaaehtoisraportin vammaisten henkilöiden äänestysoikeuden toteutumisesta ETYJ:in inhimillisen ulottuvuuden komitean kokouksessa Wienissä vuonna 2014.

Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin mm. vammaisten henkilöiden syrjintäkieltoa ja eri maiden vammaispolitiikkaa käsitelleisiin kansainvälisiin seminaareihin sekä puhujana että kuulijana.

Järjestötyön Loijas aloitti 1980-luvun puolivälissä Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n hallituksen jäsenenä. Tiedotteessa kerrotaan, että yhdistyksen toiminta ja läheinen vuorovaikutus näkövammaisten jäsenten kanssa antoi hyvän perustan myöhempiin järjestö- ja vammaispoliittisiin tehtäviin.

Näkövammaisten liiton liittovaltuustoon Loijas valittiin vuonna 1986. Hallituksen jäsenenä hän toimi vuosina 1998 - 2003, josta varapuheenjohtajana vuosina 2000–2003. Hänen varapuheenjohtajakautenaan käynnistettiin mm. valtakunnallisen Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen rakennushanke.

Liiton toimintaan hän tuli uudelleen virkauransa jälkeen, kun hänet valittiin liiton puheenjohtajaksi vuonna 2016. Tässä tehtävässä hän toimii edelleen.

– Näkövammaisten liiton toiminnassa Loijas on ollut aktiivisesti vaikuttamassa näkövammaisten toimintaedellytysten ja palveluiden kehittämiseen. Liitolla on ollut perinteisesti keskeinen asema näkövammaisten erityispalvelujen tuottajana ja kehittäjänä, ja on edelleen, yhteiskunnan asettaessa uusia haasteita näkövammaisten palvelutoiminnalle, Tahvainen kertoo.

Viime aikoina vammaisten ihmisten kanssa tehtävä kehitysyhteistyö on ollut merkittävä osa Loijaksen toimintaa. Tällä hetkellä hän toimii myös vammaisten kehitysyhteistyösäätiö Abiliksen puheenjohtajana.

– Aiempi hallituksen jäsenyys Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPAssa on antanut hänelle laaja-alaista näkökulmaa kehitysyhteistyöhön.

Loijas on toiminut virkauransa jälkeenkin vammaispoliittisena asiantuntijana eri hallinnonalojen työryhmissä ja neuvottelukunnissa. Hän on ollut valmistelemassa merkittäviä lainsäädäntöhankkeita, kuten heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen ja osallisuuden edistämistä, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta koskevaa lainsäädäntökokonaisuutta ja lainsäädäntöä vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhdistämiseksi.

Loijas on ollut asiantuntijajäsenenä ulkoministeriön johdolla työskennelleessä YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointia valmistelleessa työryhmässä vuosina 2011–2013 ja kuulunut sihteeristöön, jonka tehtävänä oli valmistella Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO kehittämislinjauksia ja toimenpide-ehdotuksia yhteistyössä ministeriöiden ja vammaispoliittisten toimijoiden kanssa.

– Tavoitteena oli saada YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen velvoitteiden toimeenpano osaksi suomalaisen yhteiskunnan toimintaa.

Sari Loijas oli myös toisena kirjoittajana vuonna 1995 julkistetussa Suomen vammaispoliittisessa ohjelmassa Kohti yhteiskuntaa kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nurmijärvelle SM-hopeaa – Hiisvirta ja Oksanen menestyivät frisbeegolfissa
 2. Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen
 3. Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta
 4. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 5. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 6. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 9. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 10. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 11. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen
 12. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 13. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 14. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 15. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 2. Nurmijärvellä melko hyvä ilmanlaatu – eniten päästöjä liikenteestä ja puunpoltosta
 3. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 4. Keudalle lähes 3 miljoonan tukipotti – hyödynnetään uusien opettajien palkkaamiseen
 5. Kiljavantien onnettomuudella traaginen päätös – kuljettaja kuoli saamiinsa vammoihin
 6. Roskapönttö roihusi Kirkonkylällä – suuremmalta vahingolta vältyttiin
 7. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 8. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 9. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 10. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Sääksjärven rantasaunojen vuokraus puhuttaa – kunnan saunat vuokrattiin yksittäiselle yhdistykselle
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Keusotelta vahvistus: Ikääntyneiden päivätoiminta loppuu Rajamäellä
 15. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.