Espanjansiruetanan torjunta kannattaa aloittaa – Rajamäelle tuli jo etanaroskiksia

Espanjansiruetanat ovat olleet jo vuosia ongelmana varsinkin Rajamäellä Isokallion alueella. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vieraslajikartasta näkyy, että havaintoja Isokallion alueelta on kaikista eniten.

Auttaakseen asukkaita etanoiden hävittämisessä kunta on tuonut Isokallion alueelle etanaroskiksia. Ne on tarkoitettu vain etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle.

Ympäristökeskuksen tuoreessa tiedotteessa muistutetaan, että espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji. Ne ovat kaikkiruokaisia, isoja suursyömäreitä, jotka tuhoavat nopeasti istutuksia ja viljelysten satoa, jos pääsevät runsastumaan.

– Koska yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa, ajoissa aloitettu torjunta voi pienentää loppukesän ja ensi vuoden etanamääriä. Loppukesän etanamääriin vaikuttaa myös kesän sää, sillä etanat munivat ja liikkuvat parhaiten viileällä ja sateisella kelillä, ympäristökeskus opastaa.

Ympäristökeskuksen mukaan etanajahtiin kannattaa aurinkoisella säällä lähteä vasta illan hämärryttyä. Keräämiseen kannattaa varautua esimerkiksi seuraavilla varusteilla: kumihanskat, kannellinen purkki, kuumaa vettä tai etikkaliuosta, jolla nilviäiset tapetaan keräämisen jälkeen. Tapetut etanat voi laittaa esimerkiksi korkilliseen maitopurkkiin tai hyviin suljettuun muovipussiin ja edelleen sekajätteeseen tai Isokallion alueella etanaroskikseen. Vesi tai etikka tulee kuitenkin poistaa purkista ennen roskiin laittamista.

Isokallion alueella etanaroskikset löytyvät Lehdontie-Suotie risteyksestä ja Isokallio-Jalavatie risteyksestä. Roskiksista huolehtii kunnan viheralueiden yksikkö.

Samalla ympäristökeskus kuitenkin muistuttaa, että espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa alkuperäislajistoomme kuuluvaan ukkoetanaan, josta ei ole haittaa. Espanjansiruetanoita on monenvärisiä: vaaleasta ruskeasta aina lähes mustiin. Yleissävy on likainen. Varma tunnusmerkki on alaosan poikkiraidoitus. Espanjansiruetanan pituus on noin 7–14.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että kasveja siirtäessä aina tulee varmistaa kasvien ja mullan alkuperä.

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät parhaiten kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana.

Ilmoita uudet havaintosi espanjansiruetanasta vieraslajikyselyyn www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

Lisätietoja lajista löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskus/luonto/vieraslajit sivulta sekä http://www.vieraslajit.fi -osoitteesta.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut