Sari Loijaksesta sosiaalineuvos – nurmijärveläisellä vahva asema vammaiskysymyksissä

Nimitys: Tasavallan presidentti myönsi nurmijärveläiselle arvonimen.

Nurmijärveläiselle Sari Loijakselle on myönnetty sosiaalineuvoksen arvonimi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi arvonimen Loijakselle torstaina 11.6. Näkövammaisten liiton, Ihmisoikeusliiton, Abilis-säätiön, presidentti Tarja Halosen, kansanedustaja Paula Risikon, työelämäprofessori Elli Aaltosen ja Sitran vanhemman neuvonantajan Liisa Hyssälän anomuksen perusteella.

Näkövammaisten liiton (NKL) toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen kertoo, että kun yhteistyötahoja ja suosittelijoita pyydettiin mukaan, niin tahot lähtivät heti mukaan.

– Ei ennättänyt, kuin painaa enteriä viestin suhteen, niin viestiin oli vastattu välittömästi. Tämä mielestäni osoittaa Sarin vahvaa asemaa ja roolia vammaiskysymyksissä, vaikuttamistyössä ja hänen laajaa verkostoaan, Tahvanainen kuvaa.

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatiksi opiskellut Loijas on tehnyt monipuolisen ja tuloksellisen työuran valtionhallinnossa ja järjestöjen johtotehtävissä vammaisten henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi. Hän on toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä neuvottelevana virkamiehenä ja Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteerinä, jossa hänen ensisijaisena tehtävänään oli vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

Loijas on osallistunut lainsäädännön valmistelutyöhön ja lakien soveltamisen ohjaukseen.

Ennen näitä tehtäviä nurmijärveläinen työskenteli Valtakunnallisessa vammaisneuvostossa Euroopan Unionin Helios II -ohjelman Suomen toimintojen koordinaattorina ja sen jälkeen Kynnys ry:ssä Euroopan Unionin rahoittaman kansainvälisen vammaisten työllistämishankkeen Suomen projektipäällikkönä.

NKL:n tiedotteessa kerrotaan, että näiden tehtävien hoitaminen, samoin kuin hänen toimintansa järjestöissä, on edellyttänyt monipuolista kansainvälistä osallistumista ja yhteistyötä. Loijas on mm. osallistunut hallituksen delegaation jäsenenä YK:n vammaissopimusta käsitelleisiin erityisistuntoihin New Yorkissa.

– Kansainvälistä asiantuntemusta ovat myös lisänneet hänen opintomatkansa ja koulutuksensa USA:ssa ja Japanissa, joissa hän perehtyi erityisesti vammaisten ihmisoikeuspolitiikkaan, lainsäädäntöön ja yhdenvertaisuusasioihin.

Ulkoministeriön pyynnöstäLoijas on antanut Suomen vapaaehtoisraportin vammaisten henkilöiden äänestysoikeuden toteutumisesta ETYJ:in inhimillisen ulottuvuuden komitean kokouksessa Wienissä vuonna 2014.

Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin mm. vammaisten henkilöiden syrjintäkieltoa ja eri maiden vammaispolitiikkaa käsitelleisiin kansainvälisiin seminaareihin sekä puhujana että kuulijana.

Järjestötyön Loijas aloitti 1980-luvun puolivälissä Pohjois-Karjalan Näkövammaiset ry:n hallituksen jäsenenä. Tiedotteessa kerrotaan, että yhdistyksen toiminta ja läheinen vuorovaikutus näkövammaisten jäsenten kanssa antoi hyvän perustan myöhempiin järjestö- ja vammaispoliittisiin tehtäviin.

Näkövammaisten liiton liittovaltuustoon Loijas valittiin vuonna 1986. Hallituksen jäsenenä hän toimi vuosina 1998 - 2003, josta varapuheenjohtajana vuosina 2000–2003. Hänen varapuheenjohtajakautenaan käynnistettiin mm. valtakunnallisen Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen rakennushanke.

Liiton toimintaan hän tuli uudelleen virkauransa jälkeen, kun hänet valittiin liiton puheenjohtajaksi vuonna 2016. Tässä tehtävässä hän toimii edelleen.

– Näkövammaisten liiton toiminnassa Loijas on ollut aktiivisesti vaikuttamassa näkövammaisten toimintaedellytysten ja palveluiden kehittämiseen. Liitolla on ollut perinteisesti keskeinen asema näkövammaisten erityispalvelujen tuottajana ja kehittäjänä, ja on edelleen, yhteiskunnan asettaessa uusia haasteita näkövammaisten palvelutoiminnalle, Tahvainen kertoo.

Viime aikoina vammaisten ihmisten kanssa tehtävä kehitysyhteistyö on ollut merkittävä osa Loijaksen toimintaa. Tällä hetkellä hän toimii myös vammaisten kehitysyhteistyösäätiö Abiliksen puheenjohtajana.

– Aiempi hallituksen jäsenyys Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPAssa on antanut hänelle laaja-alaista näkökulmaa kehitysyhteistyöhön.

Loijas on toiminut virkauransa jälkeenkin vammaispoliittisena asiantuntijana eri hallinnonalojen työryhmissä ja neuvottelukunnissa. Hän on ollut valmistelemassa merkittäviä lainsäädäntöhankkeita, kuten heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen ja osallisuuden edistämistä, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta koskevaa lainsäädäntökokonaisuutta ja lainsäädäntöä vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhdistämiseksi.

Loijas on ollut asiantuntijajäsenenä ulkoministeriön johdolla työskennelleessä YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointia valmistelleessa työryhmässä vuosina 2011–2013 ja kuulunut sihteeristöön, jonka tehtävänä oli valmistella Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO kehittämislinjauksia ja toimenpide-ehdotuksia yhteistyössä ministeriöiden ja vammaispoliittisten toimijoiden kanssa.

– Tavoitteena oli saada YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen velvoitteiden toimeenpano osaksi suomalaisen yhteiskunnan toimintaa.

Sari Loijas oli myös toisena kirjoittajana vuonna 1995 julkistetussa Suomen vammaispoliittisessa ohjelmassa Kohti yhteiskuntaa kaikille.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut